Rock Shox 2014 – нов Pike, Monarch Plus и подобрения в Reverb

За следващия сезон Sram възкресява една от най-успешните вилки на Rock Shox и прави подобрения в други продукти – задния амортисьор Monarch и регулируемият кол за седалка Reverb.


Преди почти десетилетие, когато Rock Shox бe далеч от най-цветущото си състояние, два нови продукта, използващи революционната тогава система за амортизация Motion Control, съживиха компанията и я върнаха сред лидерите на пазара за окачване. Това бяха вилките Pike и Reba, като за Pike може да се каже, че бе една от първите истински all-mountain вилки – дългоходова, лека, корава, лесна за поддръжка и ефективно работеща както при спускане, така и при изкачване. „Познавайки отблизо“ няколко такива вилки, включително моята собствена, които се оказаха „безсмъртни“, бях свидетел как те все още се ползваха без проблеми, когато няколко години по-късно този легендарен модел „изпадна зад борда“, изтласкан от новите продукти, които бяха със същия или дори по-голям ход, но с по-ниско тегло. Нищо вечно няма, както би казал някой, но ето, че сега Pike се завръща и Rock Shox твърдят, че това е може би най-добрата вилка, която някога са създавали.

Характеристиките ѝ наистина са впечатляващи:

– Предлага се във варианти за трите налични размера колела – 26, 27.5 и 29 цола.
– Ходът е 150 или 160 мм (за 26 и 27.5) и 150 или 140 мм (за 29er-и). В някои източници се споменава и 160 мм вариант за 29-цоловата вилка, но в прес-изявлението такъв не е посочен.
– Теглото за 26-цоловата вилка със 160 мм ход е 1837 грама. Постигнато е благодарение на асиметричните ботуши – не външно, а конструктивно, при което кракът с ушите за спирачката е подсилен, а другият е олекотен. Pike 27.5 тежи 1861 грама, а 29-цоловият вариант е 1875 грама.
– Възможен е избор между две въздушни пружини – Solo Air и Dual Position Air (с промяна на хода). Те могат да бъдат направени и по-прогресивни (втвърдяващи се в края на хода, за да предотвратят лесно сгъване докрай при силни удари) чрез специални полимерни дистанционни втулки, които се прикрепват към капачката на пружината. По този начин ефективно се намалява обемът на въздушната камера – същото би могло да се постигне и с добавяне на масло, но производителят е разработил тази система с цел да улесни потребителите.
– Оста за главината е проходна, Maxle Lite, 15 мм.
– Короната е куха, кована от алуминий 7075. Стерженът е конусовиден, 1.5 – 1 1/8.
– Горните тръби са с диаметър 35 мм.
– Уплътненията и втулките са сменени с нов тип, така че да осигурят по-леко и мазно движение на горните тръби спрямо ботушите.
– Pike използва изцяло нова система за амортизация – Charger.  Тя представлява патрон с допълнителен гумен мехур, който може да се разширява, освобождавайки място за изместеното от буталото при сгъване масло. Тази конструкция е избрана, за да се осигури постоянство в работата на вилката – Rock Shox твърди, че дори при най-тежки и дълги натоварвания няма да има условия за смесване на маслото с въздух и за образуването на мехурчета, които да влошат работата ѝ. Освен това системата е лесна за поддръжка (смяната на маслото би отнела по-малко от 5 минути за опитен механик), а интервалът за подобна профилактика е цели 200 часа.
– Патронът Charger засега съществува в два варианта, които се различават по възможностите за реглаж. RCT3 е по-скъпият – при него потребителят може да избере режими заключено, педалиране (с включена платформа) и отворено, като третият режим е с отделен маслен кръг и разполага с допълнителна настройка за забавянето при сгъване с ниска скорост (low-speed compression). При RC опциите са по-малко – там регулирате нискоскоростната компресия, като крайното положение заключва вилката.
– Системата за амортизация на Pike включва и т.нар. Rapid Recovery Rebound – комбинация от два кръга на масления поток, които позволяват вилката да има регулируемо връщане в началото на хода и фиксирано, бързо връщане в края. Това ще рече, че ако внезапно сгънете вилката докрай, тя ще се разгъне много бързо, за да поеме следващо препятствие – в същото време обаче крайната част на разгъването е забавена, така че да не се усеща липса на контрол или пък тропане. С подобна система при преминаване през серия от бързи неравности вилката запазва повече ход, а не потъва дълбоко.

Цените на новия Pike ще са между 878 и 949 евро.


Спомената по-горе проходна ос Maxle Lite също е претърпяла значителни изменения. Принципът на затягане е сменен – ако досега от едната страна оста беше цепната и при затваряне на лоста един клиновиден елемент я разширяваше в този край, притискайки я към ухото на вилката, сега ексцентриковият лост е подобен на този при главините и просто затяга оста към отвора на вилката. Ъгълът, под който да е завъртян лостът, може да бъде регулиран без инструменти.


Новият Monarch Plus предлага дребни, но многобройни подобрения спрямо досегашния модел с това име. Той запазва конструкцията с отделен резервоар, както и възможността за добавяне на въздушен кожух с по-голям обем. При все това теглото му остава доста ниско – със стандартния въздушен кожух то е 325 грама.

Пружината е Solo Air, като тя е способна да поддържа налягане в по-широки граници, за да е нагодим шокът към повече рамки. Увеличен е и обемът на негативната камера, което по думите на производителя прави амортисьора много по-мек и отзивчив в първата 1/3 от хода.

Амортизацията включва Rapid Recovery Rebound, който има същите задачи и принцип на действие, каквито бяха описани по-горе при Pike. Обхватът на настройката за връщане е увеличен два пъти спрямо досегашния шок.

Външно са променени регулаторите, вентилът е преместен от другата страна и е с по-прибран профил. Monarch Plus ще се предлага във варианти RC3 и R – първият е по-скъп и включва възможност за избор между три позиции за компресията – отворена, педалиране и заключена.

Цената на Monarch Plus за Европа ще бъде 435 евро.


Регулируемият кол за седалка Reverb, който е с хидравлична система и хидравлично заключване, ще се предлага в още повече размери. Добавен е вариант с диаметър 34.9 мм, а също и версия със 150 мм ход, която обаче е налична само при Reverb Stealth с диаметър 34.9 или 31.6 мм.

Stealth e модификацията, предназначена за рамки с вътрешен път за маркуча. При този продукт маркучът е свързан към долния край на тръбата и именно тук е най-голямата новост – връзката Connectamajig. Тя позволява бързо и лесно да разделите и съедините маркуча от кола, и то поне няколко пъти, преди да се наложи обезвъздушаване на системата.


http://www.sram.com/rockshox

http://onedistribution.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>