МТБ-БГ ще стартира конкурс за Снимка на месеца през март

Ако обичате хубавите снимки, имаме удоволствието да ви съобщим, че от март 2013 г. ще поставим началото на ежемесечен конкурс за най-добра Снимка на месеца, а определянето на победителя в него, разбира се, ще става и с помощта на публиката, т.е. на всички читатели и приятели на МТБ-БГ.


В настоящия анонс ще ви представим подробностите на нормален, човешки език, а в следващия месец ще добавим и правилата за провеждането му, които ще са много по-сух, юридически текст. Ето кои са най-важните неща, които трябва (и вероятно ще искате) да знаете за конкурса:

Какви са целите на конкурса?

Логично, най-важната цел е да привлечем повече хубави снимки в галерията на МТБ-БГ, от повече автори. Надяваме се, че не толкова наградата, колкото състезателното начало би стимулирало повече хора да изпращат и публикуват свои сполучливи кадри в сайта, но за победителя ще има и награда, както си му е редът.

На второ място, имаме за цел да увеличим и интереса на аудиторията ни към снимките в МТБ-БГ и то не просто към разглеждането им (те и сега се показват по много), а по-скоро да предизвикаме едно по-активно отношение към тях и към оценяването им, защото това пак би довело до по-добри кадри.

Или, казано още по-просто, искаме фотографиите в МТБ-БГ да стават не само повече, но и по-стойностни.

Каква е наградата?

В началото тя ще е скромна, но такива са възможностите ни, за съжаление. Авторът на снимката, която бъде определена за победител в конкурса през съответния месец, ще получава награда в размер на 50 лв. Ако в бъдеще намерим спонсори за конкурса, тази награда ще бъде по-голяма.

Кой, кога и как може да участва в конкурса?

Всяка снимка, публикувана в галерията на МТБ-БГ, а също и всяка от снимките, публикувани в статии, има шанс да достигне до участие в конкурса Снимка на месеца. Иначе казано, първата предпоставка за достигане до конкурса е публикуването на снимки в МТБ-БГ. Това може да стане по няколко начина:
1. Да ги качите директно в галерията на сайта. В тази връзка наскоро направихме малки промени там, за да ви улесним в този процес. Всеки, който снима по време на каране, събития и т.н., може да прецени кои са по-сполучливите му кадри и да ги качи в галерията. Наблягаме на това, че качеството има много по-голям шанс от количеството, така че ако качите 3-4 стойностни снимки, те имат много по-голям шанс да достигнат етапа на оценяване, отколкото ако качите 50 обикновени снимки. Не забравяйте и това, че ако снимката е оригинална и идейна, дори да не е перфектна откъм техника, тя има своите шансове да спечели одобрението на публиката и журито. Във всички случаи обаче е сигурно, че ако не качите нито една снимка, нямате никакъв шанс. 🙂
2. Отделни снимки – до 4-5 бр. – можете да ни изпращате и на e-mail: [email protected] . При този вариант ние поемаме работата по качването на снимките в галерията. Автори, които искат да качат цели тематични галерии с 10 или повече снимки – от състезания, карания и т.н., могат да се свържат с нас и да уговорим всякакъв друг начин за изпращане на снимките (Skype, сайтове за споделяне на файлове и т.н.), за да ги разтоварим от това те да качват снимките накуп.
3. Има и още един вариант, но при него не поемаме твърд ангажимент да публикуваме снимките, а именно – изпращате ни на посочения e-mail линк към галерия в интернет, където сте качили накуп много снимки, с разрешение да изтеглим и качим в нашия сайт тези, които ни харесат. Проблемът с този подход е, че изисква много време от наша страна, снимките в такива галерии често са необработени, несортирани и всичко това прави подбора им от наша страна по-труден. Затова съветваме хората със сериозно отношение към конкурса да се придържат към първите два варианта.

Веднъж качени в галерията, снимките може да получат оценка от потребителите там. Тази първоначална оценка може да ни ориентира, но не е определяща за участие в конкурса.

На 15-то число от месеца редакцията на МТБ-БГ ще номинира между 10 и 20 снимки, публикувани през изминалите 30 дни, които ще участват в същинската част на конкурса. Макар че в нашия случай редакцията в повечето случаи се състои от един човек, специално за номинациите сме осигурили механизъм, чрез който те ще се определят от няколко души. При това този екип е подбран така, че да включва почитатели на различни дисциплини и изобщо хора, които имат различен подход и критерии към фотографията, така че в крайна сметка да може да се отсеят наистина най-хубавите снимки за участие. Между другото, по същия начин ще се избира и Снимката на седмицата, а всяка такава автоматично ще бъде номинирана за участие в конкурса Снимка на месеца.

И така, за да обобщим, снимките, публикувани от 15-то число на текущия месец до 14-то число на следващия, формират базата, от която ще бъдат номинирани участниците в конкурса за следващия месец. От 15-то до 24-то число протича гласуването (оценяването) и на 25-то число се обявява победителят.

Първият конкурс ще бъде за месец март 2013 г., т.е. номинациите ще бъдат обявени на 15 март, а Снимката на месец март 2013 – на 25 март.

По изключение в този първи конкурс ще участват и снимки с по-ранна дата от 15 февруари, тъй като сега е зимен период и качените в галерията кадри са по-малко. Така че ако желаете да се включите още в първото издание, можете да започнете да качвате снимки в галерията, при това не е нужно те да са направени през февруари или март – можете например да си направите ваша сборна галерия за цялата 2012 г. или каквото друго ви хрумне.

