От Маракеш до Атлантика през Атлас и Анти Атлас с колело – от 22.03 до 01.04

Програмата е част от мароканското приключение, което сме замислили за тази пролет. То ще продължи общо около месец и включва велосипедно (описано тук) и пешеходно посещение на южните части на страната. Чрез тези две програми ще имаме възможност да се докоснем до най-високата планинска верига в северна Африка – Атласките планини, забележителния Анти Атлас, северните части на пустинята Сахара и живописното мароканско крайбрежие на Атлантическия океан. В крайна сметка решихме да разработим две програми, за да имаме възможност да посетим колкото е възможно повече места за сравнително краткия период на престоя ни там. Разбира се, двете програми са независими една от друга и бихте могли да се включите в тази, която по-точно отговаря на вашите интереси. Двете програми са със средно ниво на трудност и това дава възможност на по-широк кръг от хора да се включат в тях. Те ще бъдат реализирани със съдействието на нашите приятели от Arbalou Trekking.

ПРОГРАМА

Ден 1 (22.03). Полет до Маракеш. Настаняване в хотел 3*** и разходка до медината на Маракеш по тъмно.

Ден 2 (23.03). Трансфер с микробус до прохода Tizi N’Test, разположен във високия Атлас, западно от масива на Toubkal (4167 м.н.в). Започваме карането на около 1200 м.н.в. и следваме черен път по долината Agoundis, изкачвайки се до прохода Tizi N’Oulaoune (2100 м.н.в). Караме сред варовикови скали, обрасли с красиви хвойнови горички. След почивка на прохода, продължаваме със спускане към село Ouadouz, в чиито околности установяваме лагер. Карането за деня е около 50 км + 900 м изкачване. Настаняване на палатков лагер.

Ден 3 (24.03). Този ден пресичаме долината на Oued Souss, карайки в югозападна посока. Маршрутът преминава през множество арганови горички. Всъщност производството на арганово масло е една от основните индустрии в Мароко и дава поминък на местното население. Преминаваме през селата El Khemes и Tamaste, за да достигнем северното подножие на планинската верига Anti Atlas, където установяваме втория лагер. Общо разстояние: около 60 км, изкачване + 400 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 4 (25.03). Продължаваме на юг, карайки през арганови горички към село Arazan. По пътя си често срещаме номадски палатки и камили. Обядваме под палмите в оазиса Tioute. Следобед продължаваме по камениста пътека към следващия лагер, разположен в село Tazemrout. Общо разстояние: около 50 км. Предимно равен терен или спускане. Настаняване на палатков лагер.

Ден 5. (26.03). Преди обяд преминаваме през селата Tinouaine и Adar, за да достигнем до гранитните хълмове при село Torght. Този район е известен именно заради добива на висококачествен гранит. Тук са добити материалите за построяването на третата по големина джамия в света – Хасан II в Казабланка. Обядваме в село Issil и следобед навлизаме на юг в дебрите на Анти Атлас. Изкачваме един превал, наслаждавайки се на гледките към високия Атлас, и достигаме лагера за този ден. Общо разстояние: около 47 км, изкачване + 700 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 6. (27.03). Този ден караме изцяло пресичайки хълмовете на Anti Atlas. Преминаваме през множество колоритни берберски села и терасирани полета, а растителността е доминирана от бадемови дръвчета и кактуси. Лагеруваме в село Imirkez. Общо разстояние: около 59 км, изкачване + 500 м. Настаняване на палатков лагер.

Ден 7. (28.03). Продължаваме през селата Ait Abdellah и Tiouli в посока Ksar Taghaoute, разположен в южната част на планините Adrar Mqorn. Следобед се спускаме към един впечатляващ каньон, сред който са разположени живописните оазиси Tazerkine Timgiht. Нощуваме в къща за гости в оазиса Tioadou. Общо разстояние: около 61 км, изкачване + 300 м.

