Рудопия 2014 – десет лета по-късно

Ако трябва да бъдем прецизни, първата Рудопия бе организирана през 2007 г. В случая обаче става дума не за 10-годишен юбилей на самото каране, а за десети рожден ден на сдружение Байкария, които са негови организатори. Спомням си онова романтично лято на 2004 г. така, сякаш беше вчера, но в същото време един поглед към всички нас показва колко пораснали сме, колко различни, колко по-добре екипирани и, за съжаление, колко по-заети… И все пак у всички, които участваха в първото организирано каране на Байкария (изкачването на вр. Сютка), в последвалите го Източнородопска и Западнородопска Байкарии, и в 10-дневното каране през целия родопски масив, наречено Рудопия, у всички нас все още са останали (надявам се) приключенския дух, детската радост от всяко спускане, душевната наслада от всяка хубава гледка и споделените с приятели и дори с напълно непознати до преди това хора моменти в планината.

Точно това можете да очаквате и от тазгодишната Рудопия, която отново ще преведе участниците надлъж и на шир през Родопите, НО този път посоката няма да е от запад на изток. „Кръгът“ ще е малко по-сложен и завъртян, предимно в западната част на планината, макар че в много от дните карането ще е на практика в централната част, където минава „границата“ между Източни и Западни Родопи. Подробностите за програмата, етапите и условията ще намерите в следващите редове.

Блазе на тези, които успеят да откъснат необходимите за това 9 дни! Датите са от 28 юни до 6 юли 2014 г.

ПРОГРАМА

Ден 1 (28.06). София – Белово – Велинград.

Неорганизирано (с лични автомобили или влак) се придвижваме до началната точка на карането – гара Белово. Зпочваме с изкачване на родопския дял Алабак. Следваме горски път и за около час достигаме руините на една от най-големите раннохристиянски базилики по нашите земи – “Св. Спас”. Продължаваме по склоновете на Алабак, за да достигнем едноименната поляна, на която скромен паметник отбелязва преминаването през тези места на Иван Вазов и Алеко Константинов. Следвайки билото, достигаме до местността “Бялата вода”, откъдето започва приятно спускане (смес от горски път, пътеки и свободно каране) към долината на Чепинска река. След като достигнем реката, продължаваме нагоре по течението и достигаме село Драгиново, а оттам и Велинград, където се настаняваме в добре познатата къща на бай Петко.
Разстояние: 34 км
Денивелация: + 1100 м / – 700 м

Ден 2. (29.06) Велинград – Ракитово – язовир Батак.

От Велинград караме по долината на река Лепеница, достигайки едноименната пещера. При желание можем да отделим 30 минути за посещението ѝ. Продължаваме към местността „Качаков чарк“, откъдето започваме изкачване към местността “Пашино бърдо”. “Пашино бърдо” е живописна поляна, изложена на юг и предлагаща красива гледка към масива на Голяма Сютка. На съседното възвишение се издига интересна скала, около която личат руините на древен градеж, а още по на изток е връх Домузалан, склоновете на който са заети от резервата “Мантарица”. От “Пашино бърдо” започва 900 метрово спускане към Ракитово – мрежа от пътечки ни “смъква” до китното родопско градче. От Ракитово следваме слабоизползван път през местността “Раеви ливади”, който ни отвежда до контра стената на язовир Батак. Продължаваме по западния бряг на язовира и нощуваме в близост до язовирната стена.
Разстояние: 45 км
Денивелация: + 1300 м / – 900 м

Ден 3. (30.06) Язовир Батак – Свети Константин – Батак – Нова Махала

От местността “Дъното” се изкачваме по асфалтовия път до курорта “Свети Константин”. Оттук поемаме по горски път на юг към връх Баташки Еледжик. След върха продължаваме на юг по билото, след което се спускаме към долината на Стара река и град Батак. От Батак следваме горски път, по който се изкачваме до село Нова Махала. Празнуваме и нощуваме в околностите на селото.
Разстояние: 30 км
Денивелация: + 700 м / – 400 м

Ден 4. (01.07) Нова Махала – Куртлуджа – връх Баташки Снежник – Кьошка – Фотиново

От Нова Махала се изкачваме по асфалта до седловината Куртлуджа, разположена източно от масива на Баташки Снежник. Оттам продъжаваме на юг към долината на река Гашня, по чиято долина се изкачваме към върха. При добро време оттук се открива чудесна панорама към Западните Родопи, Стара планина, Рила, Пирин, Алиботуш и Боздаг. След като се насладим, се спускаме на юг към живописната местност “Кьошка”. От „Кьошка“ отново по шосето към Нова Махала достигаме до отбивка, от която се спускаме до село Фотиново. Нощуваме в околностите на селото.
Разстояние: 39 км
Денивелация: + 700 м / – 800 м

