Лятна Чепелареада 2014 – 7 юни

Различното състезание – планински многобой по колоездене и бягане над Чепеларе


След четири незабравими зимни състезания, с нарастващ брой участници, стигащи до над 320, дойде време за дебюта на „Лятна Чепелареада”. Първият по рода си летен многобой „Чепелареада 2014” е състезанието за всеки, който обича да се забавлява сред природата.

Концепция:
След масов старт по трасе 5 км дължина и 80м денивелация, преминавайки етапи с изпитания като скачане с чувал, цепене на дърва, стреляне с фунийка по мишена и забиване на пирон, използвайки острата част на чук, състезателите показват комплексни умения за достигане до крайната цел. Множеството изпитания изравняват шансовете на участниците и запазват интригата до самия край на състезанието, независимо от тяхната възраст и подготовка.

След стартовият сигнал състезателите тръгват групово по трасето. За разлика от зимната Чепелареада, където до финала се стига след серия от елиминации, при лятната стартът за всяка категория е един. Целта е състезателите да преминат успешно през всички изпитания по маршрута. За всеки етап трябва да се изпълнят определени условия, за да може състезателят да получи одобрение от контролния съдия.

Зелена кауза:

Благоустройство и популяризиране на природна забележителност – Старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до мястото на състезанието (региона на междинна станция на лифт Чепеларе – вр. Мечи Чал). Целта е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата чрез възстановяване и позициониране на пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели и популяризирането му като дестинация за отдих. Част от средствата, събрани от „Лятна Чепелареада 2014”, ще бъдат инвестирани за тази инициатива. По време на състезанието ще се набират средства за инициативата, а самото осъществяване на проекта ще се извърши през лято/есен 2014 г. Основните ни партньори от „Вила Мечи Чал” ще се погрижат за последващата поддръжка.

Кога: 7 юни 2014 г. 11:00

Къде: Връх Мечи Чал, 1870м. надморска височина, Чепеларе, Родопите

За кого: Свободни по дух хора, мъже и жени, професионалисти и любители

Три дисциплини (с по две категории):

–       Колоездачи (жени и мъже) – 5 км (2 обиколки на трасето)

–       Бегачи (жени и мъже) – 5км (2 обиколки на трасето)

–       „Мама, татко и аз“ (колоездачи и бегачи) – 2.5 км (една обиколка на трасето)

В дисциплините колоездачи и бегачи състезателите могат да участват индивидуално и/или в отбори от 4 човека. В дисциплина „Мама, татко и аз“ участват отбори от двама възрастни (над 18 г.) и поне едно дете до 10 г. Всеки може да участва в една или повече дисциплини.

Класиране: Индивидуално и/или отборно, като при отборното се събират всички индивидуални времена на участниците в отбора от 4 души. За един отбор трябва всички 4 участника да са в една и съща дисциплина – велосипедисти или бегачи. Може да отбележите при регистрацията, дали ще сте част от отбор.

Защо да участвам:

–       приятен уикенд с приятели, колеги и семейството в Родопите – „Чепеларе – Зеленото сърце на България“

–       перфектно място да спечелиш облог срещу приятел/и, колега/и, конкурент/и

–       природосъобразен вариант за фирмен тиймбилдинг или отборно представяне на колеги, приятели, съграждани, комшии, състуденти, съученици, роднини…

–       откриване на възможностите за летен велосипеден и пешеходен туризъм около Чепеларе и Пампорово

–       подпомагане на финансирането на една Зелена кауза

Етапи:

– скачане с чували

– стрелба с фунийки

– забиване на пирони

– пиене на напитка

– цепене на дърва

Условия за участие:
– подписване на декларация за осведоменост и съгласие. Непълнолетни лица се допускат до състезанието само с подписана декларация за осведоменост и съгласие от родител

– велосипедна каска и ръкавици (за дисциплина велосипедисти)
– добри умения за управление на планински велосипед
– удобно облекло и обувки за планинско тичане (теренът е тревиста пътека и горски път със сравнително малко камъни)
– плащане на такса

– валидна планинска застраховка за периода на състезанието – препоръчително

Трасе:

Старт от началото на влека на горна станция на лифта на Спортен център Чепеларе. Стартът е достатъчно широк (около 150 м), за да може всички състезатели да се наредят успоредно в една стартова линия (две при необходимост). За дисциплина колоездене, велосипедите се оставят на 30 м след стартовата линия. Всички участници стартират с чували на краката, като след определено разстояние спринтират до байковете си. След старта следва изкачване от около 200 м до върха (20 м денивелация), където е следващото изпитание. Правят се 2 обиколки на трасето и изпитанията, като скачането с чували е еднократно при старта.

