Медиен преглед: Shimano представи група компоненти за електрически велосипеди

Разбира се, тези продукти са насочени към градските велосипеди, и разбира се, ние по принцип не се занимаваме с тях, но когато Shimano влиза на нов пазар, подобна новина отеква навсякъде. А този пазар вече е много голям и повечето прогнози за него са все така оптимистични. Да не говорим, че макар и все още повече като прототипи, има и немалко проекти за електрически планински велосипеди, така че не може да гледаме съвсем отстрани на развитието на тези технологии.

Ще направи ли Shimano революция в света на електрическите велосипеди? Едва ли, но групата STEPS (Shimano Total Electric Power System) със сигурност е една важна стъпка в еволюцията на тези технологии. Японският производител залага на концепцията за асистирано педалиране, т.е. двигателят работи, когато колоездачът педалира – това бе основната тенденция и до този момент, а с включването на „играч“ от този ранг кажи-речи можем да смятаме, че засега нещата са решени. Моторът на Shimano е един от най-леките на пазара, като в същото време никак не е маломощен, а батерията може да се интегрира или към долната тръба, или към багажник отзад. STEPS ще предлага три режима на работа – интензивен, нормален и екологичен, като при първия пробегът е до 80 км, а при най-икономичния може да достигне и 120 км (в идеални условия). Както е характерно и за други продукти на Shimano, компонентите се отличават с високо ниво на интеграция, включително и с главините с вътрешни скорости и електронно превключване Di2. Засега Shimano още не са разпространили детайлни снимки, но до 2014 г. има още време, така че скоро сигурно ще се появят.

За допълнителна информация на английски език можете да прочетете:

Прес-изявлението на Shimano

Статия в Bike Europe: http://www.bike-eu.com/Home/General/2013/11/Shimanos-E-Bike-System-Mid-Motor–E-Shifting-1408380W/

Статия в BikeRumor: http://www.bikerumor.com/2013/11/18/shimano-steps-into-electric-bikes-in-europe-only-for-now/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>