Почистване и смазване на вилка SR Suntour XCM

XCM (модел 2007г.) e сред по-евтините модели на SR Suntour и е типичен пример за вилка с просто устройство, включващо само метални пружини и еластомер, без хидравлична система за амортизация. Известно е, че поради цената си тези продукти се нуждаят от по-честа профилактика с оглед удължаване периода на експлоатация, което включва и редовно почистване и смазване на откритите и триещите се елементи, каквито са горните тръби, уплътнителите и втулките, тъй като за мръсотията не е особен проблем да се промъкне при тях и да упражнява вредното си въздействие. Хубавото е, че тази работа е лесна и не изисква някакви специални умения и инструменти.

Най-общо казано устройството на вилката е следното: В долните тръби се помещават втулките, които контактуват с горните тръби (подпорите). Пружините и еластомера са в горните тръби (вътре в тях) и са изолирани от мръсотията. От дъното на подпорите излизат едни шишове, чиито краища минават през отвори в дъното на ботушите (долните тръби) и се фиксират с гайки. В контактната зона на горните и долните тръби освен втулките има също прахови уплътнители и маншони, които да спират мръсотията. Важно е да се отбележи, че в статията не е описано цялостно разглобяване на вилката. То също не е сложно, но изисква един специален инструмент за отвиване и завиване на капачките при короната, придружаващ вилките на SR Suntour. Тъй като подобна пълна профилактика е необходима по-рядко, в следващите редове съм се ограничил само до демонтирането на ботушите, почистването и смазването на тръби, втулки и уплътнители и обратното сглобяване на вилката.

В конкретния случай необходимите пособия и инструменти бяха: гаечен ключ 10мм, парцали, грес за вилки (не каква да е грес, а такава за вилки!) и един по-особен самоделен инструмент за натикване на парцала в ботушите, на който ще трябва сами да намерите заместител.

Реклама

Ето как протича частичната профилактика на SR Suntour XCM:

Имайте предвид, че от вилката може да изтече мръсотия! Освен това в процеса на работа се използва и грес. Затова изберете за профилактиката място, което да може лесно да почистите след това или подложете на пода вестници, мушама или други предпазни средства.

Внимание! Разглобяването на продукта би могло да наруши гаранцията му. Преди да сервизирате или профилактирате сами вилката си, консултирайте се с вносителя или с търговеца, от който сте я закупили, дали това нарушава гаранционните условия.

1. Демонтирайте предното колело от вилката. Освободете жилото на спирачката (ако сте с V-образни спирачки) или демонтирайте спирачния апарат (при дискови спирачки).
Ако желаете, можете да демонтирате и самата вилка и да я хванете с помощта на менгеме за кормилната тръба (стержена), за да ви е по-удобно да работите по нея, но за целите на статията избрах варианта с обръщане на велосипеда с колелата на горе, който за повечето хора вероятно ще се окаже по-лесно приложим.

2. Развийте двете гайки, намиращи се от долната страна на дъното на ботушите. Те фиксират крайщата на шишовете, които идват от горните тръби и пронизват дъното на долните.

3. След като се свалили гайките, хванете с ръце ботушите на вилката и ги изтеглете нагоре. В един момент може да се наложи да дръпнете по-силно и да запънете с крак кормилото, за да освободите долните тръби от шишовете.

4. Почистете от греста и мръсотията горните тръби и шишовете.

5. Отделете маншоните от праховите уплътнители. Имайте предвид, че праховите уплътнители не са закрепени много здраво към горните ръбове на втулките и често се отделят заедно с маншона, т.е. остават закачени към основата му и трябва да ги извадите оттам.

6. Отделете праховите уплътнители от горния ръб на втулките. Работете само с пръсти, не използвайте отвертка или други остри предмети, за да не скъсате уплътнителите.

7. Почистете втулките и вътрешността на ботушите. За целта е добре да увиете парцал около някакъв достатъчно дълъг прът и по този начин да го напъхате в тръбите, за да отстраните мръсотията.

8. Почистете старателно маншоните и праховите уплътнители.

9. След като сте почистили всички части на вилката, нанижете маншоните върху горните тръби.

10. Намажете с тънък слой грес за вилки горните тръби.

11. Намажете с грес върховете на шишовете и дъното на горните тръби, откъдето излизат те.

12. Намажете с грес втулките на вилката.

13. Гресирайте праховите уплътнители и ги „закопчайте“ към горния ръб на втулките.

14. Нанижете ботушите върху горните тръби. Когато върховете на шишовете достигнат дъното на ботушите, може да се наложи да им помогнете с отвертка, спица или друг подобен предмет да „уцелят“ отвора.

15. Завийте гайките към шишовете и стегнете хубаво.

16. Издърпайте маншоните нагоре и ги нахлузете върху праховите уплътнители и ръбовете на втулките. Забършете с парцал греста от горните тръби (между маншоните и короната). Сгънете вилката няколко пъти и отново забършете.

17. Монтирайте отново спирачката и предното колело.

Внимание: По време на първото каране при работата на вилката по горните тръби ще остава слой грес – вземете със себе си малък парцал, с който да я обирате от време на време, заедно с полепналата по нея мръсотия.


Допълнителна информация

Поради сходство в устройството, показаните действия могат да намерят приложение и при други пружинно-еластомерни вилки, като са възможни повече или по-малко различия в някои от стъпките. Ако имате вилка от такъв тип и решите сами да й направите описаната профилактика, постарайте се да издирите упътване чрез сайта на производителя. Най-често срещаната от мен разлика между SR Suntour XCM и други пружинно-еластомерни вилки е в начина на фиксиране на шишовете към дъното на ботушите.

Както видяхте, тук шишовете минават през дъното и се стягат с гайка. В други случаи върховете на шишовете имат специален елемент, който се загнездва в съответстващо му „легло“ (втулка), намиращо се на дъното на ботуша, след което отвън се вкарва болт с глава за шестогран (инбус) и се навива в резба, нарязана върху вътрешната стена на шиша. Заради тази конструкция възникват следните разлики при монтажа и демонтажа:

1. При демонтаж се отхлабват инбусните болтове, но без да се развиват напълно! След това с помощта на гумен чук или нормален чук и дървено трупче се удрят болтовете, за да бъдат освободени върховете на шишовете от леглата си в дъното на ботушите. При въпросното освобождаване може да чуете рязък звук – не се притеснявайте, едва ли има нещо счупено.

2. При монтажа, след като нанижете долните тръби върху горните и шишовете опрат в дъното на ботушите, се налага да сгънете вилката няколко пъти, докато чуете рязък шум/щракване, индикиращо наместването на върховете на шишовете в леглата им. Обикновено едва тогава става възможно да завиете инбусните болтове, тъй като в противен случай резбата (като част от шиша) се намира твърде навътре и не може да бъде достигната.

Отново повтарям, че тази допълнителна информация е съвсем обща и не е относима към всички пружинно-еластомерни вилки на пазара. Ако не сте сигурни какво правите, по-добре посетете сервиз!


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>