Български успехи в MTB Thassos Cup 2012

11 май 2012 г.

Добавяме и разказите на победителя Уоутър Клепе (Ram Bikes) за двете състезания в Тасос. Благодарим на Иво Лалчев от клуб „Мамут“ за предоставените от него снимки, с които да онагледим репортажите на Уоутър:

Thassos Ultra Marathon 120 км

Ултра-маратон? 120 км? 3600 м денивелация?? Не звучи толкова лошо…

В миналото съм карал и по-трудни, по-дълги, по-високи състезания… това си мислех…

По-дяволите… този остров Тасос е хубав, но е толкова тежък за планинско колоездене! Той е изключително скалист, а може би бе песъчлив? Или пък кален? Както и да е, по тези пътеки трябва да се бориш на всеки километър!

Така че голямото приключение започна в събота, 29 април, 8 ч сутринта. Само 48 куражлии и една наистина луда жена – нашата българска Анелия 🙂 – бяха обзети от умната идея да се впуснат в епично каране около острова. Може би си мислите „О, чудесно, приятно каране в слънчев ден!“, но не! Боговете на времето решиха друго! Небето бе черно, светкавици и гръмотевици се сипеха около нас, а дъждът и 15-градусовите температури направиха карането още по-трудно.

Първото изпитание за деня – изкачване до връх с височина над 800 м, комбинирано с гръмотевична буря 1 една светкавица удари в земята на по-малко от 100 м от нас). Аз наистина се чудех какво правя тук! След около километър по трасето всеки реши да намери своя собствен ритъм и моето дълго солово каране започна. Бях начело, така че просто трябваше да контролирам състезанието. Всички оцеляхме след първия тест и заредени с адреналин започнахме спускането от другата страна. Тук условията бяха напълно различни и дори се наложи да върна слънчевите очила на лицето си. Сега беше време да се насладя на гледките.

След 33-тия километър Нико ни чакаше на идеална позиция, за да ни даде пълни бидони с вода (нещо, което той правеше през целия уикенд, за което съм му много благодарен!) и оттук нататък въпросът бе единствето да запазя енергията си колкото се може по-дълго. Поддържах сърдечен ритъм с 20 удара по-нисък от прага за мен, така че се наслаждавах на комфортно и приятно каране с моя нов Ram HT3 29er. Но след 4 часа и 30 минути каране дори това темпо започна да става все по-трудно. И ако в този момент започнеш скалистото спускане със заключено окачване, тялото страда още повече. За щастие организаторите бяха подготвили контрола с вода и храна, които ми дадоха достатъчно сила да преодолея последните 40 км и да достигна финала след 6 часа и 12 минути!

Гледката към морето ми върна енергията, за да започна да подготвям байка и тялото си за следващия ден, когато беше Thassos MTB Cup.

И така, ако ви кажат „ултра-маратон в Тасос“, знайте, че работата е сериозна! Човек трябва доста да се потруди, за да достигне финала на това състезание. Но си струва, защото се получава наистина красива и приключенска обиколка из острова. Това, наред с безупречната организация, е ключът към страхотен ден с каране.

А дали е много умно на следващия ден човек отново да се състезава, ще видите в следващия репортаж. 🙂

Thassos MTB Cup 2012, 58 km, 1-во място

30 април, 9 ч сутринта: старт на традиционното състезание на плажа. Днес поне знаех какво да очаквам, тъй като бях участвал в това състезание два пъти!

Трасето е много хубаво, с първоначално дълго изкачване – около 23 км – до един много ветровит връх, след това каменисто спускане до село Теологос, още две по-малки изкачвания и накрая 15 км спускане по пътеки обратно до плажа в Потос.

След вчерашното приключение тялото ми се чувстваше изненадващо добре! Заедно с Борис направихме кратко загряване, за да събудим телата и сърцата си. Позицията ми върху новия HT3 29er явно е близка до перфектната, защото след 6 часа каране вчера не усещах никаква болка в мускулите. Чудесно!

По време на първото стръмно изкачване младият и талантлив гръцки състезател Димитриос (който ме победи няколко седмици по-рано и не участва в ултра-маратона) подхвана атака, както се и очакваше. Вероятно можех, но нарочно не се хвърлих да го настигам. Познавах това изкачване – то е дълго и селд време става дори още по-трудно, така че по-умно бе да изчакам и да видя… Въпреки очакванията ми, Димитриос не се отдели много напред, така че явно и на него му беше трудно. След около 10 км го настигнах и поех водачеството чак до върха. Там реших да забавя темпото, за да хапна и пийна вода преди следващите 20 минути спускане, но той реши да атакува.

На върха вятърът е толкова силен, че понякога е невъзможно да се кара. А след това, олеле, камъни, камъни и отново камъни! Бях щастлив, че промених малко настройките на велосипеда си тази сутрин – по-ниско налягане в гумите и вилката. Така беше по-приятно и комфортно.