Ден 8. (29.03). Преди обяд караме към впечатляващата долина Ait Mansour – представлява живописен каньон, чието дъно е заето от палмови горички, сред които са скрити характерните за района берберски селища. Изкачваме един превал и следобед се спускаме към Tafraoute, чийто околности впечатляват с гранитните формации, обагрени в различни отенъци на жълто, червено и розово. Лагеруваме в близост до т.нар. „Боядисани скали“, недалеч от Tafraoute.

Ден 9. (30.03). Това е и последният ден на карането. Продължаваме в посока югозапад и караме до района на Tiznit. Оттам продължаваме с микробус на запад към крайбрежието на Атлантика. Нощуваме на плажа Legzira, известен с обагрените в червено скални арки, спускащи се към водите на океана.

Ден 10. (31.03). Част от деня прекарваме на плажа, след което се трансферираме до Агадир – един от основните градове по Атлантическото крайбрежие на Мароко. Настаняваме се в хотел.

Ден 11. (01.04). Свободно време за разходки и пазаруване в Агадир. Трансфер до летище и отпътуване.

НАСТАНЯВАНЕ И ХРАНА

Настаняването и храненето през по-голямата част от пътуването ще бъдат осъществени по типичния за Мароко начин за къмпиране. Това означава, че с нас ще се движи поддържащ транспорт и готвач, който ще ни приготвя типични ястия (салати, танжини, кускус) за вечеря и закуска, а за обяд ще имаме сандвичи или ако възможността позволява – готвена храна. Спането е на платки, които ще бъдат осигурени от местната фирма, а ние трябва да си носим собствени спални чували.

ВЕЛОСИПЕДИ

Ще ползваме собствени велосипеди. Това означава, че трябва да подготвим и приведем велосипедите си в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта или куфар за пренос на велосипед, но ако нямате такива, можем да ви дадем идеи за това как да приведете велосипеда си подходящ вид.

КАКВО ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

– всички трансфери с микробус
– една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Маракеш
– една нощувка на база ББ в хотел 3*** в Агадир
– една нощувка на база ББ в къща за гости
– пълен пансион (храна) в периода след закуска на Ден 2 до обяда на Ден 10
– англоговорящ марокански водач + български водач
– готвач
– цялата необходима екипировка за къмпиране С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на личните спални чували
– съпътстващ транспорт, превозващ основния багаж и екипировка от ден 2 до ден 10

КАКВО НЕ ВКЛЮЧВА ЦЕНАТА НА ПРОГРАМАТА

– самолетни билети до Маракеш и от Агадир
– вечерите в Маракеш и Агадир
– велосипеди 
– бакшиш за водача, готвача и шофьора(ите) на групата
– застраховка 

Таксата за участие се формира в зависимост от броя на участниците и се разпределя както следва:

9 + участника – 560 Euro
6 до 8 участника – 710 Euro
4 до 5 участника – 920 Euro
3 участника – 1180 Euro

Записванията за участие приключват на 01.03.2014. Хората, заявили желание за участие в програмата, трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел Любо Дончев – Lubo Donchev: [email protected]. Директни полети няма и обикновено използваме комбинация от няколко компании, за да постигнем минимална цена. Според направеното проучване в момента (декември 2013) за конкретните дати най-удачната комбинация (цена и връзки) е София – Милано (Wizz) , Милано – Маракеш (Ryan), Агадир – Лондон (Easy), Лондон – София (Easy). В момента (декември 2013) описана комбинация струва около 480 Euro (213 Euro за полети + 270 Euro за пренос на багаж и велосипеди).

За записвания и въпроси можете да пишете на [email protected] или на телефон 0885 184 342 – Васил Тодев

За повече подробности следете сайтана Байкария и Facebook страницата на събитието:
http://bikearea.org/ot-marakesh-do-atlantika-prez-atlas-i-anti-atlas-s-kolelo-ot-2203-do-0104.html
https://www.facebook.com/events/248859188608659/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>