SRAM продаде на още двама производители права за своята технология X-Sync

На 7 януари американската компания обяви, че е подписала лицензионни споразумения с Chromag и Accel Group, които ще могат да произвеждат предни венци по технологията X-Sync. Според прес-изявлението на Sram по този начин потребителите ще имат по-голям избор от продукти, съвместими със скоростните системи SRAM 1X™, които са с един венец отпред и 11 отзад.

Припомням накратко, че тези компоненти бяха представени за пръв път преди 2 години с групата ХХ1 и че технологията X-Sync включва специален дизайн и прецизна изработка на предния венец, при което се редуват зъби с по-голяма дебелина и такива, които са по-тънки, защото около тях е оформено легло за по-широките звена на веригата. Казано по-просто, както звената на веригата се редуват (по-тясно с по-широко), така се редуват и зъбите на венеца – един тънък и един по-дебел. В резултат на това веригата се закача към венеца плътно и здраво, а вероятността да падне намалява значително, поради което няма нужда и от допълнителни водачи за нея. Освен това зъбите са по-високи и по-скоро с правоъгълна форма вместо с триъгълна, което осигурява по-ранно закачане на веригата към тях. Формата им е оптимизирана дори и за по-добро очистване от калта, както и за нормалното усукване на веригата при различните предавки отзад. Технологията X-Sync е разработена от германското поделение на производителя.

Според Sram наличните на пазара имитации не успяват да постигнат всички изброени качества и може да доведат до преждевременно износване на компонентите или до по-лошото им функциониране. Компанията напомня, че е подала няколко патентни заявки във връзка с дизайна и геометрията на венците X-Sync и споменава, че при нужда може да прибегне и до защита на интелектуалната си собственост. В прес-изявлението обаче основният акцент все пак е върху това, че с двете лицензионни споразумения потребителите ще имат достъп до повече продукти, използващи оригиналната X-Sync технология с присъщите ѝ характеристики и качества.

Chromag е канадски производител на компоненти от висок клас и на стоманени рамки. Бидейки сравнително малка компания, тя е пълна противоположност на другия партньор, обявен от Sram, а именно Accell Group – този холдинг е един от най-големите производители в световен мащаб, с водещи позиции в Европа и с десетки марки в портфолиото си, сред които са Batavus (Холандия), Sparta (Холандия), Ghost (Германия), Haibike (Германия), Hercules (Германия), Winora (Германия), Raleigh и Diamondback (Великобритания, САЩ, Канада), Lapierre (Франция), Atala (Италия), Redline (САЩ), XLC (международна) и др.

И Chromag, и Accell Group ще произвеждат свои собствени разновидности на венците X-Sync и ще ги пласират на пазара чрез собствените си дистрибуторски и дилърски мрежи. Освен това те ще продължават да използват и поддържат компонентите SRAM 1X™.

www.sram.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>