XCo Adventure Cup 2013

7 ОТБОРА „ОЦЕЛЯХА” ПО ТЕЖКОТО ТРАСЕ НА XCO ADVENTURE CUP 2013

Екстремното състезание имаше чуждестранно участие и живо проследяване в Интернет на всеки отбор


23.09.2013г. 7 от 29 стартирали отбора успяха да изминат цялото трасе в екстремното състезание на България – XCo Adventure Cup 2013. Планинската надпревара за оцеляване, организирана от XCoSports за четвърти път тази година, беше изключително атрактивна, но и тежка за участниците. Включваше бягане, колоездене по асфалт и планински терен, катерене и спускане, плуване, стрелба с лък и ориентиране. Постижение беше дори самото преминаване на целия маршрут, независимо от класирането.

Продължително плуване в студена вода, загубване  от няколко часа на отбор с международно участие, неочакван подкрепителен пункт под формата на селски събор, малък пожар, нощувка в изоставен обор, повреди по велосипедите и изтощение белязаха състезанието, продължило три дни (20-22 септември) в района на гр. Земен и близките планини. Трасето от 3 етапа беше общо 210 км, а най-далечната контролна точка беше на няколкостотин метра от границата ни с Република Сърбия – параклисът „Св. Пантелеймон“ край с. Ломница.

Победата грабна отбор Вариант 5 – Кирил Николов-Дизела и Иван Сираков, които покриха цялото трасе от три етапа за 29:25 часа. Втори се класираха Clandestino – Борис Влаев и Калоян Пейчев – с време 34:52ч, а трети са отбор Олеле – Георги Радев и Светослав Терзийски – 36:06ч. В тези времена са включени бонусите и наказателно отнетите часове на отборите.

Първият ден започна с пътуване с влак, плуване от 1,4 км в язовир Пчелина, което беше първата пресявка за издръжливост на участниците, и изкачване на два върха с велосипеди. Отборите имаха специални етапи – катерене и стрелба с лък, които можеха да изберат кога да покрият, но повечето предпочетоха да ги преминат през първия ден. Вторият и пешеходен етап предложи на състезателите още два върха и спускане „по парапет” в сухия каньон на р. Шегава. Третият етап, най-тежък поради натрупаната умора и спецификите на трасето от 130 км, беше велосипеден. Там ключовите предизвикателства бяха преминаването на Земенския пролом и намирането на най-крайната контрола. Един от отборите –  Fury Team, съставен от румънец и българин – търси параклиса над 5 часа през нощта, но успешно продължи участието си след това.

Етапите бяха с индивидуални стартове и две задължителни почивки в бивака, така че всеки отбор следваше свое темпо, а състезанието вървеше денонощно. Живото проследяване в уебсайта на състезаниетоhttp://www.adventure-cup.xcosports.com позволи на над 5 000 почитатели от 38 страни да знаят къде и как се движи всеки отбор, кога се е загубил и кога финишира. След края на състезанието, на сайта може да се види отново маршрутът на всеки отбор, както и да се сравни с този на другите.

Новините в социалните онлайн канали на събитието поддържаха информирани над 4 000 души, а всяка вечер феновете можеха да видят ключовите екшън моменти от деня в специално видео предаване с коментар.

Видео репортажи по дни:


Ден 1


Ден 2


Ден 3

От тази година XCo Adventure Cup е включено и в календара със събития на международната мрежа за екстремни спортове – www.sleeepmonsters.com и има участници от чужбина.

Наградният фонд бе осигурен от магазини за фототехника Photopavilion, магазини за велосипеди Scott и водещи марки за спортна екипировка – Silva, Gerber, Scarpa, Ryders, GoPro, DirectAlpine.

Превоз на екипировката на участниците през трасето осигуриха Александър Логистикс, а помещениe за техническа конференция – Siven. Подкрепа оказаха Унифарм, Хербалайф, Дартек, а директното проследяване беше гарантирано от Loggator.

За екипировка за различните етапи се погрижиха партньорите Спортен клуб „Джамбо -2006”, „Воден хоризонт”, OXO, KSP Gradina и спелео клуб „Приста Русе”. За помощ при етапите с катерене и за професионално съдийство помага Алпийски клуб „Млад дихател”.

Регламент за състезанието, видео и снимки от XCo Adventure Cup 2012, 2011 и 2010 можете да намерите на уебстраницата на състезанието http://www.adventure-cup.xcosports.com.

За XCo Adventure Cup:

От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra. Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които изминаха 256 км по поречието на Русенски Лом и региона на Русе за чисто време 22 часа и 49 минути. За изминалите три години над 100 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>