Ден 5. (02.07) Фотиново – Селча – Михалково – хижа Персенк – Орехово

От Фотиново до Селча следваме горски пътища, подсичащи източните склонове на Баташка планина. Откриват се красиви панорами към долината на Въча и родопския дял Чернатица. От Селча се спускаме до реката, която пресичаме в близост до село Михалково. Продължаваме на изток, следвайки камионен път по долината на Чурековското дере. Преминаваме през едноименното село и се изкачваме до хижа „Персенк“, разположена в северното подножие на връх Персенк. След кратка почивка на хижата се спускаме по маркираната туристическа пътека до село Орехово, в чиято околност оставаме за нощувка.
Разстояние: 35 км
Денивелация: + 1100 м / – 1300 м

Ден 6. (03.07) Орехово – Чудни мостове – хижа “Изгрев” – Богутево

От Орехово се изкачваме в югозападна посока по камионен път, водещ до местността “Кабата” и едноименната хижа. За около 2.5 часа се изкачваме до хижата. Оттам следваме път, който се спуска с лек наклон и достига хижа “Скални мостове”. При желание може да се отбием и да посетим природния феномен “Еркюприя” (Чудни мостове). От “Скални мостове” се изкачваме към основното било на Чернатица, за да достигнем местността “Глухите камъни”, където се издигат няколко интересни риолитни скали. Оттук до хижа “Изгрев” (1.5 – 2 часа) следваме билото на Чернатица. От хижата се спускаме в източна посока към селцето Зорница и основното шосе под Чепеларе. Пресичаме Чепеларска река и продължаваме към село Богутево. Нощуваме в околностите на селото.
Разстояние: 42 км
Денивелация: + 1300 м / – 1100 м

Ден 7. (04.07) Богутево – Момина вода – Лъки – Борово

От Богутево се изкачваме по горски път към билото на родопския дял Радюва планина. За около 3 часа излизаме в местността “Момина вода”, разположена на основното Перелишко-Преспанско било северно от Момчиловци. След кратка почивка тук, поемаме в северна посока към връх Ахматица. Следваме билото, заключено между реките Манастирска и Джурковска, за да достигнем миньорското градче Лъки. От Лъки, следвайки асфалтовото шосе, се изкачваме до село Борово, където оставаме за нощувка.
Разстояние: 47 км
Денивелация: + 1500 м / – 1500 м

Ден 8. (05.07) Борово – Караджов камък – връх Проглед – Белинташ (Чотрова махала)

От Борово се изкачваме до местността “Кръстова гора”, откъдето продължаваме по билото в източна посока. Достигаме скалния феномен “Караджов камък”, откъдето се открива чудесна панорама към района на Белинташ и долината на река Мостовска Сушица. Продължаваме на изток и достигаме района на връх Проглед, където поемаме на север по пътеката свързваща Прелеза и Инкая. Следваме билото и се спускаме постепенно, докато достигнем шосето за Три Могили. Оттам караме до Чотрова махала, където оставаме за нощувка.
Разстояние: 26 км
Денивелация: + 600 м / – 600 м

Ден 9. (06.07) Белинташ – хижа “Марциганица” – Бачковски манастир

От Белинташ караме до хижа “Марциганица”, разположена във високата част на родопския дял Добростан. От хижата започва спускане по технична пътека, слизащо до Бачковския манастир. Пътеката преминава през природния резерват “Червената стена” и предлага добри гледки към долината на Мостовска Сушица. Карането приключва на Бачковския манастир, откъдето организирано отпътуваме към Пловдив, Белово и София.
Разстояние: 28 км
Денивелация: + 400 м / – 1300 м

УСЛОВИЯ

ТРАНСПОРТ – До началната точка участниците пътуват самостоятелно. Белово се намира на около 90 км от София. Можете да пътувате с личен автомобил, който да остане на паркинг в Белово, или с влак от София или Пловдив. По време на самото каране ще имаме съпътстващ транспорт, който ще превозва багажа и на който ще можем да поръчваме храна. От крайната точка ще има организиран транспорт за хора и колела, който ще се движи по маршрут Бачково – Пловдив – Белово – София.

НАСТАНЯВАНЕ – По време на карането ще нощуваме на палатки. Настаняване в къща за гости / малък хотел ще е възможно във Велинград (ден 1), яз. Батак (ден 2), Орехово (Ден 5), Богутево (Ден 6), Борово (Ден 7) и Чотрова махала (Ден 8). Цените за настаняване в посочените места варират между 15 – 20 лв. 

ХРАНА – Участниците сами осигуряват храната си по време на карането. Ресторантчета и кръчмички има на доста места по трасето. Със сигурност ще можем да поръчваме храна на поддържащия транспорт, който ще минава през по-големи населени места.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ – 250 лв. Таксата включва транспорт, водачи, застраховка „Злополука“.

ЗАПИСВАНЕ – Въпроси и коментари можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184 342 (Васил). Срокът за записване е до 10.06.2014.

https://www.facebook.com/events/1420527564860212/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>