БКС ще получи пари от ММС по програма „Олимпийска подготовка 2014“

На първо място, нека разтълкуваме заглавието! 🙂 За целта директно ще цитирам съобщението, което се появи в сайта на Българския колоездачен съюз на 18 февруари:

„332 000 лева ще получи Българският колоездачен съюз от Министерството на младежта и спорта

София, 18-02-2014, БКС

По програмата за Олимпийска подготовка 2014 към Министерство на младежта и спорта Българският колоездачен съюз подписа договор, по силата на който ще бъдат отпуснати 332 000 лева за сезон 2014.

За първи път в най-новата история на съюза към програмата ще има едногодишни договори на 11 състезатели и 7 длъжностни лица. Имената на състезателите са следните:

Тодор Ангелов

Добрин Лиловски

Ева Димитрова

Мирослав Минчев

Радослав Константинов

Александър Алексиев

Георги Георгиев

Стефан Христов

Валентин Нешев

Минко Донковски

Момчил Робов

Петър Бончев
Председател на Българския колоездачен съюз“

Първите три имена в този списък би трябвало да са ви познати, тъй като са на състезатели по планинско колоездене. В МТБ-БГ обичаме добрите новини, затова решихме вместо веднага да публикуваме информацията, да потърсим малко повече подробности. В тази насока ценна информация ни даде и г-н Георги Бенчев, генерален секретар на БКС.

Програмата Олимпийска подготовка е разработена от Министерството на младежта и спорта (ММС) за подпомагане на елитни спортисти към федерации, развиващи и управляващи спортове, включени в програмата на Олимпийските игри. Подпомагането е в различен размер, като зависи от нивото на съответния спортист, одобрените параметри за подготовката му и други фактори. Крайният срок за кандидатстване е бил в средата на месец декември 2013 г. Доколкото научихме, общият брой на спортистите, които са подали документи, е бил по-голям, включително и от дисциплините на планинското колоездене. Подборът на одобрените за финансиране спортисти е направен в ММС на базата на подадените документи и в съответствие с класиранията през сезон 2013, особено в състезания от по-висок клас, особено международни такива.

За момента не знаем какъв е конкретният размер на финансиране за всеки от спортистите и каква част от подготовката им ще бъде покрита/подпомогната, пък и това са подробности, които са по-важни за тях самите. За нас остава доброто впечатление, че най-после нещо започва да се случва в този спорт, че поне тези трима спортисти, които през 2013 г. безспорно бяха сред най-добрите в своите дисциплини и категории, ще получат някакъв стимул да продължат сериозните си занимания и да търсят по-големи успехи. Тодор Ангелов и Добрин Лиловски като цяло са без конкуренция в българските ХС състезания в категориите мъже и юноши, а Ева Димитрова постигна 3 първи места в спускането, второ място в Националния шампионат и трето място в Европейското първенство. Пак казвам, кандидатите по програмата са били повече, но ММС явно не е имало как да одобри всички.

Предвидените по програмата средства обаче далеч няма да отидат само за индивидуално подпомагане на спортистите. Има и още! 🙂

През 2014 г. Йордан Нечев (познат в състезателните среди от спортен клуб и сдружение Зелен път) е назначен за треньор на националния отбор, като ще отговаря и за координацията и комуникацията между клубовете и БКС във връзка с вътрешния състезателен календар. Трябва да уточним, че акцентът тук е върху дисциплината крос-кънтри, защото тя е олимпийска и поради това средствата по програмата трябва да са насочени основно към нея. Какво се предвижда за този сезон? Освен Тодор Ангелов и Добрин Лиловски (които са одобрени и за индивидуално финансиране), повиквателни за националния отбор ще получат и други състезатели, като се предвижда те да участват първо в тренировъчен лагер на територията на България, а след това и в поне две международния състезания. Идеята е всичко това да се случи като поредица от активности в рамките на около месец, така че времето да бъде използвано възможно най-пълноценно за сработване на отбора, за ефикасен тренировъчен процес и обмяна на опит между по-напредналите и по-неопитните, но с добър потенциал състезатели. За Ева Димитрова, като състезателка по спускане, също е предвидено едно участие в чужбина, което ще бъде съобразено с нейната индивидуална подготовка и други участия.

Ако си позволим да погледнем и по-напред в бъдещето, дългосрочните цели са изграждане на силен национален отбор, участие в повече международни състезания и евентуално спечелване на квота за следващите Олимпийски игри, за което никой не си прави илюзии, че ще е лесно, но поне е налице желание за работа в тази насока. Всяко нещо по реда си обаче… нека видим как ще се развият нещата през 2014 г. и да пожелаем успех на българските състезатели и техните треньори!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>