Рециклиране на карбонови рамки и компоненти

Наскоро Specialized обяви, че в началото на 2012 г. ще постави началото на своята програма за рециклиране на рамки и компоненти, направени от въглеродни нишки. За целта американският производител ще си партнира с компанията Materials Innovation Technologies и по-точно с нейното подразделение MIT-RCF, което е специализирано в преработка на карбонови „отпадъци“.

По-рано през 2011 г. Trek също обявиха, че започват програма за справяне с отпадъците от композитния материал. Тъй като компанията произвежда високия си клас рамки (в това число и карбоновите) в САЩ, тази дейност генерира значителни количества скрап, към който се добавят и върнатите гаранционно продукти, както и произведените, но неотговарящи на спецификацията изделия. В резултат на това количеството карбонов скрап, предавано месечно от Trek, е около 1,5 до 2 тона.

Програмата на Specialized пък се отличава с това, че не е ограничена само до тяхната марка. На практика потребителите могат да „изхвърлят“ счупена рамка или компонент, изработени от композитния материал, при всеки от дилърите на Specialized, участващи в програмата за рециклиране. Според представителите на компанията те приемат тази стъпка като нещо отговорно и важно за индустрията, което и останалите производители трябва да направят.

Досегашната практика най-често е била карбоновите отпадъци, заедно с много други видове, просто да бъдат депозирани в специални депа, където остават на практика завинаги, доколкото са почти неразградими. Проблемите, стоящи пред рециклирането им, са свързани с различните видове нишки и смоли, използвани при производството на продуктите, различните размери и форми и т.н. Затова би било заблуда, ако някой си мисли, че по този начин компаниите спестяват разходи. Всъщност говорител на Trek бе заявил, че този подход на практика увеличава разходите им, но че компанията смята за правилно да се развива в посока, щадяща максимално околната среда. Аргументите на Specialized са в същата насока.

За момента все още не е възможно рециклирането да доведе до повторното използване на същия материал във велоиндустрията, най-малко пък за производство на рамки и компоненти. Това, което реално се случва с отпадъците, е че те биват натрошавани на дребни частици и полученият материал се използва като пълнеж с различни приложения в автомобилната, авиационната, строителната и други индустрии, което във всички случаи е по-добре от простото му заравяне в земята.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>