Превръщане на обикновени гуми в безкамерни с NoTubes

Трябва да призная, че обичам да посещавам офиса на Ram Bikes и Уан. Атмосферата там винаги е пънкарска и всеки от работещите може лесно да се превърне от офис-служител в механик, без дори да сменя дрехите си. Точно това направи и Цветелин Иванов (Цуцо), след като по негова покана отидох там, за да ми направят гумите безкамерни с помощта на специалната течност на латексова основа и уплътняващите бандажни ленти на Stan NoTubes – марка, чиито продукти Уан отскоро представлява на българския пазар.


Тази статия е подготвена със съдействието на:



Течността на NoTubes служи за уплътняване на гумата към каплата и за запушване на отвори с големина до 6 мм. Доколкото може да възникнат полемики относно последното, нека кажем, че става дума за разрези до 6 мм, но най-вече за по-малки пробиви от тръни, пирони, стъкла и т.н. Течността може да се ползва и във вътрешни гуми, като в този случай основната ѝ функция е да запушва пробиви. Когато обаче се ползва без вътрешна гума, т.е. служи за превръщане на външната в безкамерна, се появяват и допълнителни плюсове – по-ниско тегло (в някои случаи), възможност за каране с по-ниско налягане, поради това, че няма опасност да прещипете вътрешната гума (в тези случаи обаче все пак съществува риск при удар „до капла“ да скъсате външната или да нараните каплата, така че не се увличайте с твърде ниски налягания, особено ако гумите ви са с тънки стени, а не е полезно и за поведението на байка).

Целта на занятието бе да тествам как е с безкамерни гуми и да споделя впечатленията си, но това изглежда ще стане по-нататък, защото по ирония на съдбата точно след като направихме промяната, спрях да карам собствения си велосипед, за което „вина“ отново имат Ram Bikes с някои от техните нови модели. 😉 Както и да е, NoTubes е на световния пазар от години, много хора в България също ползват продуктите им отдавна, така че въпросното ревю може и да се забави известно време, но с настоящата статия искам да „предпазя“ някои хора, които вероятно имат мерак да си направят гумите безкамерни, но все отлагат заради съмнения, че процесът е мърляв, сложен или по някакъв друг начин затормозяващ. Аз самият бях в подобна ситуация преди 2-3 години, когато дори си бях купил пълен комплект за конвертиране (вж. по-долу), но така и не стигнах до ползването му и го продадох неотварян. Когато видях как Цуцо направи всичко за има-няма 10-15 минути, искрено съжалих за тогавашната си постъпка! Вярно, той вероятно има много опит и това донякъде е ускорило нещата, но сами ще видите от снимките по-долу, че наистина няма нищо сложно.

Реклама

Какво ви е необходимо? На първо място, подходящите продукти на NoTubes. Фирмата предлага богат асортимент, като се почне от различните разфасовки и продукти за превръщане на обикновени гуми в безкамерни и се стигне до капли и наплетени колела, които се отличават с много ниско тегло, учудваща здравина и високо качество. Зная, че ще ви прозвучи като реклама, но Цуцо ме увери, че се усеща разлика (в полза на каплите No Tubes) в лекотата и прецизността, с която бордът на гумата прилепва към този на каплата при бързото напомпване с компресора. Всъщност това едва ли е от най-голямо значение, но хвалебствените думи в предишното изречение са си мои и за жалост не са базирани на личен опит, но на доста положителни отзиви от статии в чуждестранни медии и от Уоутър Клепе, който от години кара с техни модели. Дори няма да е грешно, ако кажа, че решението на Уан да преговаря за представителство на NoTubes в България е в голяма степен повлияно именно от техния ХС състезател – зная, че някои от хората във фирмата от години ползват т.нар. „боза“ (латексовата течност) на собствените си велосипеди и познаваха добре качествата ѝ, но именно Уоутър е един от най-върлите почитатели на продуктите им, които познавам.

