Промени в Българския колоездачен съюз

Месец март започна с отчетно-изборно събрание на Българския колоездачен съюз, което се проведе на 2 март и завърши с избор на ново ръководство и други обнадеждаващи промени.

Знаем, че на много от хората, свързани със спортната страна на планинското колоездене им е писнало дори да слушат за спортната федерация, отговаряща за колоезденето в България, за ежегодните опити и обещания, че нещо ще се промени и т.н. Въпреки това, отразяваме последните новини от там с лека доза оптимизъм, тъй като на въпросното Общо събрание се случиха няколко важни неща.

Първо, беше избрано ново ръководство. Начело на БКС вече стои бизнесменът Петър Бончев, който е бивш национален състезател на писта и шосе. Г-н Бончев спечели надпреварата за президентското място с 19 срещу 11 гласа. Той представи и амбициозна програма за промени и развитие на федерацията.

Освен него, в новия Управителен съвет на БКС влизат още няколко души, които са познати в средите и на планинското колоездене и като бизнесмени, свързани с колоезденето, най-малкото имат някакво отношение и към нашия спорт – става дума за Николай Колев (заместник-председател), Максим Митков и Дамян Николов. В състава на управителния орган бяха избрани също Светослав Глосов, Красимир Коев, Васил Корцанов, Георги Енчев и Виктор Рашев.

Ако всичко дотук ви звучи сухо и непознато, ето я и най-добрата новина – след дълго отлагане (в някои от случаите става дума за 2-3 години) в БКС най-сетне бяха приети клубовете по планинско колоездене, които бяха подали документи за членство. Казано най-просто, това означава, че те вече са официално легитимирани и ще може да им се чува гласът на следващите Общи събрания и изобщо са пълноправни членове на съюза.

Отделно от това ще бъде създадена и комисия или работна група, която да отговаря за планинското колоездене, ВМХ и траял. Сред нейните задачи ще са съгласуване и съставяне на състезателен календар, дефиниране на единен регламент за провеждане на състезанията – типове състезания, възрастови групи и категории, точки, валидни за годишна ранг листа и т.н.

За жалост нашият екип нямаше как да присъства на Общото събрание, но колегите от Пробайк явно са имали тази възможност, затова ви препоръчваме за повече подробности да прегледате тяхната статия по въпроса: http://www.probike-bg.com/modules/news/article.php?storyid=3562

Засега можем да кажем само едно: дано да е за добро и дълго очакваните промени да започнат да се случват!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>