Димитриос караше надолу бързо, даже твърде бързо, щом успя да спука предната си гума. Беше си сложил ултра-леки гуми – нещо, за което човек трябва да помисли добре в Тасос, защото при първото си състезание тук аз пуках гуми общо 4 пъти, а миналата година той спука три пъти и напусна надпреварата заради това. Този път аз бях взел яки гуми, макар и малко по-тежки, а той явно не се бе поучил от грешките си. След като проверих набързо дали той има всичко необходимо за смяна на гумата, продължих надолу сам.

Напрежението си беше отишло и започнах да губя концентрация. Имаше само един начин да реша този проблем – да карам по-бързо моя 29er Ram.

След 40 км беше време и за купона – 15 км бързи пътеки надолу, страхотно!

Така след 2 часа и 43 минути успях да спечеля и неделното състезание. Какъв чудесен уикенд!

Затова Тасос за мен бе не просто добро преживяване, беше супер! Големи благодарности към организаторите за чудесните маршрути, добрата маркировка и гостоприемството!

Благодаря и на Ram, че ме снабдиха с тази яка машина, която предлага едновременно скорост и комфорт, за да издържа даже по най-трудните и скалисти пътеки на Тасос.

До следващия уикенд!

Уоутър


2 май 2012 г.

Текст: Любомир Ботушаров

И тази година в края на април и началото на май много български ХС състезатели се отправиха към остров Тасос, Гърция за традиционното състезание MTB Thassos Cup, към което  през годините бяха добавени и шосейно състезание (обиколка на острова), а от 2012 г. вече има и ултра-маратон по маршрут с дължиня 120 км. С радост можем да ви съобщим, че нашите участници се представиха отлично, като във всяка категория България има поне по един човек на подиума. Ето малко по-конкретно кои се качиха на почетната стълбица, като няма да пропуснем и тези, които финишираха в топ 10.

Преди това обаче искаме да се извиним, че ще ви представим съперниците на българските състезатели, заели призови места, изписани на чужд език – за съжаление във файловете, с които разполагаме в момента, гръцките участници са записани на гръцки, което „малко“ ни пречи да ги разчетем и изпишем правилно с български букви.

И така, започваме с ултра-маратона, проведен на 28 април, в който топ-състезателите от България безстрашно се включиха, макар че на следващия ден ги очакваше старт и в класическото състезание MTB Thassos Cup. При мъжете, а и в общото класиране (всички категории) най-бърз бе Уоутър Клепе (Ram Bikes), който премина разстоянието от 120 км планински терен с около 3500 м денивелация за 6:12:33 ч. Вярваме, че можете и сами да сметнете – това прави средна скорост почти 20 км/ч! На второ място в тази категория финишира Тодор Ангелов (КК „Алекси Николов“) с време 6:43:50 ч, а трети е ΠΕΤΡΟΣ ΤΥΡΟΛΟΓΟΣ – на половин час след Тошко.В топ 10 при мъжете са и Бойко Танчев (Мамут/Maxbike) и Борис Киряков (Мамут/Maxbike) на 4-то и 5-то място, както и Васил Василев (Илчов баир) на 9-та позиция.

Анелия Карагьозян (КК „Алекси Николов“) бе единствената жена, която дръзна да изпробва силите си в това изпитание. Ани завърши с време 9:18:12 ч.

На следващия ден Анелия участва и в състезанието MTB Thassos Cup, чието трасе бе с дължина почти 60 км. Там българската състезателка се изправи срещу съперничката си от миналата година, гъркинята Ελένη Διακάκη. Въпреки усилията и почти пълното изтощение, Ани завърши на второ място, само на 3 минути от победителката, която просто е била по-бърза от нея при спусканията, където е стопявала преднината, натрупана от българката нагоре. Подробен разказ от Анелия Карагьозян за двете състезания и цялостното преживяване  на Тасос можете да прочетете във форума на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=108661&p842305#p842305 .

При мъжете обаче Уоутър Клепе не показа признаци на умора и повтори успеха си от предишния ден – най-добро време при мъжете, както и сред всички останали категории – 2:45:40 ч. На второ и трето място след него останаха представители на домакините – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ и Χαρούν Μολλά. Силите на Тодор Ангелов стигнаха за четвърто място с време 3:09:30 ч. В челната десятка влязоха и Димитър Димитров (Мамут), Филип Балинов (Мамут) и Бойко Танчев – съответно на 7, 8 и 9 място.

При юношите Добрин Лиловски (КК „Алекси Николов“) се представи много добре, завършвайки на второ място. Изпревари го Βροχίδης Αλέξανδρος от Гърция.

Българите се представиха достойно и в старшите категории, където Николай Коев (Исполин) завърши на 3-то място в групата 40-49 г., а при 50+ британецът Найджъл Морган, който живее в Банско, финишира втори, следван от Иво лалчев (Мамут) на трета позиция.

Това са първоначалните данни, с които разполагаме, но се надяваме скоро да имаме още информация от изминалия уикенд в Тасос. За такава можете да следите и сайта на организаторите: http://www.mtb-thassos.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>