Sram 2014 – обновени команди и заден дерайльор

През миналата седмица Sram представи още една порция нови продукти за сезон 2014, като повечето от тях всъщност ще са на пазара още сега. Става дума за три команди в средния и висок клас плюс обновен заден дерайльор в серията Х7.

Командите са три, съответно в групите Х0, Х9 и Х7, а общите черти между тях са повече, отколкото разликите. И трите превключвателя споделят общ, компактен дизайн и подобрена ергономичност, заимствани заедно с вътрешния 10-скоростен механизъм от най-високия клас на Sram – XX. Всички модели включват и технологията Zero Loss Travel за моментално превключване без излишен празен ход на лостчето. Съвместими са с комбиниращата гривна за монтаж към кормилото MatchMaker X (позволява съвместно закрепване със спирачно лостче, дистанционен контрол за вилката и т.н.).

При карбоновата Х0 е запазена възможността за регулиране позицията на основния лост, който издърпва жилото. Той е и с капсулован лагер, както е и при Х9. Единствено Х7 на това място е с плъзгащ лагер (втулка), за да се запази цената приемлива. За сметка на това пък най-евтината от трите команди има и допълнителен отвор с гумен капак, който позволява по-лесна смяна на жилото.

За съжаление производителят още не е посочил тегло за новите команди, но цените вече са известни (за чифт): Х0 – 236 евро, Х9 – 111 евро, Х7 – 63 евро.

Другият обновен дерайльор е 10-скоростният Х7. Той вече е т.нар. Type 2 дерайльор, т.е. включва ролков съединител за намаляване люлеенето на рамото при силно пресечен терен и технологията Cage Lock, с която чрез бутон рамото може да се заключи спрямо тялото на дерайльора в изтеглено напред положение, така че веригата да остане отпусната, което улеснява монтажа и демонтажа на задното колело, както и на самата верига, ако се налага.

Компонентът включва също така технологията Exact Actuation за бързо и прецизно превключване между десетте предавки. Съвместим е със задни касети до 36 зъба и се предлага във варианти с късо, средно и дълго рамо.

Теглото на Х7 Type 2 e 293 грама, а цената – 80 евро.

www.sram.com

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>