Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#7, DHI#6 във Вал д’Изер, Франция

Тази година календарът на СК е малко странен, най-вече заради Олимпийските игри, поради което още в края на юли станахме свидетели на последния кръг в дисциплината крос-кънтри и на предпоследния в спускането. Домакин на състезанията бе френският курорт Вал д’Изер.


Трасето за крос-кънтри бе с формата на осморка, интересно и удобно за гледане, но не толкова технично и трудно както в предишните три кръга. Това за спускане бе късо, стръмно и интензивно, доста каменисто, и всъщност се оказа много по-трудно от очакваното. Почти всички състезатели отбелязаха това. На много места то изглеждаше като естествена алпийска пътека, значително по-тясно от повечето DH писти, които виждаме напоследък. Множеството серпентини, завои с обратен наклон и скокове/падове като че правеха намирането на ритъм трудна задача, а при времена под две минути и половина всяка грешка се наказваше с по-задни позиции в класирането.

ХСО жени

1 Гун-Рита Даале (Норвегия) Multivan Merida Biking Team 1:32:07
2 Жули Бресе (Франция) BH – SR Suntour – Peisey Vallandry 0:00:46
3 Ани Ласт (Великобритания) Milka Brentjens MTB Racing Team 0:01:09
4 Емили Бати (Канада) Subaru – Trek 0:01:34
5 Джорджия Гоулд (САЩ) Luna Pro Team 0:02:26
6 Забине Шпиц (Германия) Sabine Spitz Haibike Team 0:03:13
7 Елизабет Осл (Австрия) Ghost Factory Racing Team 0:03:33
8 Естер Зюс (Швейцария) Wheeler – Ixs Team 0:04:05
9 Катерин Пендрел (Канада) Luna Pro Team 0:04:48
10 Катерина Наш (Cze) Luna Pro Team 0:05:06

Втората победа за сезона издигна Гун-Рита Даале до 2-рото място в крайното класиране за СК през 2012 г. Тя се изравни и с Джули Фуртадо по най-много спечелени СК – общо 28. Норвежката състезателка достигна до първото място в стила, който бяхме свикнали да виждаме от нея преди няколко години, когато тя напълно доминираше световната ХС сцена при дамите. Гун-Рита поведе от старта и до края само увеличаваше преднината си, превъзхождайки съперничките си при техничните изкачвания и спускания.

Катерин Пендрел си бе осигурила победата в крайното класиране още преди този кръг, но причината за деветото ѝ място не е някакво отпускане, а грешка при старта (по-точно на първия завой), където Пендрел се оказа блокирана и доста състезателки я изпревариха, оставяйки я в догонваща позиция.

Жули Бресе за пореден път показа, че този сезон е много силна и ще бъде основен претендент за олимпийската титла.

За Ани Ласт пък това е най-доброто класиране до момента и при положение, че тази британска надежда е съвсем млада, можем тепърва да очакваме добри резултати от нея.

За жалост от състезанието отсъстваше Мая Влозчовска, която счупи крак при тренировка за Олимпийските игри, така че ще пропусне и тях.

Крайно класиране за 2012 г.:
1. Катерин Пендрел – 1290 т.
2. Гун-Рита Даале – 1048 т.
3. Катерина Наш – 954 т.

ХСО мъже

1 Нино Шуртер (Швейцария) Scott – Swisspower MTB Racing Team 1:34:03
2 Лукас Флюкигер (Швейцария) Trek World Racing 0:00:13
3 Марко Аурелио Фонтана (Италия) Cannondale Factory Racing 0:00:33
4 Мануел Фумик (Германия) Cannondale Factory Racing 0:01:17
5 Хосе Антонио Хермида (Испания) Multivan Merida Biking Team 0:01:22
6 Флориан Фогел (Швейцария) Scott – Swisspower MTB Racing Team 0:01:49
7 Бъри Стендър (ЮАР) Specialized Racing 0:02:16
8 Ралф Наф (Швейцария) Multivan Merida Biking Team 0:02:28
9 Стефан Темпие (Франция) TX Active Bianchi 0:02:54
10 Серджо Гутиерес (Испания) Wildwolf – Trek Pro Racing 0:03:08

Нино Шуртер направи това, което се очакваше от него след един толкова силен сезон. Неговата победа също бе категорична – той заемаше лидерската позиция от началото до края. Все пак в средата на състезанието той бе застигнат от Фогел и Фонтана, но след това съотборникът му падна и не успя да се завърне в челото. Фонтана удържа до последната обиколка, където Шуртер атакува, за да пресече сам и необезпокояван финалната линия, с което приключи на първо място и в крайното класиране. След състезанието швейцарецът обясни, че тактиката му е била да наложи супер-бързо темпо при старта, знаейки че така ще затрудни двама от основните си конкуренти – Бъри Стендър и Жулиен Абсалон.

