Супермаратон Ком-Емине 2012 – 1 септември

Ден пети: заслон „Орлово гнездо“ – хижа „Партизанска песен“

След най-тежкия етап за цялото състезание изглежда, че имаме силен фаворит за крайната победа и това е Николай Георгиев. Той финишира с време 8:15 ч и с преднина 1:04 ч пред Фьодор Драголов и Цветомир Младенов, които завършиха заедно с време 9:19 ч.


Снимка: Васил Василев

Това означава, че ако не се случи нещо извънредно, Ники ще може да кара съвсем спокойно до морето и натрупаната в двата високопланински етапа преднина би трябвало да му стигне. Допълнително предимство за него се явява наличието на GPS апарат, което би трябвало да го предпази от фатални обърквания на маршрута. Фьодор например няма такъв уред и дори да кара по-бързо в следващите етапи, рискува да обърка трасето – тези, които са чели разказите за множеството преходи Ком-Емине, знаят, че именно в тези части рискът от изгубване е най-голям, а маркировката е най-лоша.

Между другото, победителят днес също е имал проблеми – както леко объркване около заслон „Ботев“, така и ухапване от овчарско куче около хижа „Тъжа“. Въпреки това и днес усмивката не слезе от лицето му и в края на деня Ники не изглеждаше нито изтощен, нито отегчен.

Интересна подробност е, че точно в средата на състезанието участниците се озоваха и на няколко километра от географския център на България, който е в Узана. Можем смело да кажем, че състезанието е преполовено.

Денят днес беше дълъг, много дълъг за някои – дори в 19:00 ч все още имаше хора, които не бяха финиширали. Дори Уоутър завърши с време 7:45 ч при дължина 65 км – необичайно ниска средна скорост, която свидетелства за трудността на терена по върхове като Купена, където се слиза по въже.

Друго доказателство е състоянието на обувката на Райко Стефанов, която още вчера започна да „сдава багажа“, а днес окончателно се разпадна. Ще си позволя отново да цитирам Уоутър, който каза: „Ходенето беше толкова трудно, че чак беше интересно.“

Ранният старт в 5:00 ч сам по себе си бе изпитание – никой не изглеждаше съвсем наспал се и отпочинал, а цял час каране по тъмно също забави темпото, въпреки че в тези отсечки се караше по черни пътища. Това обаче бе необходимо зло, за да може всеки да има достатъчно време, за да приключи по светло.

И днес техничните карачи бяха възнаградени с някои доста хубави пътеки, включително тази от хижа „Мазалат“ до м. Корита – една от най-хубавите вълнообразни пътеки, които съм карал – тясна, със завои, корени и други интересни моменти.

Над нея, по високите била, теренът бе доста по-сложен, но за много хора това бе добре дошло. На горната снимка виждате Стилян Стоев от „Исполин“, а съотборникът му Николай Коев днес завърши четвърти.

Между другото, днес бе денят с най-мощна агитка – повече от 10 габровци се бяха качили до хижа „Мазалат“, за да посрещнат и окуражат участниците. Към тях се присъединиха и хора, дошли от други места, включително топ ХС състезатели като Тодор Ангелов и Васил Василев. Част от тях останаха и за вечерта, която се очертава забавна. За щастие утре стартът ще е по-късно – чак в 8:00 ч, за да може състезателите да се възстановят по-добре.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>