Обиколка на Витоша 2014 – подробности

Датата за Обиколката на Витоша 2014 бе обявена още преди няколко месеца и повечето ни читатели знаят, че най-масовото състезание по планинско колоездене тази година ще се проведе на 14 юни. Знае се също, че ще има промени в маршрута, които ще го направят малко по-дълъг, т.е. точно 100 км. Ние обаче изчакахме да се появят малко повече подробности, за да обявим повечето от тях наведнъж. Ето ги:

Маршрут

През 2014 г. Витоша 100, както е най-краткото наименование на Скороходната и колоездачна обиколка на Витоша, ще бъде наистина с дължина около 100 км. За целта маршрутът е променен на две места. Първото е в района над с. Ярлово, където спускането няма да е по най-прекия път от седловината под вр. Смильо към селото, а ще се продължава по билния път към Букапреслапския превал, където минава границата между Витоша и Верила и оттам участниците ще се връщат към Ярлово. Следващият нов участък е между Ярема и ханче „Брезите“ – този път спускането няма да е по автомобилния път, а по черни пътища до шосето Железница-Плана и с кратко изкачване по него до ханчето. Имайте предвид, че с тези промени две от най-скоростните спускания биват заменени от по-плавни такива, даже на места има и леки изкачвания, т.е. времето за преминаване за някои участници може да се увеличи поне с един час. Ето и карта от сайта на организаторите, на която се вижда новият маршрут:

Регламент и организация

Макар че в тази насока повечето неща са отдавна установени и вървят гладко и изпитано, за 2014 г. има една важна промяна, а именно:

Стартът за колоездачите ще бъде даден в 06.00ч пред резиденция Бояна, 18 часа по-късно на също място в 24.00ч. ще стартират скороходците. Това ще даде възможност на състезателите да участват в двете дисциплини.

Регистрацията отваря на 01.04.2014 г. и приключва на 15.05.2014 г. До участие ще бъдат допуснати 700 колоездачи и 400 скороходци. Участниците трябва да се регистрират в сайта, след което да заплатят стартова такса до 15.05.2014 г. Неплатилите участници ще отпаднат от стартовия списък и ще бъде дадена възможност на други състезатели.

За повече информация следете сайта на организаторите: http://www.vitosha100km.bg/