Schwalbe разработва двукамерни гуми

След като новината обиколи повечето западни медии, днес ние също получихме от Schwalbe прес-изявление за една иновативна технология, която може би ще промени драстично начина, по който гледаме на гумите на велосипеда и налягането в тях. Както става ясно и от заглавието на статията, говорим за гума с две въздушни камери, като всяка от тях има различна функция и различно налягане.

Дали системата ще остане във вида на този прототип с два вентила, още е рано да се каже. В края на съобщението от производителя се казва, че се очаква новата технология да е съвместима с конвенционалните гуми и капли и да тежи по-малко от 200 грама, но засега повечето технически подробности се пазят в тайна. Принципът обаче е известен (между другото, прилага се при гумите на някои други превозни средства, включително мотоциклети за мотокрос) и след малко ще се върна към него. Преди това обаче ще направя една кратка „историческа“ бележка.

Идеята за подобна система се е зародила не от вчера, а оказало се е, че и не само в Schwalbe. Друга германска компания, Syntace (сред продуктите ѝ има и капли), напълно независимо от производителя на гуми е достигнала до същата технология и се е заела с проучване на възможностите за внедряването ѝ в планинските велосипеди. Някъде по пътя към патентното ведомство, образно казано, двете компании се срещат и решават да продължат работата съвместно, така че да оптимизират технологията и да я доведат до успешна пазарна реализация. Като цяло обаче по-голямата част от производството и представянето на системата се пада на Schwalbe.

И така, какво в общи линии ще представлява тази нова технология? Гумата на велосипеда при нея включва две камери – нека ги наречем вътрешна (откъм каплата) и външна (откъм протектора на гумата). Тези две камери имат съвсем различна функция. Вътрешната камера трябва да е с високо налягане, доста по-високо от стандартното за МТБ гуми. По този начин тази камера (може би ще представлява нещо като тънка вътрешна гума с по-дебели стени) ще уплътнява максимално добре бордовете на гумата към каплата и ще предотвратява прещипването на стените ѝ.

Това са двата най-съществени проблема, които до момента пречат велосипедните гуми да се карат с налягане по-ниско от 1.5 бара – дори когато са безкамерни, ако налягането е прекалено ниско, гумата твърде често ще се сгъва до борда на каплата и рано или късно ще се появи увреждане или на каркаса, или на каплата, или и на двете. Също така, при безкамерна гума с твърде ниско налягане съществува реален риск при натоварване в завой или в друга ситуация бордът да се освободи от ръба на каплата и да изпусне въздуха. Вътрешната камера в системата на Schwalbe се грижи за неутрализирането на тези рискове. Както казват от компанията, прещипванията и подбиването на капли ще се превърнат в спомен от миналото. Нещо повече, в съобщението се споменава и за една възможна допълнителна функция на вътрешната камера – да може човек да продължи карането, дори ако спука външната камера по начин, който не позволява да се поправи на място. Повечето ни читатели знаят, че при много съвременни автомобили се използват подобни решения.

Външната камера ще бъде с много по-ниско налягане. Според Schwalbe то ще може да достига до 1 атмосфера (14 psi). Това по думите на производителя ще позволи на гумата да осигурява много по-добро сцепление, по-голяма контактна площ, по-мека возия и по-лесно преодоляване на неравностите. Особено отчетливо би трябвало да се усети това на настилки като чакъл и камъни, но и на много други терени – гумата значително по-добре ще следва повърхността, ще приема формата ѝ.

Засега остават и доста въпроси. Най-очевидният е как точно ще е реализирана системата? Ще има ли нужда от капли с отвори за два вентила, както е на снимката? Вътрешната камера част ли ще е от външната гума и с всякаква външна гума ли ще може да се ползва, или само със специални, съвместими с технологията продукти? Интересно е и доколко може да бъде намалено налягането, без да се компрометира поведението на велосипеда при някои остри и агресивно взети завои, особено на твърди терени и настилки. Ще има ли разлика в това отношение между двукамерната гума и конвенционална гума, т.е. ако приемем, че при конвенционална гума с налягане 1 атмосфера би могло да има проблеми при определени завои, ще ги има ли и при двукамерната, или нейната конструкция ще подобри нещата и в тази ситуация?

Отговорите предстои да научим вероятно наесен, когато в рамките на изложението Евробайк се очаква да бъдат обявени всички подробности за новата технология, включително цени, патентна защита и т.н.

http://www.schwalbetires.com/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>