Обиколка на Витоша 2012 – подробности

Остава по-малко от месец  до 23.06.2012 г., когато ще се проведе 42–рата Скороходна и колоездачна Обиколка на Витоша – 100 км.


Това е едно състезание с изградени традиции и невероятен дух. То обединява скороходци и колоездачи от  България и чужбина. Състезанието  се състои в пълна обиколка около планината Витоша, като дължина на трасето е 100 км, а положителна денивелация е 2000 м. Възрастови ограничения няма! До финала на Обиколката през 2011 г. достигнаха хора на възраст между 12 и 66 години. Участниците са професионалисти и аматьори с различни професии и националности. Те са обединени от предизвикателството и природата.

Голямата новина за скороходците  тази година е, че Обиколката стана едно от квалификационните състезания на Планинския супермаратон на Мон Блан  Ultra-Trail du  Mont-Blanc (UTMB). Този факт ще донесе 2 квалификационни точки на всеки завършил състезанието в контролното време и съответно ще му донесе право за участие в най-големия и най-очакван планински супермаратон в света UTMB 2013.

Стартът  за пешеходците  и тази година ще бъде даден в 0:00 часа на 22.06 срещу 23.06, а на колоездачите малко по-късно в 6:00 часа сутринта на 23.06. Най-бързите скороходци и колоездачи финишират почти по едно и също време  – около 10:00 часа сутринта! Малко по- изморени и още по – доволни да видят финалната линия пристигат и останалите  състезатели, като официално състезанието се закрива в 20:00 часа на 23.06.

В четвъртък, 28.06.2012 г., добре отпочинали и заредени с много истории, всички ще се съберат в клуб MIXTAPE 5, за да видят заедно най-интересните кадри от състезанието и да разкажат своите незабравими моменти!

На 23.06.2012 г. (събота) за 42-ри път ще се проведе Скороходната и колоездачна Обиколка на Витоша – 100км!

Състезанието се състои в пълна обиколка на Витоша по 100-километров планински маршрут.

Организатор:
Клуб „Витоша“ и Магазин АЛПИ

Старт: 23.06.2012 г. (събота) сутринта
» 00:00 часа (полунощ 22-ри срещу 23-ти) за пешеходци
» 06:00 часа за колоездачи

Стартова такса: 15 лв. (за предварително записалите се)

25 лв. (за тези, които се записват на старта)

СТАРТ/ФИНАЛ: Пред резиденция „Бояна“ до входа на Националния исторически музей

ВАЖНО! До състезанието се допускат хора, които предварително или на старта са предали попълнена и подписана декларация и са заплатили съответната стартова такса.

Краен срок за предварително записване:
22.06.2012г. (петък) 16:00 часа!

Предварителното записване става по няколко начина:

1) Онлайн на новия сайт на Обиколката:
http://vitosha100km.bg/user/register

След като се регистрирате на сайта, може да изтеглите декларацията, която трябва да носите попълнена и подписана на старта на 23.06.2012г.

2) На място в магазин АЛПИ:

– ул. „Ворино“ 19

3) На телефон 02 858 19 69

• • • • •

За всички, които не се запишат предварително до 17:00 часа на 22.06.2012 г., таксата при регистрацията на старта ще бъде 25 лева!

Записване на място:
– За скороходци: 22.06.2012 г. (петък), 22:30 – 23:30 часа
– За велосипедисти: 23.06.2012 г. (събота), 04:20 – 05:20 часа

• • • • •

ПРОГРАМА

23.06.2012
00:00 Старт Скороходци
06:00 Старт Велосипедисти
15:00 Награждаване СЪСТЕЗАТЕЛИ
20:00 Закриване на състезанието

 

28.06.2012

20:00 Парти с много снимки, филмчета и истории от състезанието. Поканени са всички!!!

Мястото е клуб *MIXTAPE 5*, бъл. България 1, подлез „Галерия”  (подлеза на НДК)

 


 

Описание на маршрута

Стартът на състезанието е на паркинга пред резиденция „Бояна”. Тръгва се  по бул.“България” по посока на кв. “Бояна”, като се спазват правилата за движение по пътищата. Продължавате по пътя за м. “Златни мостове”. След първия остър завой се отклонявате вдясно по ул. ”Беловодски път”, пресичате внимателно шосето за „Златни Мостове“ и преминавате покрай чешмата “Бяла вода”. След два стръмни завоя по “Слънчевия път” достигате до “Тихия кът” и контролен пост №1 /1050 м н.в./.

