Медиен преглед – Cannondale 2013: Trigger и Lefty

Американският производител винаги се е ползвал с репутацията на иновативна компания, която не се плаши да експериментира. Един от символите ѝ в това отношение са вилките Lefty, които са с две корони, но само с един крак. Вярвате или не, това са едни от най-леките, корави и добре работещи вилки на пазара и това не е твърдение само на производителя. Постигането на подобни характеристики се крие в самата конструкция на Lefty – наличието само на един крак, но прикрепен към рамката с две корони и с огромна ос за предното колело, прави цялата предница „по-безразлична“ към усукващи натоварвания. Горната тръба е масивна и преминава от кръгло към правоъгълно сечение, а между нея и долната тръба са разположени иглени лагери, които освен за коравината допринасят и за гладкото плъзгане на тръбите една в друга. Всички тези елементи са запазени и при новото поколение Lefty, от което бяха представени три нови модела – PBR, XLR и XLR Carbon. Новост обаче е добавянето на технологията Hybrid Needle Bearing, което най-простичко означава, че освен иглените лагери вътре в тръбите, Cannondale вече са добавили и плъзгащ лагер с гумено уплътнение  в долния край на горната тръба и това е позволило да бъде махнат маншонът върху долната тръба, който години наред бе запазена марка на Lefty.

Друга новост от Cannondale е третият поред модел в тяхната Over Mountain линия, наречен Trigger. Именно той бе използван и като платформа за представяне на новите Lefty. Той е със 120 мм ход (в режим за изкачване ходът намалява на 70 мм) и е насочен към ХС/маратон любителите с подходяща за целта геометрия и лека рамка, направена от въглеродни нишки или алуминиева сплав. Напомняме, че ключов компонент в байковете от типа Over Mountain (в тази група са и моделите Jekyll и Claymore) е специалният заден амортисьор Fox Dyad RT2, който е от типа pull shock, т.е. в покой е сгънат, а при работа се разгъва. Моделът Trigger ще се предлага в три варианта/нива на оборудване.

Повече и по-детайлна информация за новата конструкция и характеристики на еднокраката вилка Lefty, както и за модела Trigger, можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/cannondale-lefty-2013-three-new-models-34378/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/06/23/2013-lefty-forks-stiffer-lighter-stronger-more-durable/ (на англ. език)
http://www.bikerumor.com/2012/06/23/2013-cannondale-trigger-unveiled-new-120-70mm-adjustable-travel-xctrail-mountain-bike/ (на англ. език)
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/new-cannondale-trigger-bolsters-over-mountain-line-34366/ (на англ. език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/06/23/neu-cannondale-trigger-und-cannondale-jekyll-mx-2013/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/06/27/fahrbericht-cannondale-trigger-1-ultimate-review2013/ (на немски език)
http://www.mtb-news.de/news/2012/06/29/vorstellung-und-fahrbericht-lefty-hybrid-carbon-xlr-2013/ (на немски език)

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>