Andalucia Bike Race 2013 – няколко световни шампиони ще участват в третото издание

Както знаете, след броени дни започва многоетапния маратон Andalucia Bike Race 2013. Тази седмица Уоутър Клепе ще замине към Испания, за да кара в състезанието и като репортер на MTB-BG.com. Както написа самият той обаче, в Андалусия го очаква сериозна конкуренция на много високо ниво. Това се потвърждава и от последното прес-изявление на организаторите, което публикуваме тук.


Третото издание на Andalucía Bike Race, което ще се проведе в провинциите Кордоба и Хаен от 24 февруари до 1 март, ще започне съвсем скоро. Андалусия ще събере някои от най-добрите планински колоездачи в света.

Бившият световен шампион и сребърен медалист от Олимпийските игри в Атина, Хосе-Антонио Хермида e един от тях. След като спечели миналата година, той се завръща с цел да повтори постижението със същия партньор, холандеца Руди ван Хоутс.

Серджо Мантекон (шампион на Испания както в дисциплината ХСО, така и в ХСМ и европейски ХСО вицешампион през 2012 г. в Москва) и Карлос Колома (олимпиец от 2012 г.) се обединиха в отбор със същата цел.

Томас Личер и Ондрей Цинк, и двамата бивши ХСО световни шампиони, също ще са на старта в Андалусия, заедно с Албан Лаката (ХСМ световен шампион през 201о г.) и Роберт Менен, специалисти в състезанията за издръжливост. Германците Маркус Кайфман и Йохен Каас също заслужават внимание с няколко топ 10 постижения в международни състезания.

Що се отнася до дамската категория, Сали Бигъм от Великобритания, номер едно в ранглистата на UCI (ХСМ), ще повтори участието си редом с Милена Ландвинг с цел да извоюват трета поредна победа, което би било истински рекорд. Този път обаче те ще се изправят срещу най-силните съпернички до момента.

Такива са например испанките Ана Вилар и Нурия Пикас – първата е национален шампион в дисциплините ХСО и ХСМ, а втората е Ultratrail световен шампион. Дуото Хеле Бахман и Рике Корнвиг от Дания също е сред претендентите за победа, а друга испанска състезателка с опит в маратоните, Сандра Сантаниес, се записа в отбор с трикратния световен шампион Маргарита Фулана, което е достатъчен повод за всеки друг от женските тимове да „внимава в картинката“

В един от смесените отбори виждаме и името на Аника Лангвад, която е двукратен ХСМ световен шампион. При ветераните над 30 годишна възраст пък забелязваме едно много интересно за по-отдавнашните почитатели на спорта име – бившия европейски шампион по спускане и първият испанец, спечелил СК в тази дисциплина, Томас Мисер.

Общият брой на участниците е над 670 души, от 24 различни държави, включително далечни страни като Австралия, Нова Зеландия, Боливия и Пуерто Рико. Както обикновено, надяваме се Андалусия да ги посрещне с хубаво време, страхотни пътеки и отлична храна.

http://www.andaluciabikerace.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>