3 Mountains Ultra – маратон с дължина 120 км на 29 септември

Както стана ясно покрай маратона Узана 100, от тази година в България най-сетне имаме и състезания от такъв тип – с дълги еднодневни маршрути. Всъщност първата такава надпревара, която бе обявена, е именно маратонът 3 Mountains Ultra. Както личи и от името, това ще е каране от типа „ултрамаратон“ с дължина на трасето 120 км, по подобие на един пролетен старт в Тасос, който също стана популярен в България. Всъщност нека не се забиваме в термини и понятия – най-важното е, че се очаква това да е поредното приятно състезание, организирано от британската МТБ общност в Банско, която е доста активна и в карането, а по отношение на събитията има тригодишен опит с „Път за никъде“. Сега обаче участниците ще трябва да се подготвят за доста по-сериозно изпитание, което ще ги преведе по склоновете на трите планини, които се срещат в района на Банско и Разлог – Пирин, Рила и Родопите.


Ето как изглежда маршрутът за тези, които имат GPS апарати:
Следи във формати gpx и gdb, архивирани в zip файл
Линк към външен сайт: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=xpxlpsfhohfqnzkp

Датите за събитието са 28-30 септември, като същинското състезание е на 29 септември със старт в 7:00 ч. Заради този ранен график (съвсем закономерен с оглед дистанцията и вече не толкова големия ден) записването на място и техническата конференция са изтеглени за петък, 28 септември – от 18:00 до 22:00 ч. За тези, които нямат никакъв шанс да дойдат от петък, е предвидено и записване в последните минути преди старта – от 5:30 до 6:30 ч в събота. Неделя е предвидена като ден за почивка и разпускане, като в района не липсват хубави места за допълнително каране, стига да са ви останали още сили.

За трите дни на състезанието организаторите предлагат нощувки в три хотела на преференциална цена – 15 лв. на легло. Това не включва закуска, но такава може да бъде заявена срещу доплащане. Ето връзки към страниците на въпросните хотели:
http://www.avalonbguk.nvs-hotels.com/
http://www.pisteandpeaks.com/

http://www.valentinaheights.com/index.html

Състезателните категории са следните:
16 – 20 г.
21 – 30 г.
31 – 40 г.
41 – 50 г.
Ветерани 51+ г.
Жени

Ще има и контролни постове, през които състезателите ще трябва да преминат до определен час. Който не успее, ще трябва да прекрати участието си – както знаете, това се прави изцяло с оглед безопасността на участниците. Ето и другите важни изисквания към тях:
– задължително да носят каска
– задължително да разполагат с фар/челник
– задължително да носят мобилен телефон в себе си

Таксата за участие е 40 лв. и включва застраховка, вода и енергийни гелове/храна на подкрепителните пунктове.

При регистрацията в петък вечерта всеки участник ще получи и кратки инструкции за следващия ден, с които е добре да се запознае подробно преди да стартира.

Повече подробности можете да намерите в сайта: http://bansko-mtb.com/en/category/three-mountain-ultra/

Следете и темата във форума на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=119921

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>