Sram X01

В първия ден на август американският производител представи още една група компоненти, включваща скоростна система с 1х11 предавки. Става дума за Х01, с което започва и очакваното навлизане на технологиите от групата ХХ1 в по-достъпните като цена класове. Не че Х0, към която можем да причислим новите продукти, е много евтина, но все пак това изглежда като начало на тенденция, която се надяваме да доведе до по-нататъшно внедряване и в класа на Х9 и Х7.


Нека обаче не се отплесваме по бъдещето, а да видим какви са характеристиките на Х01 в настоящето. Всъщност те са лесни за обобщаване – новите компоненти имат почти същите характеристики като ХХ1, само че при по-ниска цена.

И при Х01 има и команда от въртящ се тип Grip Shift. Тя е почти идентична с командите от групите XX1 и Х0. Характеризира със същия метален механизъм, наречен SpeedMetal, който осигурява прецизна работа, здравина и издръжливост във времето, както и с три лагера, които имат същите задачи. Командата се предлага със съпътстваща ръкохватка за кормилото, която се притяга към него. Теглото на целия този комплект е 143 грама, включително и жилото.

Палцовата команда също е с познати технологии – регулируемо изтеглящо лостче, директно задействане на механизма (без свободен ход), който е украсен с наименованието X-Actuation, показващо, че е съобразен и съвместим единствено с 1х11 скоростна система на Sram. Съвместима е с комбиниращата скоба Matchmaker X, но включва и стандартна скоба за кормилото. Теглото на командата е само 91 грама.

Курбелите се предлагат с възможност за избор между няколко венеца с размери 30, 32, 34, 36 или 38 зъба. Във всички случаи зъбите са оформени с характерните и за ХХ1 жлебове между тях, така че веригата да приляга плътно в оформените по този начин легла. Това намалява вероятността от падане на веригата и е възможно само при една предавка отпред, тъй като иначе би пречело на качването ѝ/свалянето ѝ на друг венец. Курбелите са кухо карбоново тяло и алуминиев паяк, предлагат се в червено и черно, както и останалите компоненти от серията, а също и във варианти със средно движение GXP или ВВ30.

Задният дерайльор също наподобява Х1 във всички детайли, като най-важният безспорно е конструкцията, наречена X-Horizon и включваща т.нар. прав паралелограм, при който тялото на дерайльора се движи само по хоризонтал. Според твърденията на производителя това намалява необходимата сила за превключване и елиминира възможността за нежелано превключване. Разбира се, присъства и ролковият съединител (за успокояване на веригата при каране по силно пресечен терен) с възможност за блокиране на дерайльора (което помага за по-лесен монтаж и демонтаж на задното колело). Рамото е карбоново, а големите ролки на дерайльора са с капсуловани лагери. Теглото му е 252 грама.

Новата касета XG-1195 е с 11 предавки (10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42 зъба) и е изработена по технологията X-Dome (изрязана е с компютърна фреза от цял метален блок), което допринася за здравина и износоустойчивост при минимално тегло – само 275 грама. Не бива да се забравя, че заради най-малкия ѝ венец тя е съвместима само с главини, които са с тяло за свободното движение от типа XD Driver.

11-скоростната верига PC-XX1 също е съвместима само с 1х11 скоростните системи на Sram и е снабдена със звено за бърз демонтаж, както и със специално покритие, наречено „твърд хром“, което да увеличи износоустойчивостта ѝ.

В следващите таблици от прес-изявлението на Sram можете да видите къде е ситуирана групата Х01 като цена и предназначение, какви са спецификациите на компонентите и колко струват:

www.sram.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>