Медиен преглед – Автоматично регулиращ се заден амортисьор от Rock Shox за Lapierre

Електрониката навлиза все повече в планинското колоездене и след проекти или готови продукти като Simon на Cannondale, Di2 на Shimano, коментираното много напоследък електронно окачване на Fox и др., дойде време и Rock Shox да се отчетат с нещо по темата. И това нещо е доста интересно. Името му е E.I Shock и засега право за използването му имат само Lapierre, Ghost и Haibike (и трите марки са част от групата Accell), като само френската компания е готова и с реални байкове, които показа за 2013 г.

Самата система представлява съвкупност от акселерометри, разположени в долния и горния край на вилката, централен команден уред, монтиран на лапата, датчици за каданса в средното движение и малък електрически мотор, прикрепен към шока, който регулира настройките за сгъването му (т.нар. компресия). При минаване през препятствие сензорите на вилката изпращат информация до командния модул, който отчита силата и вида на удара, взима предвид дали е налице педалиране, или не, избира съответната настройка и изпраща командата до задния амортисьор. Всичко това се случва в рамките на 1/10 от секундата, което обикновено е по-малко от времето, за което задното колело ще достигне същото препятствие. По този начин шокът вече е настроен за преминаването през него.

Като цяло има 4 настройки на шока за четири основни типа натоварвания:
1. Педалиране без въздействие откъм терена – заключен
2. Педалиране + малко въздействие откъм терена – средно положение на компресията
3. Педалиране + силно въздействие откъм терена – напълно отворена клапа на компресията
4. Без педалиране – напълно отворена клапа на компресията.

Предвидени са също така и възможности за ръчна настройка на шока при отказ на системата (например ако свърши батерията), както и за промени в чувствителността на сензорите (по-точно в реакцията на системата към информацията от тях).

С едно зареждане на батерията, което отнема около 3 часа, системата издържа около 25 часа каране.

Повече можете да прочетете в следните източници:
http://www.bikeradar.com/news/article/lapierre-and-rockshox-launch-auto-adjust-suspension-34390/ (на англ. език)
http://www.pinkbike.com/news/ei-and-RockShox-Show-Electronic-Shock-2012.html (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/06/30/rockshox-lapierre-debut-automatic-electronic-rear-suspension-damping/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/07/04/close-up-photos-of-lapierre-x-rockshox-i-e-electronic-automatic-suspension-damping-system/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/06/27/ei-shock-elektronische-daempfer-ansteuerung-von-haibike-ghost-und-lapierre/ (на немски език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>