Велокрос с.Мийковци – х. Чумерна 2012

Това традиционно състезание ще се проведе на 30 юни – 1 юли по случай празника на Еленския Балкан. Вижте подробностите, изнесени от организаторите:

Велокрос 
с. Мийковци – хижа „Чумерна”
по случай празника на Еленския Баклан

30 юни
9.00 ч. – извозване на участниците от град Елена до село Мийковци /от горния площад на град Елена/ 
10.00 ч. – старт на велокрос от центъра на село Мийковци 
10.15 ч. – начало на пешеходния поход до хижа „Чумерна”

01 юли
10.00 ч. – старт на велокрос – скоростна отсечка от хижа „Чумерна” до село Мийковци 
12.00 ч. – награждаване на победителите от велокроса в центъра на село Мийковци

Цена на нощувката в хижа „Чумерна”: 8 лв.

Информация: Тур. дружество „Чумерна 1901”, град Елена, тел: 06151/ 25-17 , 0896 693169, 0896 693172

Маршрут първи ден: с. Мийковци – хижа „Чумерна”. Обща дължина – 22 км. Стартът е в центъра на село Мийковци и продължава 4 км по асфалтов път до махала Горни Танчевци. Оттам по черен път се излиза на прохода Елена – Твърдица и по макадамов път се стига до билото на Стара планина. По макадамовия път има две разклонения, като и на двете се завива вляво по посока хижа „Чумерна”. Приблизително време на най-добрите – 2 часа. Маршрутът е добре маркиран. 
Вода: В центъра на село Мийковци има изградена чешма. На 5 км от старта в началото по макадамовия път има също чешма с питейна вода. 

Маршрут втори ден: хижа „Чумерна”- село Мийковци. Скоростна отсечка- спускане с дължина 10 км. Началото на трасето върви по билото на Стара планина /1 км/, като след това прави завой в дясно и се спуска по планински рид в посока село Мийковци. На места има доста стръмни участъци където участниците трябва да са максимално внимателни. Пътеката стига до макадамов път с дължина 5.5 км. Излиза се на асфалтов път, като се завива в дясно за центъра на село Мийковци, където е и финалът на състезанието. Приблизително време на най-добрите – 20 минути. Маршрутът е добре маркиран. 
Вода: в хижа „Чумерна” и в центъра на село Мийковци.

Бъдете толерантни в изпреварването по пътеката!