Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#4, XCE#3 в Ла Брес, Франция

От 18 до 20 май в Ла Брес бяха дадени стартовете на третия и последен за сезона кръг в новата дисциплина крос-кънтри елиминации, както и на четвъртия кръг в класическия ХС формат, което бе и последен шанс за състезатели и нации да спечелят място за Олимпийските игри в Лондон през лятото. В предходните години френският курорт се утвърди като един от атрактивните домакини на дисциплината спускане, но през 2012 г. организаторите и UCI решиха да променят малко нещата. В следващите редове можете да видите най-добре класиралите се, както и кратки коментари за всеки от стартовете.


В дисциплината ХСЕ състезанията се проведоха в петък вечерта, като трасето с дължина 725 м бе изградено в рамките на града и включваше каране по тесни улички и спускания по стъпала, които препънаха доста от участниците чрез падания или спукани гуми.

ХСЕ, жени елит

1. Джени Рисведс (Швеция)
2. Александра Енген (Швеция, Ghost Factory Racing Team)
3. Катрин Стирнеман (Швейцари, Sabine Spitz Haibike Team)
4. Роуена Фрай (Австралия)

Победителката в този кръг е едва 17-годишна и това е най-доброто ѝ постижение до момента, макар че и друг път сме срещали името ѝ в сводки от големи състезания – явно тепърва ще очакваме от нея добри резултати и силна кариера.

Две от фаворитките за деня отпаднаха на полуфиналите – Анеке Беертен спука гума на споменатите стъпала, а Трейси Моузли падна лошо след сблъсък с Роуена Фрай.

ХСЕ, мъже елит

1. Патрик Люти (Швейцария)
2. Щефан Петер (Швейцария, MTB Kader Zentralschweiz)
3. Браян Лоупс (САЩ)
4. Миха Халцер (Словения, Energijateam.com)

За пореден път един малко известен състезател спечели финала в тази дисциплина, с което XCE стартовете се затвърдиха като най-непредвидимите.

Фаворит за първото място бе американецът Браян Лоупс, комуто техничното трасе пасваше добре, но на финала той имаше лош старт и се наложи да догонва съперниците си. При една от тези атаки той дори влезе в съприкосновение с Патрик Люти, но в крайна сметка не успя да се пребори за повече от третото място.

Самият Люти успя да изпревари Щефан Петер, който се бе изстрелял най-бързо от старта.

ХСО, жени елит

1. Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida Biking Team) 1:39:57
2. Катерина Наш (Чехия, Luna Pro Team)
3. Жули Бресе (Франция, BH – SR Suntour – Peisey Vallandry)
4. Катерин Пендрел (Канада, Luna Pro Team)
5. Мая Влозчовска (Полша, CCC Polkowice)

Това бе първата победа за Гун-Рита от 2008 г. насам, но 27-ма в кариерата ѝ. С подобен актив норвежката състезателка е само на една победа от Джули Фуртадо, която за момента е ХС спортистката с най-много победи в СК.

Първото място за Даале дойде тъкмо навреме преди Олимпийските игри, за да ѝ вдъхне увереност в собствените възможности. Гун-Рита поведе колоната от старта, но след това просто караше внимателно и търпеливо в челната група, докато водачките пред нея се сменяха непрекъснато заради падания по техничното трасе с дължина 4.8 км. И Пендрел, и Бресе, и Катерина Наш допуснаха грешки, от които се озоваха на земята. Именно това позволи на на норвежката в последната обиколка да излезе отново начело и да пресече първа финалната линия.

Във временното класиране Жули Бресе запазва първата позиция със 750 т., следвана от Катерин Пендрел с 690 т. и Мая Влозчовска с 670 т.

ХСО, мъже елит

1. Жулиен Абсалон (Франция, Orbea Racing Team) 1:37:33
2. Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized Racing)
3. Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida Biking Team)
4. Флориан Фогел (Швейцария, Scott – Swisspower MTB Racing Team)
5. Фабиан Гигер (Швейцария, Rabobank Giant Offroad Team)

За Абсалон това бе 25-та победа в СК. Французинът живее само на 10 км от Ла Брес, а трасето на състезанието бе проектирано от брат му Реми Абсалон.

Успехът не дойде лесно и първото място на Жулиен бе застрашено буквално при последното спускане, където той падна. За негово и на публиката щастие опитният състезател успя бързо да се метне отново на колелото и намери достатъчно сили да задържи позицията си, макар и с малка преднина.

В средата на състезанието Ралф Наф успя да осъществи дръзка атака, превземайки първото място, но се наложи отново да го отстъпи на Абсалон една обиколка по-късно. След това швейцарецът бе задминат и от Кулхави, който пък имаше лош старт, но успя постепенно да си проправи път до второто място.

И при мъжете имаше доста падания, но по-решаващи за изхода от надпреварата се оказаха различни повреди и спукани гуми. От подобен лош късмет пострадаха Бъри Стендър, Марко Фонтана (който по едно време дори бе начело), Мориц Милац, Мануел Фумик и др.

Водачът във временното класиране Нино Шуртер пропусна състезанието заради стомашни проблеми. Въпреки това той запази позицията си със 700 т., но Абсалон и Кулхави скъсиха значително дистанцията и имат съответно 650 и 625 т.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>