Отплеснах се, но това ще е за последно. На долната снимка виждате повечето продукти на NoTubes за превръщане на обикновени гуми в безкамерни:

За сервизи или потребители, които имат няколко велосипеда и/или смятат в рамките на 1-2 години няколко пъти да ползват течността, най-подходящи са разфасовките от един/половин литър + съответните уплътняващи бандажни ленти. Още тук ще направя важното уточнение, че много хора предпочитат да ползват течността NoTubes (или други подобни), дори когато гумите и каплите им са безкамерни по стандарта UST. По този начин с цената на минимално добавено тегло получават допълнителна защита срещу недобро уплътняване или срещу малки пробиви в гумата.
За еднократно конвертиране на един велосипед, включително и за последващи доливания/смяна на гуми, най-подходящи са т.нар. пълни комплекти, които включват две уплътняващи бандажни ленти с вентили, допълнителна залепваща се бандажна лента, половин литър от течността и дозатор. При такива комплекти най-важното е да изберете подходящия от гл.т. размери на каплата (26/29 цола/широчина).
За хора, които вече имат уплътняващите бандажни ленти или искат да си купят само тях плюс течност за еднократно превръщане, или пък вече имат безкамерни гуми с NoTubes и искат да имат резервна течност за доливане или за еднократна смяна на външните гуми, изключително удобни са малките шишенца, съдържащи доза за една гума. Препоръчително е всеки ползвател на NoTubes да има едно такова в себе си по време на каране, тъй като с течение на времето (в рамките на няколко месеца) течността вътре засъхва и в даден момент може да се окаже, че при пробив в гумата няма какво да запълни отвора. Другият вариант е, ако не искате да го носите със себе си, веднъж на всеки 5-6 месеца да доливате по една такава доза в гумите си, или по половин доза на всеки 3 месеца.

В моя случай се нуждаех от две уплътняващи бандажни ленти – избрахме т.нар. стандартен размер, макар че поне два от другите изглежда също биха станали за моя модел капли. Трябва да призная, че написаното на опаковката може да е малко подвеждащо, та ако сме допуснали грешка, не бих се учудил. Както виждате, там пише, че комплектът е за капли с широчина от 21.5 до 25 мм. Ние приехме, че става дума за вътрешната широчина на каплите (по стандарта ETRTO) и тъй като моите по този показател са 21 мм, тези бандажи бяха най-близки. По-късно в сайта на NoTubes прочетох, че производителят май има предвид външната широчина на каплите (т.е. по-подходящ би бил фрийрайд вариантът на бандажите), но гумите ми вече бяха направени и уплътнени без проблеми, така че стандартният комплект явно наистина пасва на повечето 26-цолови капли.

Обърнете внимание на френските вентили, които са част от бандажните ленти. Вероятно ще забележите, че главата на вентила може да се отвие и да се махне, което прави отвора достатъчно голям, за да може през него да се вкара течността чрез специален фуниевиден накрайник от големите бутилки или директно от малките тубички с единична доза. Впрочем това е и единият вариант за наливане на течността, може би по-лесният, но тук е показан другият.
Бандажните ленти и комплектите за ХС велосипеди като цяло са с френски вентил, докато тези за АМ/фрийрад/DH велосипеди са с автомобилен.
Между другото, на пазара има и вътрешни гуми с такива френски вентили – ако имате намерение да ползвате течността NoTubes във вътрешни гуми, единият вариант е те да са с автомобилен вентил, а другият – с френски от този тип с махаща се глава.

Опънете уплътняващата бандажна лента по вътрешната стена на каплата, като се стараете навсякъде да е центрована и добре прилепнала.

Монтирайте единия борд на гумата. Уверете се, че поставяте гумата в правилната посока за въртене (предна/задна).

Започнете да подпъхвате и другия борд на гумата, но оставете последната част отворена – там ще налеете течността.

Дозата за една гума се равнява на две мерителни лъжици. Изсипете съдържанието им през отворената част на външната гума.

След това затворете изцяло външната гума, което става най-лесно по следния начин – внимателно и бавно завъртете колелото наляво или надясно, придържайки го изправено/опряно на удобно място, като държите с пръсти борда така, че незатворената част от гумата да не се измества/увеличава. Казано по-просто, трябва да преместите течността (тя да се стече) в затворената част на гумата, като тази част се озове отдолу, а незатворената отгоре. Ако го направите с обръщане на колелото, ще омацате всичко, затова се прави със завъртане. След това ще можете вече на спокойствие да вкарате и останалата част от борда на гумата, която ще се намира отгоре.

Следват няколко действия, които имат за цел да разнесат хубаво и равномерно течността до всички части между гумата и каплата, където има нужда от нея.

