XCo Adventure Cup 2013 започва след една седмица

СЛЕДИМ ОНЛАЙН ОЦЕЛЯВАНЕТО НА 78 СПОРТИСТИ В XCO ADVENTURE CUP 2013

Четвъртото издание на екстремното състезание започва в София и включва колоездене, катерене, плуване, ориентиране и стрелба с лък

12.09.2013г. 39 отбора от по двама души, общо 78 спортисти, ще участват в четвъртото издание на XCo Adventure Cup, организирано от XCoSports. Екстремното състезание на България ще се проведе от 19 до 22 септември и отново ще подложи на изпитание волята и издръжливостта на участниците. След като миналата година надпреварата ги отведе в долината на Русенски Лом и по р.Дунав, сега

стартът ще бъде в Южния парк в София, на 20 септември от 9.00 ч.

Трасето за състезанието започва там и отива в друг извънградски регион, но точният маршрут се пази в тайна до последния момент. Състезателите го узнават от организаторите минути преди старта. В момента се знае само дължината му – 210 км.

Всеки отбор ще бъде снабден с GPS уред, който позволява проследяване на движението в реално време по картата на трасето в сайта на състезаниетоhttp://www.adventure-cup.xcosports.com.

В продължение на 3 дни и 2 нощи всеки ще може да следи движението на 39-те точки върху картата, за да знае как се придвижат през различните препятствия на състезанието.

Включените дисциплини са бягане – 50 км, колоездене по асфалт и планински пътища и пресечен терен – 160 км, скално катерене/спускане, плуване – 1 км, стрелба с лък и ориентиране, което е неизменно при придвижване по трасето. Състезанието ще има един бивак за задължителна минимална почивка за участниците.

Състезанието предвизвиква всички, които се интересуват от спортове на открито, да се развият в няколко от тях. То е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас, да се придвижва сигурно в планински терени. Екипите са от двама души, като изключително се залага на партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.

Екстремното състезание на България, XCo Adventure Cup вече е включено и в календара със събития на международната мрежа за екстремни спортове – www.sleeepmonsters.com.

Наградният фонд е осигурен от магазини за фототехника Photopavilion, магазини за велосипеди Scott и водещи марки за спортна екипировка – Silva, Gerber, Scarpa, Ryders, GoPro, DirectAlpine.

Превозът на екипировката на участниците през трасето е осигурен от Александър Логистикс, помещениe за техническа конференция осигуриха Siven. Подкрепа оказаха Унифарм, Хербалайф, Дартек, а директното проследяване се гарантира от Loggator.

За екипировка за различните етапи се погрижиха партньорите Спортен клуб „Джамбо -2006”, „Воден хоризонт”, OXO, KSP Gradina и спелео клуб „Приста Русе”. За помощ при етапите с катерене и за професионално съдийство помага Алпийски клуб „Млад дихател”.

Регламент за състезанието, видео и снимки от XCo Adventure Cup 2012, 2011 и 2010 можете да намерите на уебстраницата на състезанието http://www.adventure-cup.xcosports.com.

За XCo Adventure Cup:

От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra. Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които изминаха 256 км по поречието на Русенски Лом и региона на Русе за чисто време 22 часа и 49 минути. За изминалите три години над 100 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

За повече информация:

Мобилен: +359892233040

Ел. поща: [email protected]; [email protected]

URL: http://www.adventure-cup.xcosports.com