Предварителна програма 7 юни 2014:

9:00 – регистрация във Вила Мечи Чал – такса участие, декларация, карта с етапите, номер

11:00 – старт велосипедисти

12:00 – старт бегачи

14:00 – старт „Мама, татко и аз“

15:30 – награждаване

20:30 – нощна забава/networking в гр. Чепеларе (очаквайте подробности)

Такса участие (след предварителна регистрация):

–       индивидуално участие велосипедист – 20 лв.

–       индивидуално участие бегач – 20 лв.

–       индивидуално участие велосипедист + бегач – 30 лв.

–       отборно участие за 4 души (велосипедисти или бегачи) – 60 лв.

–       „Мама, татко и аз“ – 2 възрастни + дете – 25лв.

Краен срок за регистрация: 5 юни 2014г. петък 18:00


Как да стигна до старта:

Стартът се намира на връх Мечи Чал (1870 м) над гр. Чепеларе. Пунктът за регистрация е във Вила Мечи Чал (250м под горна лифт станция на Чепеларе Курорт). През лятото има достъп с асфалтов път до върха, който минава през курорта Пампорово (7км след Църква ‘Успение Богородично’ в Пампорово). Лифтът Чепеларе – вр. Мечи Чал (по информация, която имаме до този момент) НЯМА ДА РАБОТИ на 7 юни. Автомобилите се паркират на върха на около 200 м над старта.

Настаняване:

За повече информация и налични възможности за настаняване в региона на Чепеларе – summer.chepelareada.com

Етапи/препятствия

Скачане с чували – Всеки състезател застава с двата крака в чувал, който задължително държи с двете ръце. Чувалът не трябва да бъде подгънат в горния си край и трябва максимално да бъде изпънат над колената на състезателя. След стартовия сигнал състезателите трябва да преминат определено разстояние, скачайки с двата крака, като задължително чувалът трябва да остане на краката им до самото преминаване на очертаната линия. Ако има злоупотреби от страна на някой състезател той ще бъде ДИСКВАЛИФИЦИРАН.

Спринт до екипировката (за дисциплина колоездене) – Състезателят трябва максимално бързо да премине цялото разстояние до своя велосипед. Придвижването може да става ходейки, лазейки или тичайки, като точния начин се преценява от самият участник според неговите възможности. Целта е бързото достигане до следващият етап.

Цепене на дърва – На специално разположени места за цепене на дърва ще бъдат разположени идентични дърва (с размер на бучка сирене) и брадви. Местата са ограничени и принципът е „кой превари, той завари“. Целта е безопасно състезателят да разцепи дървото на две части (размерът не е от значение). Задължително всички участници в дисциплина колоездене трябва да оставят встрани своите велосипеди преди да вземат брадвата в ръцете си! Обръщаме внимание, че брадвите са остри и опасни и молим да подходите с внимание.

Специална напитка – Всеки състезател трябва да изпие до дъно специално подготвена напитка. Чашките за всеки участник ще бъдат предварително подготвени и поставени на индивидуални стойки. След изпиване на питието, състезателят трябва да обърне чашката и покаже на контролния съдия, че течността е изпита докрай.

Стрелба с фунийки по мишена Всеки състезател има на разположение тръба и 3 предварително подготвени фунийки. От три опита състезателят трябва да забие фунийката в поставената от плат мишена. Стреля се до забиване на фунийката – при успех се продължава напред. Ако мишената е уцелена, но фунийката падне, трябва да се изстрелят и 3-те фунийки преди да се продължи. Ако и от трите опита нито една фунийка не уцели мишената, състезателят е ДИСКВАЛИФИЦИРАН.

Забиване на пирон с острата част на чук – Състезателят трябва да забие пирон в дървен дънер, използвайки единствено острата част на чука. Етапът се счита за успешно преминат след като целият пирон е забит до самата му основа. Състезателят има право да ползва не повече от три пирона, ако и трите ги духне вятъра и/или бъдат изкривени, той е ДИСКВАЛИФИЦИРАН.

Информация, записване и контакти

summer.chepelareada.com & 0879 99 18 09

следете новините на https://www.facebook.com/chepelareada и

канете приятели https://www.facebook.com/chepelareada/events

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>