По границите на България: Странджа – Сакар

Не, не става дума за нова серия пътеписи, макар че със сигурност и такива ще последват. Много по-хубаво е обаче човек сам да участва в карането и да усеща местата, хората и природата, а в пограничните райони на България има много недокоснати кътчета, до които сдружение „Байкария“ предлага да ви отведе. 2012 г. ще постави началото на техния проект „По границите на България“, включващ серия от многодневни карания, чрез които в рамките на 4 години ще бъде направена пълна обиколка на страната, като се следва съвсем отблизо държавната граница.

Повече за това начинание можете да прочетете в сайта на „Байкария“: http://www.bikearea.org/po-granitzite-na-balgariia.html

А първото каране от тази серия ще е още през пролетта, от 28 април до 4 май 2012 г. Тогава „Байкария“ ще преведе участниците от брега на морето край Синеморец до Свиленград, преминавайки през две от най-слабо познатите, диви и запазени български планини – Странджа и Сакар. Много хора са правили планове за каране там, но и много от тях са се отказвали заради липса на време, отдалеченост или непознаване на района. Ако сте сред тях, предложението на „Байкария“ вероятно ще ви зарадва извънредно много и ще ви накара да мислите за отпуск и за 7 страхотни дни, прекарани на колело в югоизточния край на страната.

Крайният срок за регистрация е 15 април 2012 г., таксата за участие е 210 лв., което включва транспорт от София до Синеморец (тръгване на 27 април вечерта, т.е. нощно пътуване) и от Свиленград до София, съпровождащ транспорт за багажа по време на карането, водач и застраховка. Спането ще е предимно на палатки, но в някои от населените места има възможност и за настаняване в къщи за гости, като е желателно да направите предварителна резервация.

Повече подробности за маршрута и карането можете да прочетете в сайта на „Байкария“: http://bikearea.org/strandja-sakar-2804-0405.html