Enduro World Series 2013 – четвърти, пети и шести кръг

Кога се изниза това лято, така и не разбрахме… сигурно сме били някъде извън времето, например по морето. Във времето обаче месеците юли и август са едни от най-активните за планинско колоездене и ето, че докато хващахме тен насам-натам, състезателите в Световните ендуро серии отметнаха още три кръга и дори вече са ясни крайните победители, макар че предстои заключителният кръг във Финале Лигуре. В следващите редове ще проследим как се развиха нещата на тази сцена последните няколко седмици.


Четвърти кръг, 26-28 юли – Уинтър парк, САЩ

Джером Клементс и Трейси Моузли спечелиха още един кръг от Enduro World Series

Снимка: Winter Park

На подиума в Winter Park се завърнаха и тримата победители от предишния кръг – Джером Клементс, Трейси Моузли и Мартин Мейсс, като в оспорваната категория на мъжете подобно повторение на първото място се случи за пръв път в сериите.

Също така за първи път сериите бяха смутени от гръмотевични бури, като една светкавица повреди лифтовите съоръжения и това доведе до отмяна на първоначалния четвърти етап и разделянето на третия на две части.


Снимка: Winter Park

Участниците в състезанието, чието пълно име бе Specialized Enduro в рамките на Colorado Freeride Festival, представен от Shimano, трябваше да са в кондиция цели три дни, при това изпълнени с интензивни следобедни бури, скалист терен и голяма надморска височина, което постави на изпитание както мотивацията им, така и физическата им издръжливост и тази на екипировката.

Бившата световна шампионка по спускане Трейси Музли (Trek Factory Racing) продължи да доминира при жените, затвърждавайки лидерството си във временното класиране с четвърта поредна победа. Ан-Каролин Шасон (Ibis) спечели два от петте етапа и завърши втора, а световната шампионка по 4Х Анеке Беертен (Specialized) остана трета.


Снимка: Winter Park

При мъжете, въпреки наплива от най-добрите ендуро състезатели в Северна Америка, много от които завършиха в топ 20, подиумът бе доминиран от французите. Джером Клементс (Cannondale OverMountain) спечели втора поредна победа, Никола Вуйо (Lapierre) остана втори, а победителят от първия кръг, Фабиен Барел (Canyon Factory Enduro Team) зае третото място. Джаред Грейвс (Yeti) спечели три от петте етапа и завърши втори след Клементс в третия етап, но повреда във втория етап го лиши от шансове за добро класиране и го отпрати на 23 място.

Белгиецът Мартин Маес (GT Factory Racing) не само доминираше при младежите, но завърши и на седмо място в общото класиране.

Пети кръг, 10-11 август – Уислър, Канада

Грейвс и Шасон взеха първите си победи в Enduro World Series в Уислър.


Снимка: Blake Jorgenson

Това беше най-изтощителният и техничен кръг от Световните ендуро серии до момента. Пет етапа в един единствен ден, почти 50 минути състезателно каране и почти 50 км обща дължина на трасетата това бе предизвикателство за участниците на всяко едно ниво.


Снимка: Blake Jorgenson

След 8 часа на седалката австралиецът Джаред Грейвс (Yeti Fox Factory Racing) и французойката Ан-Каролин Шасон (Ibis) се качиха за пръв път на върха на подиума в сериите. Времето на Грейвс 47:57.18 минути, а на Шасон 55:24.14. 

Белгиецът Мартин Мейс (GT Factory Racing) продължи победната си серия при младежите, спечелвайки всички етапи с общо време 50:25.292, седем минути преднина пред следващия в неговата категория и достатъчно добро време за топ 10 при мъжете.


Снимка: Blake Jorgenson

Нервите бяха опънати при старта в 8 ч сутринта, а залозите бяха големи, тъй като разликите във временното класиране при мъжете все още бяха малки. Лидерът от Франция Джером Клементс (Cannondale Overmountain) поведе в началото, спечелвайки първите два етапа, а също и четвъртия. Той и Джаред Грейвс диктуваха темпото през този ден. За финалния етап австралиецът бе на втора позиция с 5 секунди изоставане. Бързата и яростна последна отсечка бе с брутални характеристики – 10.63 км дължина и 1450 м денивелация в посока надолу. Грейвс преодоля този етап блестящо, стопи преднината на Клементс и излезе начело в класирането. Фабиен Барел (Canyon Factory) също се представяше добре, но получи 5-минутно наказание заради получена външна помощ по време на тренировките, което на практика го лиши от всякакви шансове за успех в този кръг.


Снимка: Blake Jorgenson

Завръщането на Ан-Каролин Шасон след контузия в Пунта Ала показа, че тя се е възстановила напълно, спечелвайки четири от петте етапа. Трейси Моузли, която доминираше до момента надпреварата при жените, през по-голямата част от деня заемаше трета позиция, но в последния етап надделя над Сесил Раванел (GT Skoda) и завърши на второ място.

Пети кръг, 24-25 август – Вал Д`Изер, Франция

Клементси и Шасон станаха победители във  Val d’Isere, отборът на Франция пък спечели титлата в Enduro of Nations


Снимка: Matt Wragg

Планината хвърли всичко, с което разполагаше, срещу участниците и организаторите в шестия кръг на Enduro World Series, проведен във френските Алпи, включително сняг, апокалиптична буря, стелеща се мъгла, кал и слънце, от всичко по равно. Това събитие е сред „кръстниците“ на ендурото и освен че бе шести кръг в Световните ендуро серии, то имаше характер и на международен отборен ендуро шампионат, така че във формата Enduro of Nations участваха национални отбори, включващи по трима участници с най-добро класиране в ранг-листата на EWS.


Снимка: Matt Wragg

След час и седем минути интензивна надпревара в постоянно променящи се условия, битката бе спечелена от френския ендуро шампион Джером Клементс (Cannondale Overmountain) (1h07:03:711), а австралиецът Джаред Грейвс (Yeti Fox) завърши само на 11 секунди след него, след като се раздаде докрай, за да навакса изгубеното време при падане в третия етап.


Снимка: Matt Wragg

Третото най-добро време в състезанието бе дадено от младежа Мартин Мейс (GT Factory Racing), който за пореден път не даде никакъв шанс на конкурентите си в ниската възрастова група.

Фабиен Барел (Canyon Factory), който завърши трети при мъжете, заедно с Клементс и Реми Абсалон (Team Commencal) спечелиха в националния отборен шампионат и то със солидна преднина от 17 минути спрямо основните си съперници от Италия.


Снимка: Matt Wragg

При жените оспорваното съревнование бе между Трейси Моузли (Trek Factory Racing) Ан-Каролин Шасон (Ibis), като в крайна сметка французойката победи със 17 секунди, след като на Моузли бе наложено наказание. Анеке Беертен (Specialized) и Инес Тома (Canyon Factory), които бяха на трето и четвърто място във временното класиране, се изгубиха в мъглата и не успяха да завършат. Така френската състезателка Сесил Раванел взе третото място. 

Отново французойките (Шасон, Раванел и Паулин Дифенталер) спечелиха като национален отбор при жените.


Снимка: Matt Wragg

С победата си в шестия кръг Джером Клементс на практика стана недостижим във временното класиране и вече е ясно, че той ще е носител на титлата през 2013 г. Същото може да се каже и за Трейси Моузли при жените и особено за Мартин Маес при младежите. Въпреки това последният кръг в Италия на 19-20 октомври едва ли ще бъде по-малко интересен!

http://www.enduroworldseries.com/


Снимка: Matt Wragg


Снимка: Matt Wragg


Снимка: Matt Wragg