Andalucia Bike Race 2013 – етап1, 24 февруари

Томас Личер и Ондрей Цинк станаха първите временни водачи в състезанието

Младите членове на отбора Multivan-Merida пресякоха финалната линия преди своите по-опитни съотборници Хермида и ван Хоутс и двойката, съставена от Албан Лаката и Роберт Менен.

На 24 февруари бе даден стартът на Andalucía Bike Race 2013 с маршрут за деня, започващ и завършващ в Кордоба. 670-те участници от 24 различни държави се изправиха пред етап с дължина 70 км, който включваше и забележителна градска част през някои от най-емблематичните места и забележителности на града.

Още при първото си участие в Andalucía Bike Race двойката Томас Личер-Ондрей Цинк бяха най-бързи, следвани от съотборниците си в Multivan Merida и победители в миналогодишното издание – Хосе-Антонио Хермида и Руди ван Хоутс.

След пристигането си швейцарецът Личер потвърди, че „си е изкарал чудесно през първия ден“ и че се е наслаждавал на хубавото време, докато са се борели заедно с другия тим за първата етапна победа.

След отборите на Multivan Merida, на трето място завършиха Албан Лаката и Роберт Менен, следвани от Йохан Кас и Маркус Кауфман. На пета позиция е най-бързият изцяло испански отбор в лицето на Алехандро Диас де ла Пеня и Педро Ромеро. За Лаката това също е първо участие и той сподели: “Ако всички етапи са като днешния, наистина нямам търпение да караме следващите!”.

При жените победителките от 2012 г. Сали Бигъм и Милена Ландвинг (Topeak Ergon) завършиха на първо място, въпреки че Сали претърпя падане към края на етапа, което доведе до няколко лепенки на десния ѝ крак. Въпреки това двете съотборнички са мотивирани и готови за следващите етапи. Сандра Сантаниес и Маргарита Фулана показаха своя потенциал с второ място, а третото отиде при норвежкия тим на Боргхилд Ловсет и Хайди Розасен.

При смесените двойки най-бързи бяха Аника Лангвад (световен ХСМ шампион за 2011 и 2012 г.) и нейният съотборник Томас Боне. При ветераните 30+ победители станаха Пабло Егеда и Томас Мисер, а при старши ветераните 40+ триумфираха британците Антъни Уайт и Ричард Роуел.

Уоутър Клепе и Кен ван ден Булке, каращи за тима Ram Bikes/MTB-BG.com, завършиха деня на 57 място в категория мъже-елит във временното класиране. Да си призная, тези категории малко ме объркват, тъй като в резултатите на живо и двамата бяха посочени в категория Master 30+, но едва ли това е от най-голямо значение. Не зная дали Уоутър и Кен са имали някакви проблеми, или просто очакванията на Клепе за много сериозна конкуренция са се оправдали напълно, но миналата година двамата доказаха, че имат издръжливостта и уменията, за да се придвижват напред в класирането етап след етап, така че се надяваме да станем свидетели точно на това в следващите дни.

Пълното класиране за първи етап можете да видите тук: http://www2.andaluciabikerace.com/uploads/clasificacion/file/9/Clasificaci_n_E1.pdf

Следващият етап, втори, отново ще стартира в Кордоба. Дължината му е около 71 км, а денивелацията 1895 м.


Обикновена история: От доставка на плодове с велосипед до участие в Andalucía Bike Race

Макар че има няколко световни шампиони и още много от най-добрите планински колоездачи на международната сцена, Andalucía Bike Race расте всяка година благодарение на стотиците „анонимни“ участници, които са повярвали в себе си и в събитието и са тренирали ден след ден, за да се изправят пред предизвикателство, което вече е със сериозни позиции в международния календар.

Габор Дорогази, унгарец, установил се във Великобритания, е един от тях. Той доставя с велосипед всеки ден свежи плодове в Лондон чрез своята фирма Fruit4London. Начинанието, което започнало като съвсем дребен бизнес, се превърнало в успешно препитание, с около 200 поръчки дневно, и в което хобито и работата са смесени в името на здравословния начин на живот.

Пак с тази цел, заедно със своя съотборник Йоно Хамлин от Нова Зеландия, Габор решава да участва в Andalucía Bike Race за първи път, в категорията 30+.

„Много мои приятели участваха в предишните издания и препоръчаха събитието“, сподели Дорогази. „Хареса ни възможността да се радваме на хубаво време през февруари.“

И въпреки че „беше тежко“, „можехме да сме в по-добра форма“ и т.н., този любителски отбор завърши на 64 място в своята категория.



Победителите в първи етап, Томас Личер и Ондрей Цинк


Старт!


Така изглеждат 670 участници от птичи поглед.


По пътеките в околностите на Кордоба.

http://www.andaluciabikerace.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>