Enduro World Series 2014 – първи кръг в Чили

Клементс и Шасон взеха първи победи в Enduro World Series 2014 (EWS) в Невадос де Чилан, Чили. Trek Factory Racing Enduro Team оглави класирането при отборите.

снимка: Matt Wragg

Колоездачи от 21 националности се събраха на края на света, в Чилийските Анди, за откриващия кръг на Световните ендуро серии за 2014 г. „Местното име“ на състезанието е Santa Cruz Montenbaik Enduro by MTBLab 2014 и то тества карачите в рамките на 6 етапа за 2 дни по забележителен терен, поставяйки началото на още еди обещаващ сезон в ендуро календара. 

След два дни оспорвана надпревара в Андите Ан-Каролин Шасон (Ibis Cycles) и Джером Клементс (Cannondale Overmountain) си тръгнаха като победители.


снимка: Matt Wragg

Шасон доминираше борбата при жените от самото начало, спечелвайки пет от шестте етапа и поддържайки добра преднина спрямо основната си съперничка и шампион на  EWS за 2013 г. Трейси Моузли (Trek Factory Racing Enduro Team). Сесил Раванел (GT Pulse) изпревари Анеке Беертен (Specialized Racing Team) в последния етап, за да заеме третото място.


снимка: Matt Wragg

При мъжете пък се получи точно обратното. Макар че шампионът за миналата година Джером Клементс (Cannondale Overmountain) не спечели нито един етап, той направи невероятен втори ден и стопи 12-минутно изоставане, за да изпревари Джаред Грейвс (Yeti Fox Shox Factory Team) в последния етап и да грабне победата. Белгийското „дете чудо“ Мартин Мейс (GT Factory Racing), който по възраст е сред младежите, спечели три етапа в категория Елит, но загуби мястото си на подиума заради Флориян Николаи (Rocky Mountain Urge BP Team).


снимка: Matt Wragg

Силното представяне на Трейси Моузли, наред с добрите класирания на съотборниците ѝ Джъстин Лиов и Рене Вилдхабер, изведоха тима TREK Factory Racing Enduro на първо място в отборното класиране, следвани от Rocky Mountain Urge BP Team  и Cannondale OverMountain.


снимка: Matt Wragg

Един от най-силните карачи през 2013 г. и силен фаворит за 2014 г., Фабиен Барел, се размина по чудо с най-лошото. След падане, макар да е усетил, че е счупил туй-онуй по себе си, той продължил да кара. По-късно усетил болка в гърба и отишъл в болницата, където установили, че има много опасно счупване на един от прешлените – всяко от движенията, които е правил след падането, е можело да бъде фатално за французина, но явно в този ден той все пак е имал голям късмет. Повече подробности за този инцидент можете да прочетете (на англ. език) тук: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152336552126291&set=a.10151996213901291.1073741838.35728196290

Пълни резултати от състезанието можете да намерите тук: www.enduroworldseries.com/results.php

Видео репортажи от DirtTV можете да гледате тук: http://www.enduroworldseries.com/videos/

Състезателите ще имат шест седмици за възстановяване и подготовка преди да се срещнат отново в Туиид вали, Шотландия за втория кръг от сериите.

Следват още снимки, предоставени от организаторите, чиито автор е Мат Раг (Matt Wragg):

http://www.enduroworldseries.com/