Между другото, в конкурса могат да участват и служители на МТБ-БГ ЕООД, но те нямат право да спечелят наградата – ако тяхна снимка стане победител, наградата се получава от втория поред в класирането.

Как ще става оценяването и класирането?

Сложно!

Всъщност сложно е само на пръв поглед, пък и смятането ще е наша работа.

Половината от оценката на снимката ще идва от жури. Другата половина ще идва от публиката. Като се съберат двете половини, се получава крайната оценка. Снимката с най-висока крайна оценка е победител в конкурса. Ако две или повече снимки получат еднаква крайна оценка, наградата се поделя между авторите им.

Както стана ясно, на 15-то число се обявяват номинациите. Това става чрез специална статия. В нея са публикувани всички номинирани снимки, подредени по азбучен ред според автора им. За всяка от снимките е дадена връзка към снимката в галерията на МТБ-БГ и връзка към снимката в специална галерия във Facebook, където също ще бъдат публикувани номинациите. Наред с това във форума, в раздел „Радост за окото“, ще бъде създадена нарочна анкета, където също ще бъдат публикувани претендентите. Целта ни е да обхванем всички части на аудиторията – форум, сайт и Facebook. Освен това на тези три места ще се гласува по различен метод, макар че оценката във всички случаи е преобразувана към десетобалната система:
– В галерията на сайта може да се гласува за всяка от снимките с оценка от 1 до 5, като така се получава средна оценка с отчитане тежестта и на броя гласове, която се умножава по две (защото е по петобалната система). Единствено в галерията ще се зачитат и оценките, поставени преди номинирането на снимката за конкурса.
– Във форума един потребител ще може да гласува само за една снимка, т.е. там най-важното е да посочите снимката, която ви харесва най-много.
– Във Facebook един потребител ще може да хареса колкото иска от номинираните снимки, но на практика няма как да ги оцени като по-добри или по-лоши.

Оценяването продължава 10 дни.

Същевременно номинираните снимки се изпращат и на членовете на журито. Те също ще имат на разположение 10 дни, за да ни изпратят за всяка една от снимките своята оценка по десетобалната система. Всеки член на журито може да формира оценката си самостоятелно или след допитване с другите членове на журито, но във всички случаи всеки от тях дава своя отделна оценка от 1 до 10 за всяка от номинираните снимки. Тези оценки се събират, делят се на броя на участниците в журито и се получава оценката за съответната снимка.

Журито за конкурса ще е с постоянен състав и се състои от хора, които са приятели на МТБ-БГ достатъчно дълго, за да сме сигурни, че разбират от фотография, обективни са и ще се отнесат сериозно към оценяването на снимките. Засега съставът на журито е от трима души – Анелия Пейчева, Светослав Петков и Софияди Чакравардая. Някои от имената може би са познати на малка част от аудиторията, но за по-голямата част от читателите ни те са сравнително неизвестни. Това е така, защото основната ни цел бе да изберем хора, които не са обвързани нито с редакцията, нито с редовно снимащите за МТБ-БГ фотографи, нито дори с нередовно снимащите. Казано най-просто, журито ни се състои от хора, които разбират от фотография и визуални изкуства, но не снимат и не публикуват за МТБ-БГ. За сравнение, ако бяхме поканили за жури някои от авторитетните фотографи в МТБ средите, те би трябвало да се оценяват едни други, в същото време и да не оценяват собствените си снимки… би станала голяма бъркотия. Затова предпочитаме такива хора да ни изпращат снимки, а оценяването да става от по-външни за фотографската МТБ сцена хора.

Ето ги формулите за определяне на оценката в конкурса (обновено на 14 април 2013 г.!):

Оценка за всяка от номинираните снимки:

Оценка = оценка на журито + оценка в сайта + оценка форум + оценка Facebook

Оценка на журито = (сбор от оценките по десетобалната система на всеки член на журито)/бр. членове на журито

Оценка в сайта = оценката в галерията х2 (защото там оценката е по петобалната система)

Оценка във форума = (бр. гласове за снимката/общ бр. гласове в анкетата)х10

Оценка Facebook = (бр. харесвания на снимката/общ бр. харесвания за всички снимки)х10

Сигурни сме, че в момента подобна система за оценяване ви изглежда прекалено сложна, но пак повтаряме, че с нея целим две неща:
1. Да обхванем аудиторията на всички места, където се намира тя.
2. Да пресечем, доколкото е възможно, всякакви опити за измами в гласуването, манипулиране на резултатите и т.н. Разбира се, можете да агитирате навсякъде за подкрепа за ваша снимка, но не забравяйте, че тя ще трябва да получи и висока оценка от журито, за да стане победител. Публиката (чрез трите си подгрупи) и журито (от трима души) имат еднаква възможност да влияят върху крайния резултат.

Е, надяваме се, че сме успели да заинтригуваме както тези от вас, които снимат, така и тези, които обичат да гледат снимките. И в двата случая се надяваме да бъдете активни, кажете и на ваши приятели, които биха имали интерес към конкурса. Не забравяйте, че на практика „събирането“ на снимки за номинациите вече започна, а снимката за настоящата седмица ще е първата, която автоматично ще бъде номинирана за първото издание на конкурса. Очакваме и вашите снимки, а на тези, чиито творби ще бъдат номинирани, пожелаваме успех!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>