Andalucia Bike Race 2014 – репортаж

Маркус Кауфман и Йохен Кас са победителите през 2014 г. Уоутър Клепе и съотборникът му завършиха на 18 място!

Шестте дни (23 – 28 февруари), в които се проведе многоетапното състезание Andalucia Bike Race 2014, минаха неусетно и ето, че дойде време да проследим в кратък репортаж тазгодишното издание. Благодарение на организаторите можем да го онагледим и със страхотни снимки.

Може би се питате защо ни е да отразяваме едно чуждестранно състезание, нямащо нищо общо с България… Причините са няколко. Първо, тази надпревара става все по-престижна, привлича едновременно все повече професионалисти и любители – както с интересните пътеки, така и с топлия климат на южната испанска провинция, който позволява дори през февруари сезонът да бъде открит в нормални, човешки условия. Второ, в нея участие взе и нашият приятел Уоутър Клепе, който кара за Ram Bikes. Миналата година той се „пусна“ в състезанието за пръв път, тогава дори отборът му включваше името на MTB-BG.com. Тогава Уоутър караше със своя приятел Кен ван ден Булке и двамата завършиха на 39 място след доста проблеми – само по себе си класирането им не беше никак лошо, но белгиецът знаеше, че може да е и по-добре, така че бе твърдо решен да участва и през 2014 г. Както знаете, от лятото на 2013 г. той вече живее в Унгария, така че този път Клепе застана на старта с друг отбор, с друт съотборник – Брам Сайес, но с обичайното си желание за борба  и за забавление по хубавите пътеки. И въпреки още по-сериозната конкуренция от страна на професионалните отбори, Уоутър и Брам успяха да финишират на 18 място в категория мъже-елит, коте при този брой и ниво на участници е много, много добър резултат!

Повече подробности за участието на Уоутър вероятно ще научим от самия него в следващите седмици. Преди това обаче ще проследим надпреварата ден по ден чрез прес-изявленията и снимките, осигурени от организаторите.Припомняме ви, че в състезанието взеха участие повече от 700 души, идващи от 24 различни държави.


Етап 1

Три отбора се бориха докрай за победата в първия етап и пресякоха финалната линия със спринт. С дължина 60.4 км и денивелация 1872 м, този ден не беше точно „аперитив“ и някои от участниците изпитаха сериозни затруднения в преодоляването на някои от високите точки на маршрута. Отборите на Topeak-Ergon, Centurion-Vaude и JBG обаче нямаха подобни проблеми и пресякоха финала спринтирайки, което остави решението за това кой да бъде обявен за победител изцяло в ръцете на съдиите. Те, от своя страна, заключиха, че това са германците Йохен Кас и Маркус Кауфман (Centurion-Vaude). След тях съдиите наредиха полския тим JBG, съставен от Бартломиеж Вавак и Адриан Бржозка, а на трето място останаха Роберт Менен и Кристиян Хинек от Topeak-Ergon. Разбира се, това първо класиране бе толкова „затегнато“, че предвещаваше доста интересно съревнование в следващите пет етапа.

Най-бързият испански отбор включваше националния шампион Алехандро Диас де ла Пеня и Педро Ромеро.  Те завършиха четвърти, но заради проблеми с предната спирачка на Алехандро не успяха да се включат във финалния сприн, въпреки че през повечето време бяха неотлъчно до другите три двойки.

По този повод Маркус Кауфман сподели след края на етапа, че в челото има 4 силни отбора и ситуацията в следващите дни ще бъде доста „завързана“. Той сподели и задоволството си от многото фенове по протежението на маршрута.

При жените испанската двойка Анна Вилар и Мерсе Пасиос извоюваха първа победа срещу най-сериозните си конкурентки – Сандра Сантаниес и Клаудия Галиция.

Двукратната победителка (в предишни години) при жените Милена Ландвинг този път участваше в смесен отбор със своя партньор Филип Гербер и двамата очаквано оглавиха класирането в първия етап, а при мъжете 30+ победители станаха Франсиско Хавиер и Хосе Карлос Масиас. В двете по-горни възрастови категории начело излязоха Хоан Понс и Феликс Гонзалес (Мъже 40+) и белгийците Патрик Уоутърс и Геерт Койпенс (Мъже 50+).


Етап 2

Като дължина и денивелация (60 км/ 1900 м) той в никакъв случай не бе по-лек от първия, а към това се добавиха и допълнителни затруднения под формата на студ и дъжд. По високите части участниците се натъкнаха дори на тънка снежна покривка и условията бяха далеч от приятни за каране. Организаторите бяха предупредили всички състезатели да облекат топлите си дрехи за този втори ден.

Що се отнася до класирането, то се запази във всички категории, но и с все така близки времена. При мъже елит германският отбор на Centurion-Vaude пресякоха първи финала, покрити от главата до петите с кал, и обясниха, че „днес са имали някои доста тежки моменти“. След по-малко от 10 секунди пристигнаха и Менен/Хинек от Topeak Ergon. Третото място този път бе за тима на Scott, съставен от Хосе Мария Санчес и Франческ Гуера, а де ла Пен и Ромеро отново бяха четвърти. След чудесния първи етап, полският отбор JBG завърши втория ден едва на 17 позиция – сериозно пропадане в класирането за тях.

В останалите категории първите места останаха непроменени.


Етап 3

Множество фенове посрещнаха участниците в третия етап на Andalucia Bike Race 2014, чиито домакин за пръв път бе град Андухар в провинция Хаен. За втори път тази година етапната победа бе постигната след финален спринт – в него бяха замесени основните фаворити Кас/Кауфман и испанците де ла Пеня/Ромеро, които най-сетне се добраха до подиума. Де ла Пеня сподели, че той и съотборникът му са имали доста възможности днес, но не са успели да грабнат победата, защото „германците бяха по-силни“.

