Спортни новини #47

Вести за отборите и състезатели през 2013 г. + още няколко кратки новини.

Британската ХС състезателка Ани Ласт преминава през 2013 г. в отбора Trek Factory Racing, който доскоро съществуваше под името Subaru-Trek. Ласт ще навърши едва 23 години през 2013 г., но вече може да се похвали с отлични резултати, включително осмо място на Олимпийските игри в Лондон, 4 място в категория до 23 г. на Световното първенство 2012 и седма позиция в крайното класиране за СК през миналия сезон. Освен това Ани спечели и първия старт за СК в дисциплината крос-кънтри елиминации в Хуфализе през 2012 г. Освен нея, нови попълнения в тима са Дан МакКонел и Ребека Хендерсон, наред с досегашните имена – Сам Шулц, Емили Бати, Ръсел Финстервалд, Хедър Ирмигър и Джереми Хорган-Кобелски.

След драмата с напускането на Аарън Гуин, международният отбор Trek World Racing обяви обновения си състав за 2013 г. Двамата топ-състезатели, привлечени в него, са Брук МакДоналд (Нова Зеландия) и неговият сънародник Джордж Браниган. Брук е състезателят с повече опит, който през 2012 г. успя да постигне и първата си победа в СК, наред с няколко подиума преди това. Браниган е все още развиващ се талант, но с голям потенциал. Такъв е и британецът Грег Уилямсън, който за пръв път ще кара за професионален отбор. Грег направи впечатление с две влизания в топ 20 на СК през миналия сезон. Най-млад, но с най-много стаж в тима, остава американецът Неко Мулали, който също подобрява представянето си с всеки изминал сезон. С подобен състав Trek World Racing определено запазва шансовете си да бъде за пореден път сред най-успешните отбори в СК.

Commencal добави в отбора си по спускане талантливия състезател Реми Тирион, който ще допълни тима Riding Addiction. Там компания ще му правят и досегашните членове – Мириам Никол, Жетан Руфин и Тибо Руфин. Отборът обяви и партньорство с BOS по отношение на окачването, което у по-отдавнашните почитатели на спускането няма как да не навее спомени за епохата на Sunn, когато Макс Комансал и Оливие Босар работеха заедно в един от най-доминиращите отбори за всички времена.

Седем месеца след ужасното падане във Вал Д’Изер, където счупи крака си, австралийската състезателка Трейси Хана не само е отново на крака, но и на педали, и е готова да започне сезон 2013 още по-мотивирана отпреди. Както и през миналата година, Трейси ще е в един отбор с брат си Мик Хана – тимът е United Ride, а негови главни спонсори са Morewood  и Hutchinson. Повече подробности за възстановяването на Трейси, както и един кратък, но забавен видеоклип, можете да видите тук: http://www.pinkbike.com/news/Tracey-Hannah–Back-on-her-feet.html

Легендата в спускането Никола Вуйо (Франция) обяви, че с подкрепата на Lapierre ще участва във всички кръгове на Enduro World Series през 2013 г. Това поприще не е съвсем ново за неколкократния световен шампион, който след оттеглянето си от активна състезателна дейност продължи да участва в отделни състезания, включително такива по ендуро DH. „Сега обаче ще трябва отново да тренирам сериозно“, сподели Вуйо по повод новото си състезателно увлечение.
Компания в някои от европейските кръгове по ендуро ще му правят и съотборниците от тима по спускане на Lapierre – Сам Бленкинсоп, Лоик Бруни, Лори Вержие и Емерин Раго.

Scott привлече изгряващия ХС състезател от ЮАР Филип Байс, осигурявайки му професионален спонсорски договор, включващ велосипед, заплата и т.н. За младия Байс това е голяма крачка напред в кариерата, но и напълно заслужена, тъй като през 2012 г. той стана континентален шампион за Африка, финишира на 15 място в кръг от СК и дори взе участие в Олимпийските игри. За последното, както и за цялостното си развитие като състезател, Байс отдаде почит към загиналия трагично негов сънародник Бъри Стендър – благодарение на точките, спечелени от Стендър, в квотата на ЮАР за Олимпиадата е имало място и за Филип. Може да се каже, че досега 24-годишният южноафриканец бе с полупрофесионален статут, така че с подкрепата на Scott той се надява да увеличи значително успехите си.

Като стана дума за Бъри Стендър, в негова памет бе създадена фондация, носеща името му, която ще работи за увеличаване на безопаснотта за колоездачи, пешеходци и маратонци по пътищата на ЮАР. В момента там подобни инциденти не са рядкост. Фондацията ще се стреми както да осигури информираност за тези проблеми, така и да предизвиква промени в законодателството. Сайтът на фондацията, който все още се подготвя, е на адрес: http://www.burrystanderfoundation.org/

И още една новина в тази връзка – Кристоф Заузер и Ярослав Кулхави обявиха, че ще карат като отбор в многоетапния маратон Cape Epic, който ще се проведе за пореден път в ЮАР през месец март. Двамата съотборници в тима на Specialized посветиха участието си в памет на Бъри Стендър, който също караше за американския производител. Високото ниво на двамата спортисти автоматично ги нарежда сред фаворитите за титлата в Cape Epic 2013.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>