Andalucia Bike Race 2013 – етап 6, 1 март 2013

Албан Лаката и Роберт Менен спечелиха Andalucia Bike Race 2013. Уоутър Клепе и Кен ван ден Булке завършиха на 39 място в крайното класиране, категория мъже-елит.

Испанците Карлос Колома и Серджо Мантекон победиха в последния етап. Сали Бигъм и Милена Ландвинг влязоха в историята на състезанието, спечелвайки го за трети пореден път.

Последният етап на Andalucía Bike Race 2013 в Хаен сложи край на епическа многоетапна надпревара, която събра някои от най-добрите състезатели на международната сцена.

При много ниски температури и по заснежен маршрут, в челото на състезанието още с първите обороти на педалите се изстреляха испанците Карлос Колома и Серджо Мантекон, които вече бяха обявили, че целта им е да постигнат победа в този етап, което и направиха.

В преследващата ги група бяха повечето претенденти за призови места, включително германците Йохен Кас и Маркус Кауфман (Centurion Vaude), които завършиха деня на второ място и заеха същата позиция и в крайното класиране, докато младият отбор на Multivan-Merdia, съставен от Томас Личер и Ондрей Цинк, които започнаха  Andalucía Bike Race 2013 като водачи, завърши на трето място както последния етап, така и състезанието като цяло.

Победата в Andalucía Bike Race 2013 принадлежи на австриеца Албан Лаката и германеца Роберт Менен, които днес бяха четвърти. Състезателите на Topeak-Ergon проявиха страхотно постоянство в резултатите и споделиха, че са много щастливи от успеха и се чувстват чудесно. Те също така казаха, че ще се включат и в следващото издание. „Чувството от победата винаги е специално, но сега то е още по-хубаво, защото това е първото състезание за сезона.“

Сред изцяло испанските отбори с най-добро класиране са Хуан-Педро Трухило и Франсиско Перес, които заеха 4 място в крайното класиране, а пети в него са Рупърт Палмбергер и Ханс Гензе, вторият отбор на Centurion Vaude.

Уоутър Клепе и Кен ван ден Булке, които караха за Ram Bikes/MTB-BG.com, завършиха шестия етап на 26 място, с изоставане от 15 минути спрямо победителите, а в крайното класиране се придвижиха до 39 позиция в категория мъже-елит. Когато се върне, Уоутър със сигурност ще има да разказва доста подробности за читателите на МТБ-БГ!

При жените Сали Бигъм от Великобритания записа името си в историята на състезанието, спечелвайки и трите досегашни издания поред. Това е и втора победа с швейцарката Милена Ландвинг като партньор в отбора Topeak Ergon. Тяхното превъзходство в борбата за първото място бе абсолютно – още от първия етап и чак до края.

На второ място завършиха норвежките Боргвилд Ловсет и Хайди Розанен (United Bakeries-Orkla), а испанките Ана Вилар и Нуриа Пикас (Tomás Bellés-Cannondale) допълниха подиума при дамите.

Едно от най-вълнуващите съперничества бе в категорията Master 30. Въпреки, че стартираха последния етап като водачи във временното класиране (със съвсем крехка преднина), Хавиер Черо и Висенте Пила в крайна сметка отстъпиха първото място на Томас Мисер и Пабло Егеда, които бяха победители и в първите два етапа. За Егеда това е втора победа в състезанието, номиналата година той постигна този резултат при смесените двойки с Ана Вилар като съотборничка.

Тази година в смесената категория никой не успя да се опре на световния шампион по ХС-маратон Аника Лангвад, която със своя съотборник Томас Боне доминираше надпреварата от началото до края. Основната ѝ цел бе да се подготви за тазгодишните състезания за Световната купа и наред с това тя ще се върне в Дания с победата в третото издание на Andalucía Bike Race.

Поедителите в категорията Master 40 са британци – Ричард Ротуел и Антъни Уайт (MT Zoom). Те поведоха още в първите дни и макар след това да отстъпиха първото място в някои етапи, го запазиха в крайното класиране. Зад тях се наредиха испанците Мануел Гонзало и Франческ Сабиоте (Doctore Bike).

Общо 542 колоездачи успяха да завършат успешно Andalucía Bike Race 2013, при 670 стартирали. Състезанието отново подобри собствените си рекорди и се доказа като най-важната надпревара в Испания и най-бързо развиващата се в Европа.

Пълното класиране от шестия етап можете да видите тук: http://www2.andaluciabikerace.com/uploads/clasificacion/file/30/Clasificaci_n_E6.pdf

Крайното класиране в Andalucía Bike Race 2013: http://www2.andaluciabikerace.com/uploads/clasificacion/file/31/Clasificaci_n_final_general.pdf

http://www.andaluciabikerace.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>