Смазки Brunox

В началото на годината вносителят (верига магазини Байкцентър) на швейцарската марка за смазочни препарати Brunox ми предостави комплект от три малки флакона, които пробвах върху личния си и върху чужди велосипеди в продължение на няколко месеца. Както се вижда и от описанието, става дума за: спрей за поддръжка на вилки, спрей за верига и универсален спрей. Освен тях на нашия пазар се предлага и спрея Carbon Care – както показва името му, той е предназначен за поддръжка на карбонови компоненти и рамки.


Продукти:

Спрей за вилки Brunox Deo 125 ml – 12 лв.
Спрей за верига Brunox Top-Kett 125 ml – 14 лв.
Универсален спрей Brunox Turbo-Spray 100 ml – 9 лв.

Продължителност на ползването: 6 месеца

Смазката Deo за амортисьорни вилки (ползвах я и за задния си амортисьор) се грижи за уплътняващите пръстени между горните и долните тръби на вилката. По-специално, тя прониква дълбоко между тях и тръбите, благодарение на добавката Turboline, и прави пръстените по-меки, еластични и хлъзгави. Препоръката на производителя е да нанасяте спрея преди и след всяко каране – пръскате по 1-2 пъти върху уплътнителите и сгъвате вилката няколко пъти, за да улесните проникването и разнасянето по тръбите. След това трябва да изчакате препаратът да засъхне, което става доста бързо, или да забършете тръбите с мека кърпа. Освен че прави самите уплътнения по-меки и хлъзгави, препаратът образува и защитен слой с ниско триене както върху повърхността на пръстените, така и върху тръбите на вилката. По този начин те не задържат толкова прах и мръсотия.

Според Brunox след гореописаната операция ще усетите ефекта веднага и ако вилката ви не е била поддържана редовно, мога лично да гарантирам за това. На мен самият ми бе трудно да повярвам, че подобрението ще е толкова осезаемо първия път, когато ползвах спрея, но вилката ми наистина започна да работи много по-гладко и леко в началото на хода си. Пробвах и върху вилките на няколко приятели и всеки път, когато ставаше дума за не много редовно обслужвана вилка, разликата се усещаше моментално. След това, при редовно ползване на продукта, ново осезаемо подобрение нямаше откъде да се появи, затова по-точно е да се каже, че ефектът от първото й приложение се запази, при това без да осъществявам процедурата след всяко едно каране – по-скоро веднъж седмично.

Допълнителен плюс за мен е малката разфасовка – флаконът е удобен и компактен за носене дори в раницата (ако обичате да имате подобни препарати с вас по време на каране), а също така в сака или в колата, когато отивате някъде на почивка. За по-лесно и прецизно нанасяне към флакона е прикрепена и тръбичка, която можете да сложите върху дюзата.


Top-Kett е смазка за верига за всякакви условия, включително и за най-лошите пролетни, есенни и дори зимни дни. Според описанието на производителя тя „има относително висок вискозитет, не се втвърдява, като нанася защитен слой против корозия… Благодарение на качествата й може да намалите интервалите между смазванията до 3 пъти… Смазката не се измива от дъжд или солена вода!“

Смазката наистина изглежда плътна и що се отнася до качеството на масления филм, който създава, не я намирам за по-лоша или по-добра от други подобни продукти, които съм ползвал. Не съм променял интервала за поддръжка – в лоши условия (много кал, проливен дъжд и т.н.) се налагаше да почиствам и смазвам веригата след всяко каране; в нормални условия (предимно сухо, но с отделни кални участъци, лек дъжд или прегазване на потоци) едно нанасяне бе достатъчно за 2-3 дни каране, а през лятото, когато почти навсякъде е сухо, ако не е много прашно, може да издържи няколко дни.

Едно нещо обаче не ми хареса и това е способът за нанасяне. Помпата на флакона произвежда само единични пръскания, с които мазането на цялата верига се превръща в доста бавна операция. Дори когато се използва допълнителна тръбичка за насочване върху по-малка площ, количеството смазка, което излиза, е по-голямо от необходимото, след което се налага веригата да бъде забърсана с парцал, за да не полепва твърде много прах. Дълго време търсих обяснение защо дозаторът действа по този начин и единственото, което намерих, е, че поради екологични съображения Brunox използват флакон с обикновена помпа, а не с аерозол, който да създаде постоянно и продължително налягане. Дали това е така, не съм сигурен. Наистина действието на помпата е като при други смазки, за които пише, че са без аерозол. От друга страна, в сайта на производителя точно за Top-Kette е посочено, че флаконът е аерозолен… Така или иначе, аз бих предпочел тази смазка да е в малка тубичка, вместо във флакон – тогава нанасянето й би било много по-лесно.

В сегашния му вид бих препоръчал Top-Kett най-вече като смазочен препарат за влажните и студени дни в периода декември-март. В тези месеци по-обилното мазане на веригата не вреди, а с този продукт на Brunox то се постига лесно. За топлите и сухи месеци обаче бих предпочел смазка, която да се нанася бързо и прецизно, в малки количества.


Turbo-Spray е универсална смазка, която може да намери 1001 приложения в бита и съвсем не е предназначена само за велосипеда ви. Когато става дума за него, можете да я използвате на много места – за почистване и смазване на движещите се части по скоростната система, за разхлабване на заяли сглобки и др. Според производителя спреят прониква много добре, благодарение на добавката Turboline, и образува защитен слой, който отблъсква влагата, солите, киселините и т.н. Иначе казано, той има и почистващо, и смазващо, и предпазващо действие, приложимо към различни видове метални повърхности и движещи се части и в същото време е неутрален към чувствителни повърхности като кожа, дърво, пластмаса, гума и текстилни тъкани.

Приложенията, за които е предназначен Turbo-Spray, не ми позволяват да направя директно сравнение между него и други подобни препарати, тъй като ми е трудно да преценя дали защищният му слой е по-добър, по-траен и т.н. Мога със сигурност да кажа, че за нещата, за които го ползвах (не само по байка) продуктът действа по начина, обещан от производителя. Нанася се лесно (има и тръбичка за прикрепяне към дюзата), а флаконът е компактен и удобен.


Brunox Deo за вилки

+

Отличен спрей за поддръжка на уплътненията на вилките с осезаем ефект.

Компактен и удобен флакон.

Brunox Top-Kett

+

Продуктът има добри смазочни свойства. Действието на дозатора/помпата не ми хареса – мазането на веригата отнема твърде много време и голяма част от смазката се използва неефективно.

Brunox Turbo-Spray

+

До момента действа според обещанията на производителя.

За контакти:
Никол-Байкцентър ООД
http://www.bikescenter-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>