Следва спускане по алеята “Св. Иван Рилски” към село Владая. След достигане до първите къщи на селото се намира контролен пост №2 /925м н.в./.

Завивате наляво и продължавате с изкачване по черен път в борова гора. Достигате до стари кариери и се включвате в пътеката за „Златни мостове“, водеща нагоре по Владайската река. След стръмно изкачване по две серпентини достигате до водохващането /1100 м н.в./. Пресичате реката по бял стоманобетонен мост вдясно и следвате алеята, която минава върху водния канал. Движите се по почти хоризонтален път с надморска височина около 1000 м. Указател, че се движите по правилният път са бетоновите шахти, които се срещат на регулярни разстояния. Около два км след моста пресичате павирано шосе и се насочвате отново по канала към х. ”Водно стопанство”. На 500 м след хижата излизате на широка поляна. Следвате маркировката на състезанието и изкачвате кратък, но много стръмен участък до следващата шахта – около 20 м по-високо. Продължавате по хоризонталната алея, високо над селата Мърчаево и Рударци. След около 15 км стигате до входната табела на с. Кладница /1000 м н.в./. Влизате в селото и след 600 м стигате до контролен пост №3.

Продължавате по асфалтов път, спускащ се надясно към язовир „Студена“ /около 5 км/. Преминавате бариерата на горското стопанство и продължавате към ловната резиденция. Около един км по-нататък се отбивате вдясно по асфалтова алея, слизаща към началото на язовир „Студена“. След около един км се отделяте вляво по черен път, маркиран с бели ленти. Пътят се спуска към Кладнишка река, която се влива в язовира /825 м н.в./. С умерено изкачване /до 925 м н.в./ се движите на юг по левият бряг на язовира. Обикаляте един дълбок залив и излизате при бариерата в края на охранявания горски участък и контролен пост №4. В охраняваната зона е недопустимо къпането в язовира!!!

След пресичане на бариерата се излиза на асфалтовия път за с. Боснек. Преминава се през селото и се продължава към с. Чуйпетлово. При първите къщи на с. Чуйпетлово се намира контролен пост №5 /1225 м н.в./ и подкрепителен пункт.

Следва стръмно изкачване по черен път в югоизточна посока до седловината Смильо /1350 м н.в./ и продължително спускане на югоизток до с. Ярлово /1100 м н.в./. Минавате през центъра на селото и непосредствено след училището се отбивате вляво по асфалтов път. 400 м по-нататък стигате до черен коларски път, маркиран с камъни и синя лентова маркировка. Пресичате три рекички и продължавате по гол участък, последван от борова гора. След третата рекичка и кратко спускане започва леко изкачване в ляво, покрай желязна вишка. Следва хоризонтален участък, водещ до разрушен кантон на шосето София – Самоков. Внимателно пресичате шосето и започвате изкачване по асфалтовия път до местността “Брезите” /1150 м н.в./. Когато достигне до разширение на пътя при автобусна спирка на автобус №69, се отклонявате внимателно в ляво. На това място е контролен пост №6.

Продължавате спускането по асфалтова алея, маркирана с бели ленти. След около 500м достигате до двора на телевизионен ретранслатор и се отбивате вдясно по тревиста алея. След около 200 м минавате по тесен мост с носене на колелото и особено внимание! Следва широк черен хоризонтален път през две големи поляни, който пресича р. Железница и пътеката с. Железница – х. ”Физкултурник”. Изкачвате се до началото на алеята “инж. Иван Иванов”. Движите се почти хоризонтално над с. Железница и с. Бистрица. Достигате маркировката с. Бистрица – х. „Алеко“ и тръгвате по нея надолу. На около 250 м свивате отново по алеята и по водния канал се движите над кв. Симеоново. Със стръмни серпентини пътеката се спуска до басейните на кв.Симеоново. При най-долния басейн се намира контролен пост №7.

След него се отклонявате вляво по широк път (водният канал в посока кв. Драгалевци). Движите се над вилната зона до пресичането на шосето Драгалевци – х. „Алеко“ (пресичате с особено внимание!). По хоризонтална улица стигате до железен мост и пресичате Драгалевската река. Непосредствено след моста е контролен пост №8.

Следва отклонение диагонално нагоре и в ляво до басейн. След 500 м се включвате в хоризонтален път, който излиза над водната централа на кв. Бояна. Спускате се по ул. „Поп Евстати Витошки” и пресичате пътя за „Златни мостове“ на пешеходната пътека. Продължавате надолу  по алеята на бул. „България“ покрай оградата на резиденция „Бояна”  до финала.