Кратки новини #60

Миси Джоуви се размина със затвора; Scott купи Syncros; Велосипедите – по-скъпи от среброто в някои случаи.

Американската спускачка от близкото минало Миси Джоуви се размина със затвора  и получи присъда за трафик на наркотици, състояща се в 6 месеца домашен арест и 5 години пробация. През 2009 г. Джоуви бе заловена със 160 кг марихуана. Адвокатът ѝ е изтъкнал като една от причините за постъпката ѝ финансовото затруднение, в което Джоуви изпаднала след преждевременното прекратяване на спортната ѝ кариера вследствие на мозъчна травма.

Швейцарският производител на велосипеди и екипировка Scott Sports купи марката Syncros. Подобно на Scott, тя е основана в Северна Америка и по-специално във Ванкувър, но след няколко смени на собствеността от 2003 г. насам бе „под крилото“ на Ritchey – също компания с американски корени, но базирана понастоящем в Швейцария. Ritchey е и дългогодишен доставчик на компоненти за Scott – оттам и добрите отношения между двете компании. И така, когато производителят на велосипеди решил, че ще е хубаво да има и собствена марка за компоненти, Syncros се оказала идеална за целта. Ritchey изтъкват като причина за продажбата ѝ желанието им да се съсрезоточат върху продуктите с тяхната собствена марка, като подготвят нова серия АМ продукти. Scott Sports пък вероятно ще приложат подхода на системната интеграция по-широко в бъдещите си модели.
Между другото, до момента Syncros бе производител на компоненти предимно за по-дългоходови велосипеди – АМ, FR, DH. Scott обаче дадоха да се разбере, че това ще се промени, т.е. гамата ще бъде разширена и към по-леки продукти с ХС насоченост, тъй като този сегмент винаги е бил от изключителна важност за компанията. В Syncros вече е сформиран и нов екип за проектантска и развойна дейност, от който се очаква да разработи новите продукти на марката.

От едно интересно сравнение, публикувано в сайта BikeRadar, става ясно, че спестяването на 1 кг по велосипеда в някои случаи струва на потребителя повече, отколкото 1 кг сребро. Не че това е голяма новина, особено за тези, които са най-запалени в дисциплината „пестене на грамове“, но все пак е забавно, а и позволява да се отнасяме към байковете и компонентите си наистина като към бижута.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>