Guide – нови дискови спирачки от Sram

На 25 март американският производител официално разкри подробностите за най-новия си продукт – дисковите спирачки Guide. Няколко са важните неща, които трябва да се кажат за тях:

Име и предназначение

Веднага прави впечатление, че новият продукт е лансиран под марката Sram, а не като Avid. С това компанията иска да наблегне на факта, че тези спирачки са разработени от нулата, на чисто, а не като доразвитие на предишни модели. В същото време отделни елементи и детайли са пренесени и от спирачките на Avid и защо не, при положение че години наред те търпят своята еволюция… Спирачният апарат с две двойки бутала например е почти идентичен с този на досегашните модели Avid Trail, които новият продукт ще замени на пазара. При Guide обаче новостите в спирачното лостче са наистина много и това е довело до решението за предлагането им с марката Sram.

Предназначението на новия продукт е пределно ясно и много широко – all mountain, ендуро и всичко друго. И все пак, фокусът е бил поставен върху постигането на надеждно спиране с голяма сила и прецизна модулация, събрани в достатъчно лек комплект.

Спирачен лост

Именно това е сърцето на всяка хидравлична спирачна система. Не че спирачният апарат е без значение, но той е по-скоро изпълнител на действието, зададено чрез спирачния лост. Силата, модулацията, постоянството в работата – тези неща винаги зависят в най-голяма степен от частта, монтирана върху кормилото.

От пръв поглед си личи, че устройството на този лост е съвсем различно от това на моделите Trail и Elixir. Ако при тях всичко е в една линия, резервоарът е интегриран в спирачния лост, то при Guide този елемент отчетливо „стърчи“ – не в грозния смисъл на думата, но ясно се вижда къде е. Това е направено с няколко цели, но може би най-важната е да се увеличи обемът му. Според инженерите на Sram увеличението е около три пъти, което никак не е малко! Основните ефекти от този по-голям обем са поне в две насоки. От една страна, т.нар. негативен обем позволява по-голямо разширяване на спирачната течност, т.е. по-добра работа при висока температура, каквато се получава при дълго и постоянно спиране. От друга страна, позитивният обем, т.е. по-голямото количество спирачна течност в системата, прави спирачката по-постоянна в работата си и по-неподатлива на влиянието на въздушни мехурчета, каквито рано или късно, повече или по-малко се образуват/проникват в нея. Казано най-просто, едно и също количество въздух влияе по съвсем различен начин върху единица обем спирачна течност и  върху две единици от същата. Според твърденията на производителя новите спирачки могат да работят чудесно дори и с доста големи дози въздух в тях, особено в сравнение с досегашните продукти.

Не че се очаква такъв въздух да циркулира свободно в хидравличната система на Guide. Тъкмо обратното – проектантите са били наясно, че такъв все някога се появява, или остава при обезвъздушаването, особено в домашни условия, но са предвидили във вътрешното устройство на спирачния лост елементи, които да го отвеждат извън работния „периметър“, включително и при обръщане на велосипеда с колелата нагоре, което е най-често срещаният начин човек да установи, че има някое и друго мехурче в спирачките си.

Много детайли (на практика почти всичко) са променени в новия спирачен лост – признавам си, че някои от тях дори ме затрудняват с обясненията в чисто технически план. Така например, материалът на мехура (мембраната) е различен, отново за да осигури по-надеждна и дълготрайна работа и по-малко въздух в системата. Различен е и самият механизъм на буталото и уплътненията около него – технологията Taperbore тук е заменена с конвенционален дизайн, характерен за повечето други производители (при Sram се нарича TPC Plus, като TPC е timing port closure), който явно се отличава с повече постоянство в усещането, но пък има други недостатъци – най-вече по-отчетливата „мъртва зона“, т.е. свободния ход от натискането на лоста до допирането на накладките в диска. Именно в тази насока Sram са разработили лостов механизъм с ексцентрик, наречена Swinglink, чрез който ръкохватката задейства буталото на спирачния лост. Казано най-просто, благодарение на този механизъм, задействането на спирачката се случва почти веднага след натискане на лостчето. И тук идва другият важен момент, защото след първоначалното бързо допиране на накладките до диска, системата се характеризира с достатъчно дълъг и линеен ход на лоста, така че да се осигури плавно и леко дозиране на спирачната сила, а не ефект „включен/изключен“. Между другото, в повечето статии от пробни карания на Guide, журналистите наблягат именно на отличната модулация, комбинирана с достатъчна спирачна сила.

