Световно първенство по планинско колоездене 2013 – Питърмарицбург, ЮАР

По традиция най-значимата надпревара в планинското колоездене се провежда в първия уикенд на месец септември и тъй като през 2013 г. първата неделя съвпадна с първия ден на месеца, световните шампиони вече са ясни. Следват подробности за стартовете в отделните дисциплини.

ХС щафети

Програмата започна още в сряда, 28 август с тази нестандартна надпревара, за която се сещаме именно по време на Световното първенство. Правилата са следните – всяка държава излъчва отбор от 4 души, представители на категориите мъже елит, мъже до 23 години, жени елит и младежи. След това се провежда ХС състезание с 4 обиколки – всеки член на отбора прави по една, следва се щафетния принцип, а решението кой състезател в какъв ред да стартира е изцяло стратегическо и може да се окаже много важно.

Италианската щафета, състояща се от Марко Аурелио Фонтана, Ева Лехнер, Герхард Кершбаумер и Джиоле Бертолини, успя да защити шампионската титла, спечелена и миналата година от Италия в тази дисциплина. Зад тях се наредиха щафетите на Франция и Германия, а канадците се разминаха на косъм с бронзовия медал.

Крос кънтри с обиколки

Трасето за ХС не бе супер-технично като цяло, но включваше доста на брой кратки и интензивни технични участъци, които се оказаха доста коварни и взеха много жертви във всички групи. Дължината му бе малко под 5 км, състоеше се от две основни части, приличащи на две обиколки, съединени в старт-финалната зона. Мъжете трябваше да направят седем обиколки, жените шест. Разбира се, дамите бяха с предимство и в петък, когато бяха стартовете в групата до 23 години, и в събота, когато караха категориите елит.

При жените до 23 години Йоланда Неф (Швейцария) за втора поредна година стана шампион в категорията. След нея финишираха французойката Паулин Феран Прево и украинката Яна Беломойна. Мъжете в тази възрастова група бяха изправени пред по-трудни условия, тъй като облаците бяха надвиснали над трасето и дъждът изглеждаше неизбежен. Младият италиански състезател с не дотам италианско име Герхард Кершбаумер грабна златния медал, след като основният му съперник, италианецът Лука Брайдот, падна лошо на каменната секция и бе принуден да се откаже. Второ и трето място бяха заети от Юлиан Шелб (Германия) и Микиел ван дер Хайден (Холандия).

В събота бяха стартовете в групите елит. Жули Бресе (Франция) успя да защити титлата си при жените, като през по-голямата част от състезанието борбата за златото бе между нея и Мая Влозчовска (Полша), която остана втора. Изходът дойде в последната обиколка, но французойката контролираше нещата и надделя с 5 секунди. Трета остана Естер Зюс (Швейцария). И тук няколко от фаворитките останаха без шансове за медали заради падания – сред тях Таня Жакели (Словения) и Ева Лехнер (Италия).

Запис от състезанието можете да гледате тук: http://live.redbull.tv/events/272/uci-mtb-championships-2013-xco-women/.

Нино Шуртер (Швейцария) също защити титлата си, доказвайки нагледно защо в последните две години е номер едно в света. Той бе построил стратегията си така, че да преодолее най-силния си съперник – неколкократния световен шампион Жулиен Абсалон (Франция). Той е известен с бързите си стартове, затова Шуртер натисна максимално в първата обиколка и успя да се откъсне с 5 секунди пред всички останали. Оттам нататък той караше с желаното от него темпо, без да се претоварва, но и без да се отпуска. Що се отнася до Абсалон, той не се оказа заплаха в това състезание, но пък демонстрира небивало мъжество, като успя да завърши в топ 10 с три счупени ребра! Самият Шуртер, макар да водеше убедително, също се размина на косъм с разочарованието при едно падане, което за негово щастие остана без сериозни последици. Някои от съперниците му обаче опитаха от другия късмет, лошия. В крайна сметка призовите места бяха допълнени от Мануел Фумик (Германия) и неостаряващия Хосе-Антонио Хермида (Испания), които дълго си оспорваха второто място, но в крайна сметка германецът надделя.

Запис от състезанието можете да гледате тук: http://live.redbull.tv/events/273/uci-mtb-championships-2013-xco-men/.

Крос-кънтри елиминации

В неделя, преди спускането, бе стартът в тази нова и вълнуваща дисциплина, която през 2013 г. за пръв път бе официална част от сериите за СК. Домакините бяха подготвили много интересно трасе – изцяло по пресечен терен, с доста разнообразни и технични участъци.