Демонстрирайки такава силна форма, Шуртер отправи ясно послание и за олимпийския старт след 2 седмици, но това не означава, че състезатели като Бъри Стендър, Ярослав Кулхави, Жулиен Абсалон и др. просто ще се примирят с това положение.

Крайното класиране за СК през 2012 г. изглежда така:
1. Нино Шуртер – 1200 т.
2. Бъри Стендър – 1058 т.
3. Ярослав Кулхави – 865 т.

DHI жени

1 Рейчъл Атертън (Великобритания) GT Factory Racing 0:02:38.97
2 Емелин Раго (Франция) MS Mondraker Team 0:00:01.49
3 Флориан Пужин (Франция) Scott11 0:00:03.12
4 Мириам Никол (Франция) Commencal / Riding Addiction 0:00:04.25
5 Манон Карпентър (Великобритания) Madison Saracen Downhill Team 0:00:04.90

В предпоследния кръг за 2012 г. вече бе ясно, че основната битка за първото място в крайното класиране е между Рейчъл Атертън и Емелин Раго. И засега шансовете са на страната на Атертън, която извоюва четвърта победа през този сезон и води във временното класиране с преднина от 80 т. Раго обаче също е изключително бърза и агресивна състезателка, световен шампион за 2011 г., така че всичко е възможно в последния кръг.

Още повече, че не един и двама топ-атлети вече са извън борбата заради контузии. Най-пресният пример е именно при жените във Вал д’Изер, където Трейси Хана падна лошо по време на тренировките и счупи крак и ключица. Самата Рейчъл Атертън също имаше падане сутринта преди старта и се наложи да потисне болките в стомаха си, за да се пребори за победата.

DHI мъже

1 Брук МакДоналд (Нова Зеландия) MS Mondraker Team 0:02:19.48
2 Джий Атертън (Великобритания) GT Factory Racing 0:00:00.50
3 Джош Брайсленд (Великобритания) Santa Cruz Syndicate 0:00:00.68
4 Грег Минар (ЮАР) Santa Cruz Syndicate 0:00:00.87
5 Аарън Гуин (САЩ) Trek World Racing 0:00:01.37
6 Мик Хана (Австралия) Hutchinson United Ride 0:00:01.89
7 Марк Бомонт (Великобритания) GT Factory Racing 0:00:02.11
8 Камерън Коул (Нова Зеландия) Lapierre International 0:00:02.30
9 Реми Тирион (Франция) Labyrinth Shimano Racing Team 0:00:02.45
10 Андрю Нийтлинг (ЮАР) Giant Factory Off-Road Team 0:00:02.64

Колкото и трудно да е за вярване, Аарън Гуин не е на първо място! Не е дори на второ или трето, а чак на пето! Дори това е достатъчно, за да си представите колко трудно, коварно и непредсказуемо бе трасето във Вал д’Изер. Времето на Гуин всъщност бе много добро, но имаше и по-добри. На това трасе разликите най-често бяха в стотни от секундата. Американецът, който вече е сигурен победител в крайното класиране, стартира рано заради падане в квалификацията, при което контузи и ръката си. Той сподели, че в долната част вече е поизгубил сили и е намалил малко скоростта, за да завърши без грешки и премеждия.

А от такива не бе застрахован никой. Стартовият списък бе доста интересен и различен от обичайното. Много от топ-състезателите или паднаха в квалификацията, или пък спукаха гума. На финала също имаше три особено стряскащи падания – на Лоик Бруни, Дамиен Спаньоло и Ник Беер. Сам Хил също падна, след като предната му гума просто изчезна изпод него при един завой.

Така в крайна сметка най-бързо и с най-млко грешки (всъщност нямаше никакви) премина по трасето новозеландецът Брук МакДоналд, за когото това е първа победа в СК. Иначе Брук е сърцато момче, което винаги кара бързо и агресивно – още е млад, а силните класирания не са нещо ново за него, но досега първото място му убягваше. Отлични карания направиха и Джий Атертън и Джош Брайсленд, който най-сетне се качи отново на подиума.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>