Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#3, XCE#2 в Нове место на Мораве, Чехия

От 11 до 13 май националният център на Чехия по биатлон и ски северни дисциплини край Нове Место на Мораве стана за втори път домакин на кръг от Световната купа в дисциплините ХСО и ХСЕ. Миналата година, макар и дебютанти, организаторите спечелиха признанието на състезатели, отбори, медии и публика, така че всички те с удоволствие се завърнаха отново там. Имаше и доста причини за силно и оспорвано състезание – като оставим настрана временното класиране за СК, което е „завързано“ от самото начало, този трети кръг в Чехия заедно с четвъртия (този уикенд) в Ла Брес са последните, които ще носят на националните колоездачни федерации и на самите спортисти точки за  спечелване на места в Олимпийските игри през лятото.


Състезанието по крос-кънтри с елиминации се проведе в петък по напълно обновено трасе с дължина 1100 м, което включваше и доста асфалт, както и широки черни пътища – това бе предпоставка за спринтове и борба до последно. А за да е още по-напрегнато и интересно, организаторите бяха избрали вариант с 6 души вместо с 4. От друга страна, това намали броя на рундовете, така че при жените имаше само три гонки. Александра Енген (Швеция, Ghost) бе номер 1 и в трите, както и в квалификацията преди това. На финала тя се изправи срещу носителката на СК за 2011 г. Жули Бресе (Франция, BH-SR Suntour-Peisey Vallandry), италианката Ева Лехнер (Colnago Sudtirol), Сесил Раванел (Франция, GT Skoda Chamonix), Лаура Турпин (Холандия, MPL Specialized) и Роуена Фрай (Австралия). В началото Лаура Турпин поведе, но като цяло шестте състезателки се движеха в пакет през цялото време и нещата се решиха във финалния спринт. Там Енген показа най-много сила и лесно се откъсна от съперничките си, а Жули Бресе успя да грабне второто място с минимална преднина пред сънародничката си Раванел.

Стартът при мъжете също доказа, че ХСЕ се очертава като дисциплина със свои собствени победители и фаворити, при това сменящи се доста динамично във всеки кръг, след като повечето от големите имена изобщо не стигнаха до финала в Нове Место, включително победителят от първия кръг Браян Лоупс. Затова погледите бяха насочени основно към австралиеца Пол ван дер Плоег (Felt Oetztal X – Bionic), който даде най-добро време в квалификацията и безпроблемно се добра до финала. Там обаче той и още четирима бяха изненадани от швейцарския състезател Сеп Фрайбургхаус (Thoemus Racing), който предприе тактически премислена атака по време на единственото изкачване по трасето. Останалите никак не успяха да реагират и Фрайбургхаус се откъсна напред достатъчно, за да не бъде застрашен при финалния спринт, където бе силата на ван дер Плоег. Австралиецът финишира втори, следван от Мирко Видмер (Швейцария, Giant Swiss SR Suntour), Марсел Вилдхабер (Швейцария, Scott-Swisspower), Марек Конва (Полша, Milka-Superior) и Мартин Глут (Германия).

Събота бе ден за възстановяване и тренировки, а в неделя бе даден стартът и в дисциплината ХСО. Тук трасето бе почти същото като през 2011 г., с дълги изкачвания, изискващи сила и издръжливост, и технични спускания, където концентрацията и уменията бяха определящи. Дължината на обиколката беше 4.46 км, като мъжете правеха по 6 обиколки, а жените пет.

Дамите отново бяха първи по програма и за трети пореден път тази година надпреварата приключи с нова победителка и нова водачка във временното класиране. Това е Жули Бресе (Франция, BH-SR Suntour-Peisey Vallandry). В първата обиколка начело излезе чехкинята Катерина Наш (Luna), която се надяваше на победа пред родната публика. Във втората обиколка обаче Бресе успя да я догони. В преследващата ги група личаха имената на Мая Влозчовска (Полша, CCC Polkowice), Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida), Блажа Клеменчич (Словения, Felt Oetztal X-Bionic), Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon) и Катерин Пендрел (Канада, Luna), която в началото бе изостанала доста назад, но успя да навакса. Именно тя, заедно с рускинята, успяха да се закачат към Бресе и Наш в челото, като чехкинята изостана до четвърта позиция, а Пендрел временно се изкачи до трета. В средата на състезанието с добро темпо се движеше и още една състезателка на отбор Luna – американката Джорджия Гоулд, която в крайна сметка приключи на четвърто място. Подреждането на подиума се реши в последната обиколка, където Жули Бресе атакува при изкачването и успя да се откъсне от Пендрел и Калентиева. Рускинята се задържа на втора позиция, но Пендрел изгуби сили и изостана чак до шеста. За сметка на това Катерина Наш се напъна и завърши трета, а Блажа Клеменчич грабна последното място на подиума. Във временното класиране силите остават изравнени – с победата си Бресе излезе начело с 590 т., но Пендрел и Влозчовска са съвсем близо с 540 и 530 т.

Не по-малко интересна бе надпреварата при мъжете, където Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower) успя да извоюва победа навръх рождения си ден. Тя обаче в никакъв случай не бе лесна, тъй като основен претендент за нея бе и носителят на СК за миналата година Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized), който караше за победа пред родната публика. Освен тях двамата, Марко Фонтана (Италия, Cannondale), Бъри Стендър (ЮАР, Specialized) и Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida) оформиха силна челна група, която с няколко вътрешни размествания запази компактен вид до четвъртата обиколка. В петата обаче първо Наф, а после и Фонтана изостанаха, завършвайки състезанието съответно на пето и четвърто място. В последната обиколка първият, който реши да атакува, бе Бъри Стендър. Той успя да спечели малка преднина, но не за дълго – силите му не стигнаха да я запази и му се наложи да се задоволи с третото място за деня. Атаката на Шуртер спрямо Кулхави обаче бе по-успешна и доведе до най-бързата обиколка за деня – само 13 минути. И двамата съперници вложиха всичките си сили в тази финална борба, но за швейцарецът денят бе по-добър и той приключи с 6 секунди преднина. Победата даде на Шуртер и приятно предимство във временното класиране с актив от 700 т. срещу 510 за Бъри Стендър и 425 за Кулхави.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>