Медиен преглед – 1-15 октомври 2011 г.

Ето накратко някои от най-интересните материали, които срещнахме в чуждестранните сайтове през първата половина на месец октомври:

Леки брони и жила

Двама от производителите на супер-леки и висококачествени брони и жила, Gore RideOn и PowerCordz, представиха нови продукти, които по техни твърдения са още по-хубави и с по-ниско тегло от досегашните им топ модели. Можете да прочетете повече за тях в статията в британския сайт BikeRadar (на англ. език):
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/new-lightweight-cables-from-gore-rideon-and-powercordz-32014

Home Bicycles

Ако някога сте се чудели какво е да започнеш изграждането на собствена марка велосипеди, един видеоклип, публикуван в Pinkbike, разказва именно една такава история – на двама французи, Сирил и Бруно, които са нарекли компанията си Home Bicycles. Струва си да отделите няколко минути, за да видите това начало.

А докъде ще стигнат? Кой знае… за момента те все още тестват и показват велосипеда си със 160 мм ход на задницата насам-натам, но се надяваме, че проектът им ще бъде успешен.

http://www.pinkbike.com/news/Home-bicycles-Project-video-2011.html

А ето и още по-подробна статия, само че на немски език:
http://www.mtb-news.de/news/2011/10/12/home-bicycles-handmade-manufaktur-aus-frankreich/

Първата в света безжична електронна спирачка за велосипеди

Няма грешка в подзаглавието и не става дума за научно-фантастична статия, а за реален проект на екип от германския университет Заарланд под ръководството на проф. Холгар Херманс. В резултат на бял свят се е появил експериментален велосипед със спирачна система, която предава по електронен безжичен път сигнал от кормилото към спирачния апарат. За активиране на спирачката не се използва лост от кормилото, а самата ръкохватка, в която има специален датчиск, реагиращ на силата на натиска – колкото по-силно стиснете ръкохватката, толкова повече спирачна мощ ще бъде ангажирана. За да се избегнат неприятни засечки се използват едновременно няколко предавателя, което според опитите, проведени от екипа, осигурява 99.999999999997 % надеждност на системата. Иначе казано, само в три пъти от 1 трилион опита може да се стигне до отказ на спирачката. Разбира се, всичко това за момента е само научна разработка, но като се имат предвид и проекти като Simon на Cannondale (за автоматично променящо настройките си окачване в зависимост от терена, скоростта и т.н.), предлаганата и в момента електрическа скоростна система Di2 на Shimano и др., велосипедите от бъдещето може да се окажат доста различни от настоящите. Повече подробности за проекта можете да прочетете в тази статия (на англ. език):
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/worlds-first-wireless-electronic-bicycle-brake-32064

Разлики в стойката между седнало и изправено (на педали) положение

В Pinkbike се появи интересен видеоклип, акцентиращ върху разликите между седнала и изправена позиция върху велосипеда, с оглед на ефективността и силата при педалиране. Съветите са на английски език, като горещо ви препоръчваме да прочетете и коментарите под статията, където има интересна и дълга дискусия, в която се чуват и малко по-различни мнения.

http://www.pinkbike.com/news/Instantly-increase-your-pedal-stroke-power-mtb-strength-training-2011.html

Trek Session 9.9 – първи впечатления

Отново в Pinkbike можете да прочетете подробна статия с първите впечатления от карбоновия DH велосипед на Trek, чието тегло е било докарано (с общо взето нормални и издържащи здраво каране компоненти) до около 13 кг. Освен него е бил тестван и моделът Slash.

http://www.pinkbike.com/news/trek-session-99-gwin-whistler-2011.html

Видео-интервю с Аарън Гуин

И като стана дума за новия DH модел на Trek, не можем да подминем и интересното интервю с човека, който през 2011 г. постигна изумителните 5 победи в кръговете от Световната купа и така спечели крайната победа в сериите. Аарън Гуин бързо се превърна в една от най-големите звезди в спускането и Pinkbike направиха 30-минутно интервю на живо с него, което след това публикуваха и като запис.

http://www.pinkbike.com/news/Aaron-Gwin-Live-Interview-Replay-2011.html

YT Industies 2012

Ако знаете немски, сигурно ще ви е интересно да прочетете с подробности за една нова марка и нейните интересни рамки. Става дума за YT Industries, а статията е в германския сайт mtb-news.de:
http://www.mtb-news.de/news/2011/10/03/yt-industries-2012-tues-2-0-wicked-160-und-vieles-mehr/

KVA Stainless/Carbon Exogrid

По време на изложението Intebike екипът на Bike Rumor е забелязал интересна технология при тръбите за рамки на KVA Stainless. Става дума за т.нар. Exogrid конструкция, при която са комбинирани въглеродни нишки и неръждаема стомана при изработването на специални тръби, които по твърдения на производителя са по-леки от изцяло металните и с по-голяма коравина спрямо тях. Подобни разработки не се срещат за първи път, но не са и масово прилагани, така че си струва да хвърлите един поглед:
http://www.bikerumor.com/mountain-bike/page/3/ (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>