На финала при жените достигнаха Александра Енген (Швеция), шампион за 2012 г., Йоланда Неф (Швейцария), сънародничката ѝ Линда Индерганд и германката Надин Рийдер. Както се очакваше обаче, Енген и Неф бяха най-енергични още от старта и до първия завой на практика караха успоредно, но шведката влезе в него от по-добра позиция, така че излезе начело. Въпреки това гонитбата между двете продължи с пълна сила, а ключовият участък, където Неф загуби малко време, бе каменната секция – може би тя просто не можа добре да види линията и се запъна в някоя от канарите. По-късно Енген също направи грешка, но тя не бе фатална за нея и макар че Неф се опита да я атакува дори на финалната права, представителката на Швеция за втора поредна година спечели златния медал. Индерганд завърши трета, а Рийдер четвърта.

При мъжете напрежението не бе по-малко, а победителят Пол ван дер Плоег (Австралия) направи рискована, но успешна атака точно в същия първи завой, излизайки начело. Фаворитът от Австрия Даниел Федершпийл се опитваше да го догони чак до финала, но така и не му се удаде възможност да задмине мощния австралиец. Трети остана Катриел Андрес Сото (Аржентина), а четвърти – италианецът Елиа Силвестри.

Запис от състезанието можете да гледате тук: http://live.redbull.tv/events/271/uci-mtb-world-championships-2013-xce/.

Спускане

Трасето бе с дължина 3.14 км, доста изтощително за състезателите, тъй като включваше много големи скокове и доста участъци, изискващи педалиране. В сухо състояние то бе и доста хлъзгаво на някои места.

При жените австралийката Трейси Хана даде рано едно от най-добрите времена в състезанието – дотолкова, че ѝ стигна за третото място, тъй като само последните две състезателки по трасето успяха да го подобрят. Това бяха Емелин Раго (Франция) и Рейчъл Атертън (Великобритания). Раго се спусна с отлична скорост и техника, но изглежда физически трасето бе твърде тежко за нея – макар че подобри с почти 4 секунди времето на Хана, веднага след това Атертън свали още 8 секунди от това на Раго, грабвайки по този начин златния медал и титлата за 2013 г.

По подобен начин се развиха нещата и при мъжете. Там Джаред Грейвс (Австралия), който бе в първата част на стартовия списък, закова часовника на 4:01 минути и това време сякаш се задържа безкрайно дълго като най-добро, чак до последните няколко състезатели по трасето. Беше просто невероятно, но не това, че един от най-добрите 4Х колоездачи за всички времена се представи добре и в спускането, а защото го направи със своя ендуро велосипед, с който участва и в Световните ендуро серии тази година, където също се представя доста успешно. Всъщност резултатът му само доказа, че в ръцете на опитен карач и под мощните крака на един 4Х състезател, подобен байк с еднокоронна вилка, по-малък ход на окачването и по-ниско тегло може да е идеалното средство за физически натоварващо трасе като това в Питърмарицбург. В крайна сметка Грейвс остана на трето място.

Едва Мик Хана (Австралия) успя да го измести от горещия стол, прелитайки с невероятна скорост всичко по трасето – той свали 3 секунди от времето на сънародника си. Така той стана и първият участник, който „свали летвата“ под 4 минути.

Само пет човека оставаха след Хана. Първият, който не успя да подобри времето му, бе Лоик Бруни (Франция). Младежът започна с неприятно поднасяне на първия завой и макар да караше отлично, не успя да запази толкова скорост по пистата, колкото австралийците. След това Сам Хил (Австралия) падна лошо, сякаш от нищо, с което състезанието за него приключи.

Трети отзад напред бе любимецът на местната публика и световен шампион за 2012 г. Грег Минар (ЮАР). В горната част той на места видимо бе най-бърз, но въпреки това междинното му време бе по-лошо, макар и само със стотни от секундата. Устремен към финалната линия, беше много трудно да се каже дали ще успее да подобри времето на Хана, но часовникът отчете 40 стотни по-бързо спускане за Минар, което щеше да докара коментатора Роб Уорнър до истеричен колапс.

Първият завой след старта се оказа много коварен и за Стив Смит (Канада) – предпоследен по трасето и един от най-добрите състезатели в СК тази година. За разлика от Бруни обаче, Смит не се размина само с поднасяне, а се озова на земята, което обезсмисли всякакви по-нататъшни усилия за него. Остана му единствено да покаже колкото се може повече стил по огромните скокове надолу.

Така на старта остана само Джий Атертън (Великобритания). 1 септември обаче явно не беше денят, в който той ще спечели шампионската титла и въпреки стабилното си каране без никакви видими грешки, Джий остана чак на седмо място. Така Минар донесе небивала радост на публиката в ЮАР, а и на себе си, спечелвайки втора подред и трета в кариерата си шампионска титла – повече от десет години той неизменно е сред най-добрите спускачи в света и все още са малко хората, които могат да му се опрат, особено на родна почва!

Запис от прякото предаване по RedBull TV можете да гледате тук: http://live.redbull.tv/events/274/uci-mtb-championships-2013-dhi/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>