Супермаратон Ком-Емине 2012 – 31 август

Ден четвръти: хижа „Момина поляна“ – заслон „Орлово гнездо“

За мен лично днес бе един от най-хубавите етапи. На подобно мнение бе и Уоутър Клепе, който макар и да не се състезаваше, караше бодро най-отпред и първите му думи бяха: „Това е един от най-хубавите дни на колело в живота ми!“.

Аз тръгнах от Беклемето в обратна на състезателите посока, за да ги пресрещна, но от някого получих съвет да скрия колелото си някъде около вр. Козя стена и да продължа нататък пеша. Така и направих, но когато се озовах на една междинна седловина с изглед към хижа „Козя стена“ и пътеката към нея, буквално ми се доплака, че не бях домъкнал байка си тук.

С други думи казано, етапът изоблистваше от технични високопланински пътеки, а местата, през които минах, са едни от най-красивите, които съм посещавал. Днес направо завидях на участниците в Супермаратона Ком-Емине!

Едва ли обаче всички са видели етапа по този начин. Както всяко високо било, и по това имаше доста места, изискващи носене и тикане на велосипеда, дори когато се следваха подсичащите пътеки (по самия ръб просто няма смисъл да се кара на повечето места). Това е и основната причина в този етап да настъпят сериозни размествания в класирането. Другата причина са объркванията на маршрута.

От такова изгубване пострада например Александър Василев, който днес изгуби може би около 2 часа заради грешка в навигацията. Сашо първо се спуснал на север, после на юг и чак от третия път уцелил правилната пътека на изток. Така той завърши чак на шесто място със сериозно изоставане и ще трябва да се бори доста, за да си върне добрата позиция, която имаше във временното класиране до вчера.

Като цяло надпреварата днес доста се разтегли във времето – етапът бе един от най-късите, около 45 км, но отчетените времена бяха най-дългите до момента. Причина за това отново е тежкият терен, при който дори тези, които караха уверено надолу, не можеха да го правят с твърде висока скорост.

Между другото, днес същинският старт бе даден едва в 7:45 ч, защото участниците трябваше да се изкачат обратно от хижа „Момина поляна“ до билото. Тези допълнителни километри не са отразени във времената им, но със сигурност са се отразили на краката им.

Както споменах, във временното класиране настъпиха някои сериозни размествания. Пръв днес завърши Николай Георгиев с време 5:40 ч. Той бе с 18 минути по-бърз от Фьодор Драголов (Drag), който при хижа „Козя стена“ бе останал чак на трета позиция след Цветомир Младенов, но успя да го задмине след това в последните няколко бързи километри от Беклемето до заслон „Орлово гнездо“.

Днешното класиране на фона на първите три дни ясно показа силните и слабите страни на отделните фаворити. Фьодор е много бърз на по-леки терени, но пътеките в Централен Балкан дават сериозно предимство на тези, които карат технично надолу. Така Ники Георгиев се изстреля начело във временното класиране, следван от Фьодор (7 минути разлика), а Цецо Младенов засега е фаворит за третото място след стабилно каране във всичките 4 дни.

Николай Коев и Стилиян Стоев, и двамата от габровския клуб „Исполин“, днес завършиха заедно на 4-то/5-то място. И двамата карат със стабилно темпо и привидно не си дават много зор, но може би това е просто част от тактиката им, така че да пестят сили за следващите етапи.

Маратонецът Иво Стамболиев днес за пръв път успя да изпревари част от участниците и даде най-доброто си време за етап до момента. В някои части от маршрута той имаше очевидно предимство, особено когато решеше да потича по скалистия терен. Всъщност малко преди Беклемето той беше на шеста позиция, но по равните черни пътища до заслона още няколко колоездачи го застигнаха. В крайна сметка девето място за него.

Въпреки тежкия етап, не се забелязваха намусени физиономии край заслон „Орлово гнездо“ – такмо обратното, всички пристигаха с усмивка. Е, и с малко умора може би. 🙂

Утре ни очаква най-тежкият етап – от заслона през вр. Купена и вр. Ботев до хижа „Партизанска песен“ – много тежък терен в първата половина и със сериозна дължина – към 70 км. Поради това и стартът е изтеглен с 1 час напред – състезателите ще потеглят по тъмно в 5 ч сутринта.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>