Sram X1 – технологията 1Х става малко по-достъпна за масовия потребител

Докато целокупният български народ се радва на многото почивни дни, Sram не си дават нито ден почивка в представянето на още и още нови продукти. На 2 май бе обявена най-новата група компоненти на американския производител, която се каза Х1 и поставя началото на една дългоочаквана тенденция за внедряване на технологиите от серията ХХ1 в по-достъпни за редовия потребител компоненти.

Не че Х1 е евтина група, съвсем не. В края на статията можете да видите спецификациите на продуктите в нея, включително цената им, но все пак това е една стъпка надолу в посока на по-достъпни цени. Още по-хубаво е това, че качеството и функционалността на компонентите не са засегнати – разликите спрямо по-скъпия „оригинал“ ХХ1 са най-вече в материалите и в някои специфични технологии, в резултат на което Х1 е с по-високо тегло (не много!), но без да жертва нищо, което да се отрази директно върху работата на частите и системата като цяло.

Толкова сме писали вече за групата ХХ1, а наскоро и за Х01DH, че наистина не виждам смисъл да повтарям отново всичко. Затова ще се спра само с по няколко думи на тези неща, които отличават новите компоненти от по-скъпия им аналог. За повече подробности относно основните технологии прочетете тези две статии:
https://mtb-bg.com/index.php/products/news/1784-products-news-120708-sram-xx1
https://mtb-bg.com/index.php/products/news/2680-products-news-2014-sram-x01dh

Курбелите в новата серия със сигурност заслужават внимание, най-малкото защото са три различни модела! Това е направено, за да осигури по-голям избор на потребителите и производителите, като посоченото тегло между най-лекия и най-тежкия вариант се различава едва с 50 грама, докато разликата в цената е около 100 лв. И трите курбела са от алуминиеви сплави, а средното движение към тях може да е GXP или BB30.

X1 1400 е с кухи рамена, което го прави най-лек сред трите модела. Паякът е изкован от алуминиева сплав и предлага възможност за монтиране на предпазна плоча за венците. Теглото е 800 грама за вариант GXP, 175 мм, 32 зъба.

X1 1200 е ОЕМ продукт, т.е. предназначен е само за вграждане във фабрични велосипеди. Рамената му не са кухи и са от алуминиева сплав от серията 7000. Теглото е 830 грама.

X1 1000 е най-евтиният курбел в серията и тежи 850 грама. И неговите рамена не са кухи, а сплавта, от която са изковани е от серията 6000. Характерно за този модел е, че ще се предлага и вариант за т.нар. Fat Bikes (с по-широко средно движение заради големите 4-инчови гуми.

Както знаете, при групите 1х11 на Sram е доста важно да подберете правилния за вашия стил на каране венец отпред, или още по-добре, да имате няколко венеца, които да сменяте с оглед нуждите на конкретно каране. Венците са с технологията  X-SYNC™, фрезовани са от алуминий 7050 и се предлагат в 5 размера – 30, 32, 34, 36 и 38 зъба.

Заден дерайльор X1 X-HORIZON™ – почти всичко в него е като при по-скъпия ХХ1, с изключение на рамото, което е от алуминиева сплав. Ролките са с капсуловани лагери, а теглото е 256 грама. 

Задна касета XG-1180 MINI CLUSTER™

Точно този компонент се различава най-съществено – вместо технологията X-Dome, която е много скъпа, за тази касета Sram са разработили друга конструкция, наречена MINI CLUSTER™. При нея трите най-малки венеца са изработени като едно цяло чрез фрезоване от стоманено блокче, а останалите са отделни плочи, съединени с множество щифтове помежду си. Теглото остава ниско (315 г), макар да не може да се сравнява с това на касетите X-Dome. Характерно за XG-1180 е и специалното покритие JET™, което осигурява по-добра защита от корозия и увеличава износоустойчивостта.

Команда X1

С отношение на изтегляне X-ACTUATION™ тази команда включва всички нови технологии на Sram за скорости 1х11, но капакът е алуминиев, а изтеглящото лостче не е регулируемо. Тегло: 121 грама (без скобата за кормилото, тъй като е съвместима с комбинираща гривна MatchMaker X.

Верига PC-X1

11-скоростна, с плътни щифтове и тегло 258 грама.

Ето как изглеждат характеристиките на новите компоненти в обобщен вид, има ги и цените:

А ако желаете, можете да гледате и видеоклипа, посветен на новата серия:

www.sram.com

www.ram-bikes.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>