Байк за Чепън – подробности за маршрута

В понеделник с Уоутър най-сетне успяхме да сглобим окончателно маршрутите за състезанието – бяхме обещали да помогнем с това на организаторите, но проучването на района се оказа малко по-трудно отколкото очаквахме, затова и информацията за трасето се позабави, но в крайна сметка намерихме каквото търсехме – приятен, разнообразен маршрут; не много труден, но не и скучно лесен; мисля, че за всекиго ще има по нещо, особено като се има предвид, че за желаещите да покарат повече ще има дълъг маршрут, а за останалите категории по-кратък, но съдържащ в себе си най-интересното от Чепън планина и околностите й. Следват подробностите.


Натиснете върху картата за отваряне в по-голям размер.

Изтеглете GPS следи във формати gdb и gpx (след разархивиране на zip файла)

Ето и няколко по-важни неща относно маршрута и някои точки от него, които е добре да имате предвид още отсега:

Моля, имайте предвид, че когато организаторите маркират трасето на място, има 2-3 точки, в които може да се наложат малки промени, така че следвайте лентовата маркировка.

В следите ще намерите два маршрута – кратък и дълъг. Участниците, които ще карат по дългия, ще са в отделна група – тя е за всеки, който обича да кара повечко и началото на сезона не го плаши. Дължината на този маршрут е 42 км, а денивелацията около 1200 м.

Краткият маршрут е 21 км с 660 м денивелация. На мнозина това може да се стори смешно, но уверявам ви, именно в тези 21 км са най-интересните и най-трудни участъци – както изкачването до вр. Петров кръст, така и спускането от него по камениста и трудно забележима пътека, после по бърз черен път, както и един равен черен път в полето до Драгоманското блато, който беше доста кален в понеделник и ако има дъждове преди или по време на състезанието, там се пригответе да спирате и да чистите байковете си от време на време.

Точките по маршрута в повечето случаи отбелязват разклони/кръстовища или други важни места. Само между т. 12 и 14 не са отбелязани всички разклони, но пък се надявам, че организаторите ще маркират цялото трасе добре.

Както казах, пътеката от Петров кръст е технична и слабо забележима. Такива са и камъните в тревата, така че внимавайте да не се окажат препъни камъни. Все пак тази пътека е само около 2 км и на практика малка част от нея е стръмна, така че никой да не се плаши – а любителите на такива терени направо да се приготвят за кеф. Но си отваряйте очите за маркировката, тъй като няма много места, където може да се завържат лентите, а също и за каменните пирамидки, които туристите са направили като обозначение.

Една от най-важните точки в маршрута е №07. Това е място, където дългият маршрут, след като е направил една допълнителна обиколка из района, се включва отново в краткия. Иначе казано, участниците, които ще карат по дългия маршрут, ще минат през тази точка два пъти, като дойдат от различни места, но и в двата случая трябва да продължат надолу към с. Големо Малово.

Именно в него, при т.12 дългият и краткият маршрут се разделят. Там ще има контролен пост, който да насочва участниците от различните групи по съответния маршрут.

Каращите по дългия маршрут трябва да внимават и при т.14 в с. Василовци, тъй като там е възможно при маркирането маршрутът да бъде прокаран по други улици на селото. Във всички случаи обаче трябва да се излезе на главната улица и да се тръгне по нея към Драгоман, като точно след последните къщи вдясно (север) се отклонява черен път към планината, по който продължава маршрутът.

След изкачване и приятно спускане до с. Раяновци има отново изкачване над него и се стига до споменатата т.07, повторно спускане към с. Големо Малово, само че този път се продължава през центъра на селото в посока Драгоман и към края му трасето се отклонява към полето до Драгоманското блато. Тук той вече съвпада с краткия маршрут.

Именно между т. 25 и т. 30 може да се очаква най-много кал, но Уоутър каза, че е виждал и по-лошо. В интерес на истината, на моменти дори ми беше забавно, макар че байковете натежаха с по 2-3 кг отгоре.

Последните километри от трасето са по едни забавни хълмчета. Повишено внимание трябва при т.32, където по черен път излизате на друг такъв, но НЕ трябва да продължавате по него, а ТРЯБВА ДА го пресечете рязко надясно и да продължите по едва забележим път/пътека през една поляна в северна посока. На това място би трябвало да има и повечко маркировка, но все пак е добре отсега да си го отбележите.

После се минава покрай разни (полу)изоставени селскостопански постройки, по едни равни хълмчета, при т. 40 трябва да пресечете един пресъхнал напоителен канал и излизайки от другата му страна, да пресечете поляната до края й и там да продължите по пътека, която е успоредна на международния път и след малко вече ще сте на една улица в Драгоман за финален спринт нагоре!

Като стана дума за спринтове нагоре, не исках да ви плаша от самото начало, но първото изкачване към вр. Петров кръст също е бая стръмничко.

Пак казвам, за мен се получи доста приятен маршрут, а ако и времето е по-хубаво, още повече си струва да го пробвате.

Страница на състезанието за 2013 г.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>