Самият етап не бе никак лек със своите 70 км дължина и над 1600 м изкачване. Времето, макар все още далеч от перфектно, бе значително по-благосклонно от предния ден.

Менен и Хинек завършиха трети, а поляците от JBG се завърнаха в челото с четвърто място за деня.

При жените тимът Polar Racing Team – Сандра Сантаниес и Клаудия Галиция – също бяха възнаградени за усилията си с етапна победа, но Анна Вилар и Мерсе Пасиос запазиха лидерството във временното класиране.

В останалите категории класирането се запази без никакви промени.


Етап 4

Четвъртият етап, който бе и първи в околностите на град Кордоба, завърши с победа на Роберт Менен и Кристиян Хинек (Topeak Ergon) и с промяна в лидерството при жените.

Хегемонията на Кауфман и Кас бе нарушена не от един, а от цели два отбора, като и трите тима се бориха за местата на подиума със спринт до самия край. Така тазгодишното издание се затвърди като най-оспорваното в историята на Andalucia Bike Race. Втори завършиха поляците Вавак/Бржозка от JBG, а водачите във временното класиране останаха такива, въпреки че съдиите им определиха трето място в този етап.

Испанците де ла Пеня и Ромеро отново бяха най-бързи сред местните състезатели, завършвайки на шесто място заради различни проблеми, включително едно падане, което за щастие се размина без други последици.

При жените Сантаниес и Галиция се възползваха умело от това, че Анна Вилар стартира болна от настинка и не можеше да кара на 100% от възможностите си. Така първото място във временното класиране при дамите бе променено, но това можеше само да направи нещата още по-интересни.

Останалите категории? Вече знаете отговора – без промяна!


Етап 5

Четвърта етапна победа записаха германците от Centurion Vaude. По този начин Кауфман и Кас затвърдиха лидерската си позиция ден преди края на състезанието и запазиха най-големи шансове за крайната победа. Двамата не скриха задоволството си от успеха и признаха, че от самото начало се стремят само към победата, колкото и трудно да е това в състезание като Andalucía Bike Race.

Роберт Менен и Кристиян Хинек, които до този момент се движеха втори във временното класиране и застрашаваха в най-голяма степен водачите, имаха ден, белязан от несполуки. Първо бе една спукана гума, след това, явно бързайки да наваксат изоставането си, те объркаха маршрута и получиха наказание, с което изгубиха напълно шансовете си за победа в тазгодишното издание.

След всичко това втори за деня бяха испанците Алехандро Диас де ла пеня и Педро Ромеро, което им даде голяма доза сигурност за същата позиция и в крайното класиране. Вчерашното падане на Алехандро доведе до постоянни болки днес, но те се отплатиха под формата на отлично класиране.

При жените Вилар и Писиос не успяха да възвърнат първоначалната си форма, така че Сантаниес и Галиция записаха трета етаппна победа и се устремиха към спечелване на състезанието. Втори днес завършиха Мюриел Буе и Сузана Алонсо.


Етап 6

Трудно можеше някой да открадне победата от германската двойка Маркус Куфман и Йохен Кас. Борбата бе най-вече за второто място в крайното класиране – за него се надпреварваха няколко отбора – Topeak Ergon Team, Extremadura, JBG и Caloi. След много тежък ден заради характеристиките на маршрута и натрупаната умора от предишните етапи, Менен и Хинек спечелиха етапната победа, което им гарантира и трето място в крайното класиране. Втори там останаха испанците Алехандро де ла Пеня и Педро Ромеро, а поляците от JBG завършиха с второ време за деня, но то им стигна само за четвърто място след шестте етапа.

Победителите за 2014 г. не стъпват за пръв път на върха на подиума. И двамата са печелили Andalucía Bike Race с други съотборници (Хинек през 2011 г., а Менен през 2013 г.), така че събитието им е добре познато и по думите им „са завършили състезанието с добри чувства“. Двамата са доволни от карането си един с друг и допълниха, че това е било чудесна тренировка за тях.

При жените, след настъпилия обрат в средата на състезанието, Сандра Сантаниес и Клаудия Галиция запазиха победния си марш до края и се превърнаха в първата испанска двойка на върха на подиума. Анна Вилар и Мерсе Пасиос завършиха деня на трета позиция, но успяха да запазят поне второто място в крайното класиране. Трети там останаха Мюриел Буе и Сузана Алонсо.

Време е отново да споменем и победителите в другите категории. През всичките шест дни там беше „скучно“ – едни и същи отбори заемаха ден след ден първите места и увеличаваха преднината си. Това са, както следва:
– Милена Ландвинг и Филип Гербер при смесените двойки
– Франсиско Масиас и Хосе Масиас при мъже 30+. Двамата братя живеят в Андалусия, така че за тях тази победа е още по-сладка.
– Хоан Понс и Феликс Гонзалес при мъже 40+
– Патрик Уоутърс и Геерт Койпенс при мъже 50+

От първоначално стартиралите 716 участници 644 успяха да завършат, а 72 се оттеглиха от надпреварата по една или друга причина.

Независимо от трудностите и умората, лицата на всички след пресичането на финалната линия бяха щастливи.

Ако снимките в тази статия не са ви достатъчни и имате време да гледате видео, в сайта на състезанието има такава секция с клипове за всеки от етапите. Общата им продължителност е около един час: http://www.andaluciabikerace.com/media/videos.

http://www.andaluciabikerace.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>