Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#2, XCE#1 в Хуфализе, Белгия

Малкият град в южната част на Белгия е традицинен домакин на СК, най-често на някой от първите (пролетни) кръгове. Тази година към Хуфализе имаше и допълнителен интерес, тъй като в петък, 13 април, бе даден първият старт за СК в новата дисциплина крос-кънтри елиминации (ХСЕ), която като регламент доста напомня 4-кроса, но в ХС вариант, т.е. трасето включва и изкачване. Друга новост бе трасето за класическия ХС формат (ХСО), което бе претърпяло значителни промени, запазвайки само отделни участъци от старото.

 

Както споменахме, първите стартове бяха именно в ХСЕ, а близостта в правилата й с отпадналата от СК дисциплина 4Х доведе на старта и няколко 4Х професионалисти, сред които най-голямо впечатление правеше името на Браян Лоупс (САЩ, Ibis). Американецът сподели, че в последните месеци се е готвел за този нов формат, но и че е бил притеснен донякъде от солидното изкачване, включено в обиколката в Хуфализе, което е било доста по-сериозно от миналогодишните пробни прояви. Тези подробности Лоупс съобщи след като стана първият победител в кръг от СК по ХСЕ. Запазена марка на американеца още от състезанията по дуал и 4Х са експлозивните стартове и се оказа, че повечето ХС карачи просто не могат да отреагират на тях. За нула време Браян се откъсваше с няколко байк-дължини, след което показваше, че има достатъчно сили да се задържи начело до връхната точка, откъдето спускането никак не го притесняваше. В интерес на истината трябва да отбележим и факта, че много от звездите в дисциплината ХСО предпочетоха да пропуснат старта с елиминации, за да пазят силите си за своята коронна дисциплина в неделя. Така че много от имената в ХСЕ бяха не толкова познати, включително и другите трима финалисти. Както стана ясно, те не успяха да се опънат на опитния Лоупс, затова ги изреждаме в реда на завършването им след него: Даниел Федершпийл (Австрия, Notebooksbilliger.de), Зимон Гегенхаймер (Германия, Ultra Sports Rose) и Северин Диш (Швейцария, Thoemus Racing).

При жените състезанието се оказа по-оспорвано и драматично. Тук също имаше представителки от нанадолните дисциплини в лицето на Анеке Беертен и Трейси Моузли, като втората наблегна сериозно в тренировъчната си програма за 2012 г. именно на подготовката за този формат. За нейно съжаление обаче състезателката на Trek достигна едва 7 място, а Беертен остана още по-назад. Фаворитки за финала се оказаха две ХС състезателки – младата надежда на Великобритания Ани Ласт (Milka Brentjens) и отлично представящата се в последните 1-2 сезона Ева Лехнер (Италия, Colnago Sudtirol). Изцяло според очакванията и представянето си тези две участнички стигнаха до финала, където Ани Ласт поведе „карето“, а Лехнер стартира лошо и започна изкачването на четвърта позиция. До върха на хълма тя вече бе втора, но по тясната и виеща се пътека надолу нямаше много възможности за изпреварване, така че италианката опита да го направи в последния завой. Той също не се оказа достатъчно широк, кормилото й закачи Ласт и двете съпернички се озоваха на земята, като водачката първа успя да се изправи на крака и да грабне първото място. На трета и четвърта позиция останаха Джени Рисведс (Швеция) и Ан Трепстра (Холандия, MPL Specialized).

В неделя ХСО състезанието при мъжете бе спечелено от Жулиен Абсалон (Франция, Orbea), с което французинът демонстрира, че въпреки не толкова добрия си сезон през 2011 г., е в добра форма и готовност да защити титлата си по време на Олимпийските игри в Лондон това лято. Не бе изненада и това, че негов основен съперник в надпреварата бе швейцарският състезател Нино Шуртер (Scott Swisspower). Още в първата обиколка двамата оглавиха колоната и започнаха дълга тактическа битка, в която Абсалон налагаше темпото при изкачванията, а Шуртер се справяше отчетливо по-добре при спусканията. В началото още няколко души подеха темпото на челната двойка, сред които Мануел Фумик (Германия, Cannondale), Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized) и Бъри Стендър (ЮАР, Specialized). Всички те обаче скоро изостанаха, без да могат да поддържат скоростта на дуета Шуртер-Абсалон. Френският състезател впоследствие обясни, че победата му се дължи изцяло на правилната стратегия, отчитаща силните страни на противника му. Абсалон атакува Шуртер по време на изкачванията в петата обиколка и така успя да стигне пръв до връхната точка преди последното технично спускане. Там Шуртер нямаше как да го изпревари, което предопредели и изхода на борбата между двамата. Назад световният шампион Ярослав Кулхави по едно време съвсем изгуби сили, после те сякаш се върнаха, той отново превзе няколко позици, но точно тогава спука гума и в крайна сметка приключи състезанието на 12 място. Трети остана Марко Аурелио Фонтана (Италия, Cannondale), а четвърти и пети финишираха Мануел Фумик и Бъри Стендър.

При жените световният шампион Катерин Пендрел (Luna) донесе победа за Канада, след като това не се бе случвало през последните 10 години. В първите две обиколки Пендрел караше редом с откъсналата се при старта Жули Бресе (Франция, BH – SR Suntour – Peisey Vallandry), която пък е носител на СК за 2011 г. В третата обиколка обаче Пендрел атакува и след това продължи да увеличава преднината си, завършвайки с 48 секунди пред французойката. На трета позиция финишира победителката от първия кръг Мая Влозчовска (Полша, CCC Polkowice), която имаше лош старт, при който остана след топ 10, но до края на състезанието успя да задмине повечето участнички пред нея. Така Влозчовска и Пендрел се изравниха по точки във временното класиране, което предвещава доста оспорван сезон. Паулин Феран Прево (Франция, Rabobank Giant) за пореден път се представи отлично, завършвайки на четвърто място – следва да се име предвид, че от гл.т. на възрастта си тя все още е под 23 г., макар че вече се състезава в категория елит. Пета остана Блажа Клеменсич (Словения, Felt Oetztal X – Bionic).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>