Представяне на ТРАНСРОДОПИ, най-новата туристическа карта за Родопите

ТРАНСРОДОПИ – най-новата туристическа карта за Родопите, беше представена за първи път на 13 ноември (сряда) в магазин „Стената“ в София.

Картата представя най-актуалната информация за вело и пешеходни маршрути от Триград до Ивайловград. Трансродопският маршрут за пешеходен и велотуризъм е разработен за две години от „Новото тракийско злато“ в партньорство с фондация „Къща за книги и приключения“. Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение „Байкария“, БТС, общински екопътеки, черни и асфалтови пътища. Разделен е на 17 отсечки (дни) от 11 до 53 км. Седемнайсетте отсечки (дни) са т.нар „гръбнак“ на маршрута. Освен него са описани и локални кръгови маршрути. Маркировката на пътеката е червена – основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.

Трансродопският маршрут се пресича с други маршрути на дълго разстояние – Рудопия на сдружение „Байкария“ и Пътят на султана, които също са представени в картата.

В картата има информация за: локални екопътеки, места за настаняване и хранене, върхове, надморски височини и изолинии, забележителности, защитени местности  и панорамни точки.

Картата е подготвена от екипа на „Новото тракийско злато“ и партньори. Отпечатана е в тираж от 1000 български и 500 английски копия. Картата ще се продава на цена от 4 лв. до края на месец ноември 2013 ексклузивно само в магазини „Стената“ и в онлайн магазина на Новото тракийско злато. От 1 декември 2013 цената е 7 лв. и картата ще бъде още по рафтовете на книжарници Хеликон, Сиела, Букпойнт, Книжици, магазини за спортна екипировка в София, в местата за настаняване и в информационните центрове в Източните Родопи. Всички места вижте ТУК.

Допълнителни данни за картата:

Картография и печат: картографско студио ДавГео

Автор текстове: Михаела Кирчева

Консултанти: Васил Флоров и Кирил Макаров

Фотографии: Михаела Кирчева, Кирил Макаров, Мая Къркаличева, Венета Николова

В картата ще откриете информация за:

  • Трансродопски маршрут на „Новото тракийско злато“
  • Маршрут „Рудопия“ на сдружение „Байкария“
  • Маршрут „Пътят на султана“ на фондация „Пътят на султана“
  • Локални екопътеки
  • Места за настаняване и хранене
  • Върхове, надморска височина, изолинии
  • Забележителности
  • Защитени местности
  • Панорамни точки

И ОЩЕ:

  1. Описание на Трансродопи по дни
  2. Денивелации, вид маркировка, нива на трудност по маршрута
  3. Препоръчителна екипировка
  4. Места, откъдето можете да наемете велосипеди
  5. Полезни номера в Родопите

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>