Ръкохватката на спирачния лост е по-компактна, само за два пръста, макар че реално едва ли ще ви трябва повече от един, за да спрете във всяка ситуация. Регулаторът за отдалечеността е изнесен на много по-удобно място от външната страна.

При топ модела RSC има и реглаж на контактната точка, т.е. можете да променяте момента на зацепване на накладките (респективно свободния ход на лоста).

Дизайнът на лоста е оптимизиран за всички видове команди на пазара, включително моделите Grip Shift. Съвместим е и с комбиниращата скоба Matchmaker Х и може да се демонтира без необходимост от сваляне на други компоненти по кормилото. В духа на традициите от Avid, спирачните лостчета са обръщаеми, т.е. всяко от тях може да се ползва като ляво или дясно. 

Спирачeн апарат

Както отбелязах, тук няма някакви особени новости. На практика той е със същите характеристики като досегашните модели Trail – 4 бутала, по две от всяка страна, с различен диаметър на всяка двойка – 14 и 16 мм. С това се постига по-голяма спирачна сила, по-добра модулация и в същото време се запазва компактен дизайн и сравнително ниско тегло.

Отворът за накладките от горната страна позволява лесната им подмяна, а също и добро охлаждане.

Самите накладки стандартно са синтеровани (метални), но по желание се предлагат и органични. Те са съвместими с досегашните накладки за Avid Trail.

Спирачен диск

Той също е нов и наречен Centerline заради удължените отвори за проветрение при спирачната повърхност. Според Sram дизайнът на новия диск е оптимизиран за осигуряване на постоянна линия на триене между накладките и ротора, с което се намаляваш вибрациите и шума.

Тегло и варианти

Guide е малко по-тежка от досегашните водели Trail, но доколкото това не е ХС спирачка, производителят вярва, че потребителите ще преглътнат малкото увеличение в теглото в полза на повече надеждност и по-добро спиране.

Новият продукт ще се предлага в три варианта, като появата им в търговската мрежа се очаква от месец юли 2014 г. нататък. Ето как изглеждат основните характеристики на трите модификации:

SRAM GUIDE RSC

R – Reach Adjust
S – SwingLink
C – Contact Point Adjust

Характеристики

  • Тегло: 375 грама
  • Реглаж на контактната точка
  • Реглаж на отдалечеността без инструменти
  • Съвместимост с MatchMaker X
  • Лагери при оста на спирачния лост
  • Цветове: полиран сребрист анодизиран или черен анодизиран
  • Препоръчителна продажна цена: $199 / € 177

Технологии

  • SwingLink™
  • Pure Bladder™
  • TPC Plus™

SRAM GUIDE RS

R – Reach Adjust
S – SwingLink

Характеристики

  • Тегло: 380 грама
  • Реглаж на отдалечеността без инструменти
  • Съвместимост с MatchMaker X
  • Цветове: черен
  • Препоръчителна продажна цена: $149 / € 132

Технологии

  • SwingLink™
  • Pure Bladder™
  • TPC Plus™

SRAM GUIDE R

R – Reach Adjust

Характеристики

  • Тегло: 375 Grams
  • Реглаж на отдалечеността без инструменти
  • Съвместимост с MatchMaker X
  • Цветове: черен
  • Препоръчителна продажна цена: $129 / € 115

Технологии

  • DirectLink™
  • Pure Bladder™
  • TPC Plus™

Обърнете внимание, че този най-евтин модел използва друг, по-прост механизъм за задвижване на буталото, така че могат да се очакват и разлики в модулацията и усещането при спиране спрямо двата по-скъпи.

Теглото на комплектите е измерено за предни спирачки с директен РМ монтаж към вилката и диск 160 мм.

Ако желаете, гледайте и видеоклипа, посветен на новия продукт:

www.sram.com

www.ram-bikes.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>