Платени обяви в MTB-BG.com

Уважаеми потребители на форума и сайта,

Както показва името на статията, от 1 февруари 2013 г. ще предложим една съвсем нова услуга – платени обяви във форума, в специален раздел, намиращ се над сегашния раздел „Пазар“ (който ще остане и занапред раздел за безплатни обяви).

Идеята за такива обяви датира отдавна, поне от преди 2 години, но досега все не ни оставаше време да я реализираме. В тази връзка започвам и с извинение за това, че през 2013 г. услугата „Платени обяви“ съвсем няма да е съвършена – купуването на такива обяви ще отнема известно време, а плащането за тях ще е възможно само по банков път. Причината за тези неудобства е, че нямаме никаква представа дали ще има интерес към тази услуга и какви приходи ще генерира тя. Ако се окаже, че доходността от нея е добра, това директно ще доведе до създаване на много по-удобна система за обяви (както платени, така и безплатни), до въвеждане на повече и по-удобни начини на плащане и т.н. Ако обаче услугата се ползва рядко и епизодично, няма да е рентабилно да влагаме време и ресурси в нея, а такива ще са нужни в големи количества, ако искаме да я видим във вида, в който си я представяме.

Както и да е, приемете, че 2013 г. ще е пробен период за тази услуга, който ще определи как ще се развие тя по-нататък.

Има една група хора, които вероятно ще са доволни от новата услуга – това са официалните търговци (производители, вносители, магазини и т.н.). Досега те имаха достъп до форума с търговски цели само чрез банерите. От  1 февруари всеки официален търговец ще може след заплащане на съответната такса, да публикува както обяви за конкретни продукти, така и рекламни/сборни обяви за много продукти, или за промоции/намаления и т.н. Смятаме, че по този начин както те ще имат много по-директен достъп до аудиторията на форума, при това без да се смесва търговското съдържание с общото, така и потребителите във форума ще могат лесно да намират горещи оферти и продукти на добра цена от един или друг магазин, решил да ползва услугата.

Има и една друга група хора, които на първо време ще са недоволни от услугата. Това са хората, които можем да наречем неофициални търговци – лица, които досега ползваха или се опитваха да ползват пазара на форума за търговска дейност с цел печалба (например продажба на внесени от чужбина употребявани или нови велосипеди, компоненти, аксесоари и екипировка), използвайки „прикритието“ на това, че са физически лица, нямат търговска регистрация и успяват да „минат метър“.  Занапред те ще трябва да ползват платените обяви за осъществяване на дейността си. Всъщност никого не караме насила да ползва новата услуга, но със сигурност ще спираме с всички средства неофициални търговци, които се опитват да ползват безплатните обяви. Те никога не са били предназначени да обслужват тях, а само обикновените потребители, които искат да продадат караните лично от тях продукти, когато са си купили нови например.

В тази връзка въвеждаме ясни и точни критерии за това кое смятаме за професионална търговия. Можете да ги видите в края на темата. Всеки, който надвишава тези критерии, за продуктите, които ги надвишават, ще трябва или да ползва платени обяви, или да ги продава на друго място. Критериите са изработени така, че дори за хора, които сравнително често сменят велосипеди и компоненти по тях, да не създават прекомерни ограничения и затруднения. Въпреки това, ще има случаи, когато и хора без търговски намерения ще надвишат критериите и ще трябва да ползват платените обяви – извиняваме им се за това, но се надяваме да разберат, че ако направим изключение за тях, веднага ще се възползват и неофициалните търговци.

Между другото, публикуването на обяви в новия раздел ще е по негови специални правила и в някои отношения те са по-изгодни от безплатните. Например, платените обяви ще се изтриват 2 месеца след публикуването им, но през целия този период ще могат да бъдат избутвани нагоре веднъж на всеки десет дни, т.е. доста по-често от безплатните. Освен това избутването ще става с отговор на автора в темата, което за мнозина е по-лесно. В известна степен очакваме платените обяви да генерират и повече сигурност и сериозност, поне от страна на продавачите. Когато си си платил за услугата и знаеш, че не си напълно анонимен, имаш по-голям стимул да бъдеш коректен. Освен това, ако повечето автори на платени обяви реализират доход чрез тези продажби, те очевидно не могат да си позволят да мамят, размотават или по друг начин да са некоректни към клиентите си.

Заради всичко това платените обяви може да се окажат предпочитано средство за продажба и за хора, които не надвишават критериите за професионална търговия, нито имат търговски намерения, но искат по-лесно и  бързо да продадат скъп велосипед или компонент.

Впрочем какво ще се окаже и какво няма, времето ще покаже. Важното е, че от 1 февруари започваме, а дотогава можете да се подготвите по темата „Платени обяви“ с помощта на следните връзки:

Правила и условия за публикуване на платени обяви в MTB-BG.com

Съвети и препоръки при използването на секцията Платени обяви в MTB-BG.com

Различни видове примерни обяви

Често задавани въпроси

Всички обяви, публикувани преди 1 февруари 2013 г., които надвишават критериите за професионална търговия, ще бъдат оставени активни до момента на автоматичното им изтриване, но ще бъдат взети предвид при определяне на мерките спрямо техните автори след тази дата. Казано по-просто, това означава, че ако сте продавали през януари три велосипеда на старо, обявите няма да бъдат изтрити на 1 февруари, а ще останат активни до позволения в правилата срок. След това обаче, ако не са продадени, само за два от велосипедите ще може да бъдат пуснати отново безплатни обяви – третият, а и всеки следващ, ще трябва да бъде с платена обява.

А ето какви са и критериите за професионална търговия:

За професионална търговия се считат всички случаи, в които:

  1. Потребителят публикува за продажба повече от един нов велосипед или рамка в рамките на 1 година.
  2. Потребителят публикува за продажба повече от един нов компонент/аксесоар в рамките на 1 месец.
  3. Потребителят публикува за продажба повече от два употребявани велосипеда или рамки в рамките на 1 година
  4. Потребителят публикува повече от  пет употребявани компонента/аксесоари в рамките на 1 месец.
    Изключение от това правило се допуска в случаите, когато се продава цял велосипед на части. Тогава е допустима продажбата на повече от пет компонента/аксесоари в рамките на 1 месец, но трябва да е изрично указано в обявите, че случаят е такъв, да има връзка между отделните обяви и потребителят да може да докаже (чрез снимки и др. средства), че става дума за частите на един и същи велосипед. В този случай се прилага и правилото на т.3, т.е. подобно изключение е възможно само два пъти в рамките на 1 година.
  5. Потребителят действа като регистриран търговец (магазин, вносител, производител и т.н.) или негов представител, независимо от организационната му форма (ЕТ, ЕООД, ООД, АД, ЕАД и т.н.). В тези случаи той винаги трябва да публикува обявите си в платената секция.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>