Gravity в Pamporovo Bike Cup 2013

Лош късмет и травми преследваха Gravity в Pamporovo Bike Cup 2013

На 21.06.2013 г. състезателите от отбор Гравити стартираха тренировките си в Пампорово. Те премериха сили в тежката конкурентна надпревара с чуждестранни участници, като показаха пълна готовност и желание за победа.

За отбора се състезаваха:
• Росен Ковачев – състезавайки се в група Мъже UCI 17+
• Иван Гиргинов – състезавайки се в група Мъже отворена категория
• Илинда Евтимова – състезавайки се в група Жени
• Мартин Марков – състезавайки се в група Мъже отворена категория
• Стоян Иванов – състезавайки се в група Мъже отворена категория

Тазгодишното трасе се отличаваше от миналогодишното само с няколко съществени разлики. В петък Росен и Иван обстойно огледаха трасето – с цел изучаване на всеки малък детайл и доусъвършенстване на всяко следващо спускане.

По време на рутинните спускания в съботните тренировки се случи неприятен инцидент.
На един от средните участъци на трасето, познат като страничния наклон, Иван, следвайки плътно Росен, се хлъзва и губи управление на колелото. Резултат – пукната кост на ръката. Останалите от отбора продължиха своите тренировки и така Росен Ковачев даде пето време на квалификациите в категорията UCI (най-бърз от българите), a Илинда – второ време при жените.

В неделния ден, с нови сили за финала, състезателите дадоха всичко от себе си на тренировките. Илинда до последно опитваше по-бързи линии. Така в 13:30 тя стартира и още на първия завой бе на косъм да изгуби контрол над колелото. Малко преди финала, когато насъбралата се публика тръпнеше в очакване и скандираше имената на своите идоли, предната гума на Илинда попадна в дупка. Тя прелeтя над колелото си и падна на обсипания с камъчета път. Последиците от висшия пилотаж на младата ни надежда – ударена глава, натъртено дясно бедро и силно травмиран палец. Само след няколко минути обаче, тя успя да събере цялото си същество, изправи се, отърси се и финишира трета при жените.

Малък природен сюрприз от силен пороен дъжд се изсипа след около половин час, а последвалата градушка бе допълнително изпитание за професионализма на младите спортисти. След спускането на Мартин и Стоян и от техните наблюдения на трасето, за своя старт Росен сложи кални гуми. Времето ставаше все по-невъзможно за каране, поради което всички състезатели UCI са помолени да се качат на старта, където метеорологичните условия придобиват по-внушителни измерения.

Росен стартира и на третия завой се подпира на земята. В желанието си да навакса изгубеното време, но и непреценявайки добре страничния наклон, който в този момент в изключително хлъзгав и кален, той пада в пропастта отдясно преди най-техничния участък. Шампионът на България успява с помощта на наблюдател, след 3-4 метра търкаляне по склона и измъкване от обезопасителните мрежи, да се върне отново на трасето. Докато близките му се радваха, че на финала костната му система този път е непокътната, на лицето на състезателя ясно бе изписана огромна жалост и недоволство от постигнатото време.

Резултати:

Илинда Евтимова: 3 място (Жени)
Росен Ковачев: 28 място (Мъже, UCI 17+)
Стоян Иванов: 25 място(Мъже, отворена категория)
Мартин Марков: 32 място (Мъже, отворена категория)
Иван Гиргинов: не стартира (Мъже, отворена категория)

http://gravity-bike.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>