Спортни новини #46

Вести за отборите и състезатели през 2013 г. – Giant Factory Off-Road Team; Сам Хил премина към Team CRC/Nukeproof; Блажа Клеменсич ще кара за Calcit Bike Team.

Giant Factory Off-Road Team през 2013 г. ще включва както добре познати имена, така и нови попълнения. Една от най-големите звезди на отбора остава британецът Дани Харт, чиито сезон през 2012 г. бе прекъснат от контузия (извадено рамо), но младият спускач няма търпение за откриването на СК на родна земя. Компания по DH трасетата ще му правят Андрю Нийтлинг (ЮАР) и Марчело Гутиерес Вилегас – 22-годишен колумбиец, който на Световното първенство през 2012 г. зае респектиращата десета позиция.
В отбора през 2013 г. ще намерят място и няколко състезатели, чиито имена сме свикнали да свързваме предимно с ХС дисциплините. Това са Адам Крейг, Карл Декер и Кели Емет. Те не са в отбора Giant Pro XC, а във Factory Off-road, защото през следващия сезон ще наблягат основно на ендуро състезанията, където и досега имаха силни изяви. Компания ще им прави и младият австралиец Джош Карлсон, който също има добри резултати на ендуро сцената.

Сам Хил (Австралия), едно от най-големите имена в спускането през последното десетилетие, през 2013 г. отново ще е в нов отбор. Това е тимът на ChainReactionCycles/Nukeproof. Със звезда като Хил успешният и досега отбор се надява да постигне още по-добри резултати през следващия сезон. Тази промяна обаче е свързана и с отпадането на някои от досегашните членове на тима – Мати Леиконен, Люис Буканан и Алекс Бонд. Тяхната по-нататъшна съдба още не е ясна, нито тази на отбора Specialized-Monster Energy, където до момента караше Сам. Като съотборници на Хил в CRCycles/Nukeproof остават Джо Смит и Мат Симъндс.

В Pinkbike можете да прочетете и интересна статия с много подробности относно смяната на отборите за австралиеца: http://www.pinkbike.com/news/Inside-Sam-Hills-Move-to-Team-CRCNukeproof.html (на англ. език)

Една от най-силните ХС състезателки на Словения, Блажа Клеменсич, през 2013 г. ще кара за отбор от своята страна – Calcit Bike Team. Блажа записа два подиума в СК и 10-то място в Световното първенство през изминалия сезон с тима Felt Ötztal X-Bionic, но той прекратява съществуването си, което доведе и до ново „работно място“ за Клеменсич, което на всичкото отгоре е съвсем близо и до дома ѝ. Опитната състезателка не само ще участва в големи състезания, но ще помага и в детските обучителни програми на клуба, в чиито отбор се числи.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>