Enduro World Seires – първи кръг в Пунта Ала, Италия

DH, 4X, BMX, XC и Enduro поделиха първия подиум в Световните ендуро серии.

Седем месеца след обявяването на Enduro World Series (EWS), първият кръг се проведе на 18-19 май в Пунта Ала, Италия.

Повече от 500 колоездачи от всяка дисциплина на планинското колоездене пристигнаха, за да се включат в едно от най-очакваните състезания.

Местните жители на крайбрежния курорт също се включиха силно като публика на нощното бягане по часовник, известно като Пролог, и станаха свидетели как най-бързите планински колоездачи „разцепваха“ по хлъзгавите от дъжда калдъръмени улици. Французите Алекс Кюре (Urge Team) и Ан-Каролин Шасон (Ibis) завършиха Пролога на първи позиции.

Крайните резултати от състезанието пък показаха какъв истински тест за универсалност са ендуро състезанията. Френският шампион по спускане Фабиен Барел, неговият сънародник и ендуро специалист Джером Клементс  (Cannondale Overmountain) и австралийският BMX олимпиец и  световен 4X шампион Джаред Грейвс (Yeti-Fox Factory Team) грабнаха първите три места.

Докато Клеменц пое рано лидерството, спечелвайки първия етап в неделя, Барел се представи отлично на най-дългата и най-технична пътека, съставляваща втория етап, където той постигна 13 секунди преднина.

Бившата световна шампионка в спускането Трейси Моузли (Trek Factory Racing), която вече е ендуро състезател, победи настоящата световна шампионка Емелин Раго (Lapierre International) от Франция и  XC олимпийката Сесил Раванел (Франция, GT Skoda) в надпреварата при жените.

За изпълнителния директор на EWS, Крис Бол, мероприятието бе перфектна смес от епични сблъсъци между топ-състезатели, драма и предизвикателство със скорости, достигащи тези от СК по спускане, и с лош късмет за големи имена като Шасон, която падна, Никола Вуйо, който се опитваше да запази прилична позиция във временното класиране след спукана гума, и Седрик Грасия, който скъса верига на старта на етап 4 и се наложи да тича през целия етап и още 10 км по свързващата отсечка, преди да успее да я смени за финалния етап.

В комбинация с живописното място, гостоприемството на организаторите, перфектния завършек на трасето на плажа на Средиземно море и интригуващите прототипи на велосипеди и компоненти в старт-финалната зона, този уикенд постави високо летвата за дебют на Световните ендуро серии.

Почти 20-минутен видеорепортаж на Dirt TV можете да гледате тук: http://dirt.mpora.com/news/dirt-tv-world-enduro-series-punta-ala.html

Първите победители в EWS обаче не могат да са спокойни, защото предстоят още 6 кръга, в които съперниците им ще направят всичко възможно да заемат техните места. Следваща спирка на сериите ще е във Вал Д’Алос, Франция.

Снимките за тази статия са предоставени от организаторите. Техни автори са Matteo Cappè и Alex Boyce, i-mtb.

http://www.enduroworldseries.com/