Първо, натиснете леко с ръце върху оста на главината и изтъркаляйте колелото по този начин 1-2 оборота.

След това е време да напомпате гумата до около 3 бара (40 psi). Най-добре е това да стане с компресор, тъй като бързината в случая е важна. На теория би трябвало да стане и с голяма ръчна помпа, но в зависимост от гумата и каплата може да имате значителни проблеми, докато се постигне уплътняване.

С вече напомпана гума, трябва да отделите 2-3 минути и да я „дундуркате“, т.е. да я разклатите във всички посоки, тръскайки леко, обръщайки я, за да може течността да достигне всяка пролука, която трябва да запълни. Това е особено важно при гуми, които не са чисто нови, тъй като те може да имат малки дупки по стените или откъм протектора, които течността трябва да намери и да запуши.

Към описаните упражнения спада и завъртането на колелото около оста в хоризонтално положение.

Завършващото действие, разбира се, е забърсването на гумата. Освен всичко друго, след него ще можете да видите, ако отнякъде излиза въздух, тъй като той ще е смесен и с течността. Ако откриете такова място, трябва да продължите с тръскането и въртенето на колелото така, че течността да достигне до проблемния отвор и да го запълни.

След превръщането на гумите в безкамерни е добре да направите едно каране из парка/квартала с продължителност половин-един час, запазвайки по-високо налягане в гумите, така че течността още веднъж да се разнесе хубаво навсякъде. След това можете да започнете да експериментирате с налягането и да пробвате по-ниско такова, отколкото сте свикнали да държите с вътрешни гуми. От много хора съм чувал препоръка за 1.8/2.0 бара отпред/отзад – като цяло и аз в крайна сметка се спрях на подобни стойности.

Колко мръсно може да стане?

В общи линии максимумът, който е постижим в контролирани условия, е ако сложите гумата наобратно. В бързината ние и това направихме с предното колело. 🙂 Както виждате от горните снимки, след спадане на гумата (което е добре да стане с парцал върху вентила, тъй като през него ще излезе и част от течността заедно с въздуха под налягане), ако внимавате да започнете ваденето ѝ и поставянето ѝ от горната страна на колелото, нито на пода, нито по дрехите ви би трябвало да остане и следа от течността.

На пътеката обаче може да стане и по-мръсно – представете си, че направите някъде голям разрез на гумата (1-2 см). NoTubes няма как да запълни чак такива дупки. В резултат на налягането и в зависимост от това колко течност е останала вътре и колко е засъхнала, част от нея може да изхвърчи под налягане и да изпоцапа части от колелото или вас. Не е токсична, така че няма от какво да се притеснявате, но съм длъжен да спомена, че има и такива мърляви случаи. Затова, дори и с безкамерни гуми, задължително е да носите поне 1 резервна гума, а за дълги карания и две. Повтарям и препоръката за носене на малка тубичка с единична доза, особено ако течността в гумата ви е на повече от 2-3 месеца.

Всяка гума и всяка капла ли може да се превърнат в безкамерна система? На теория да, с подходящия комплект. На практика с определени гуми може да имате известни проблеми по време или след конвертирането. Тъй като нямам достатъчно опит с NoTubes, не бих се наел да давам твърди съвети, но ако решите да превърнете свръхлеки ХС гуми с много тънки стени в безкамерни, много добре преценете къде и как ще ги карате. Опитът ми сочи, че в мои ръце такива гуми обикновено за нула време се сдобиват с големи прорези, като се е случвало да бракувам подобни модели след само 400 км каране, тъй като вече не можеха да се ползват дори с вътрешна гума. Очевидно е, че с такива продукти не бих прибегнал към безкамерна система, но ако ги карате само по хубави пътеки, без остри камъни и агресия, защо не? Повечето нормални гуми, дори да са с тънки стени и сгъваем борд, не би трябвало да имат проблеми с конвертирането и все пак, за хората, каращи по-агресивно, препоръчвам да ползват гуми, които имат някаква допълнителна защита на стените. Много производители в наши дни дори изрично отбелязват на продуктите си, че са готови за превръщане в безкамерни, без да са UST.

Очаквайте по-нататък и впечатленията ми от течността на NoTubes – за целта ще трябва да покарам 2-3 месеца по някои по-брутални и/или трънливи терени. Такива поне не липсват в нашата страна. 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>